"HRVATSKU NE BIH PREUZEO IZ JEDNOG RAZLOGA": Željko Obradović: Za Dinu sve, ali ovo ne...

Novosti online

01. 03. 2022. u 08:18

TRENER Partizana Željko Obradović dao je opširan intervju za hrvatske medije.

ХРВАТСКУ НЕ БИХ ПРЕУЗЕО ИЗ ЈЕДНОГ РАЗЛОГА: Жељко Обрадовић: За Дину све, али ово не...

KK Partizan / Dragana Stjepanović

Najtrofejniji evropski strateg je govorio o tome koliko se divi Toniju Kukoču, koliko je naučio od profesora Ace Nikolića i Kreše Ćosića, a otkrio je i zbog čega nikada ne bi preuzeo reprezentaciju Hrvatske.

Naime, novinara Indeksa.hr je zanimalo da li bi eventualni poziv Dina Rađe uticao na Obradovića da se vrati selektorskom pozivu.

- Ja bih za Dinu mnoge stvari uradio, ali ta situacija sigurno ne. Iz prostog razloga, jer sam onog trenutka, kada sam završio sa reprezentacijom svoje zemlje, rekao da ne bih mogao niti jednu reprezentaciju da treniram. Ne bih mogao sebe da vidim da vodim reprezentaciju neke druge zemlje, protiv moje zemlje. Imao sam mnogo ponuda i sve sam ih odbio iz tog razloga - istakao je Obradović i dodao:

- Nije reč o tome što je to Hrvatska, niti jednu selekciju ne bih mogao da treniram.

Obradović je uporedio Tonija Kukoča i Dejana Bodirogu, objasnio je i da onaj nemogući koš Saše Đorđevića za Partizanov naslov prvaka Evrope nije bio slučajan, ispričao je kako je sa Realom sve utakmice u ranijem terminu gubio jer se Arvidas Sabonis nije mogao probuditi.

- Toni Kukoč je bio neverovatan igrač. Mogao je da pokriva sve pozicije. Sve je znao, sve je razumeo. Imao je brzinu, a ono što je najvažnije za košarku, brzo je mislio. Fizičke predispozicije koje je imao na svoju visinu su bile neverovatne. Bio je levoruk, imao je sjajan šut za tri poena, fenomenalno je predviđao igru, kako u napadu, tako i u odbrani. Bio je ekstra igrač u svakom pogledu, a pri tome je Toni i ekstra čovek, što je još važnije. Zaista sam uživao tih godina kad smo igrali u reprezentaciji."

Kukoč fenomen, Krešo vizionar

Obradović se prisetio verovatno najbolje partije Tonija Kukoča u dresu Jugoplastike, koji je u svom poslednjem nastupu za splitsku ekipu u trećem susretu finalne serije  prvenstva Jugoslavije 1991. sam razbio moćni Partizan, isti onaj Partizan koji će iduće sezone postati prvak Evrope.

Bilo je to proleće 1991. godine, kad su već pale prve žrtve rata u Hrvatskoj, a cela dvorana u Novom Beogradu se ovacijama naklonila splitskom čarobnjaku. Željko Obradović je tog dana bio na parketu.

Foto: N.Paraušić

 

- To je bilo za antologiju. Taj događaj samo pokazuje koliko navijači Partizana razumeju košarku, koliko su spremni nagraditi velike majstore. Bez obzira na to što smo zasluženo izgubili, ostaje veliko zadovoljstvo da su navijači Partizana nagradili velikim aplauzom ekipu koja je to zaslužila, a pre svega Tonija Kukoča.

Krešimir Ćosić je i kao igrač i kao trener bio vizionar. Obradović se sa tim slaže.

- Krešo je u svakom pogledu bio čovek ispred svog vremena. Dule Vujošević nam je bio trener u Partizanu u vreme kad su nam došli Divac, Paspalj, bio je tu Sale Đorđević kao mlad igrač, kasnije je došao i Danilović. Vujošević je bio toliki pametan da je na trening doveo Krešu koji je tada bio trener reprezentacije. Sa nama je odradio par treninga, najviše zbog Divca, Paspalja i Đorđevića koje je vodio na Evrobasketu 1987. Kad smo ga videli na treningu, to je bilo čudo. Najiskrenije. Radili smo neverovatne stvari. Profa Aca Nikolić je priznao koliko je od Kreše naučio. Ćosić je bio čovek koji je ne samo menjao košarku, već je menjao i vrhunske trenere kao što je bio profesor - zaključio je Žoc.

BONUS VIDEO: Zvezda podigla pehar Kupa Srbije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!