NEVEROVATAN PORAZ "ORLOVA"! Vodili, a onda je meč prekinut i više ništa nije bilo isto

D. N.

28. 11. 2021. u 13:50 >> 17:24

KOŠARKAŠKA reprezentacija Srbije nije uspela da ostvari drugu pobedu u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, jer je u gostima poražena od Belgije sa 73:69, i to posle nesvakidašnjeg prekida utakmice pri značajnom vođstvu "orlova".

НЕВЕРОВАТАН ПОРАЗ ОРЛОВА! Водили, а онда је меч прекинут и више ништа није било исто

KSS

Da selektor Svetislav Pešić "zna znanje" činjenica je koja je već odavno poznata. Ne samo kada radi sa istinskim asovima, već i kada od mladih pravi takve igrače. Nedavno je, posle pobede nad Letonijom na početku kvalifikacionog ciklusa, istakao da "ako i nemamo najbolje (igrače), hajde da ih pravimo da budu najbolji. Zaslužuju podršku, u svakom smislu, ali moramo malo više da im verujemo". To i dalje važi, bez obzira na ishod ovog gostovanja.


Pešić ovim momcima veruje najviše. I, zato uopšte nije bilo bitno što ne može da računa na naše NBA ili evroligaške zvezde, što je od iskusnih prisutan bio samo "uvek sam tu za Srbiju" kapiten Miloš Teodosić. Nije bilo bitno ni to što je s potpuno novom ekipom mogao da održi svega nekoliko zajedničkih treninga, ni što je, kako je duhovito rekao "Ja nikoga od ovih nisam ranije trenirao, samo Marka Marinovića, mog pomoćnika!"
Znanje koje je u kratkom periodu utkao u ovaj tim Srbije bilo je dovoljno da momci koje je imao na raspolaganju pokažu da sa pravom nose čuveni dres, a da ni iskusniji rival ne može da parira talentu koji zna šta radi, a pritom se bori za loptu u svakoj situaciju, ma koliko ona beznadežna bila.


Međutim, ono na šta Pešić nije mogao da pripremi svoju ekipu, to je da usred njene dobre igre i značajne prednosti, nestanu svetla u hali. Kada se, posle desetominutog prekida, utakmica nastavila u toj, četvrtoj deonici, Belgija je napravila seriju za koju mladi "orlovi" nisu imali rešenja. To se, uz iznenadnu paniku koja se u samoj završnici uvukla u redove reprezentacije Srbije, odrazilo na konačan ishod.

FOTO: Tanjug/Zoran Žestić

Svetislav Pešić
Sjajna igra, pa krah posle prekida


A što se tiče same utakmice, do pomenutog prekida, bilo je tu prilično impresivnih momenata.


Uz izuzetno raspoloženog Aleksu Avramovića, koji je za šest prvih minuta ostvari četiri poena, dve asistencije, skok i "krađu", Srbija je povela sa 9:13 i pokazala Belgijancima šta ih čeka.


A sačekale su ih i defanzivne bravure "orlova", i vrlo omišljeni napadi gostiju, a kada se na to nadovezao ulazak tandema Teo - Petrušev, domaćini su počeli da tonu sve dublje i dublje, do 20:33 sredinom druge deonice. Privremeno "buđenje" Belgije bilo je, zaista, samo privremeno jer je povratak Avramovića raspršio njihova nadanja, a 27-godišnji bek je već do velikog predaha dogurao do 13 poena, tri više od Petruševa koji je delovao nezaustavljivo na obe strane terena.


Na poluvremenu su naši imali "+12", ali se to za tili čas istopilo kada je odbrana popustila, a Van Rosom poveo Belgijance ka preokretu. No, em od tog preokreta nije bilo ništa, kada se Dušan Ristić priključio ofanzivnim majstorijama naših, em je prednost sa "+2" opet otišla na 12 razlike pred ulazak u četvrtu deonicu, u kojoj se desio i skoro desetominutni prekid meča, usled gašenja svetala u Mons areni.


Agregat je, međutim, odradio svoje, na zadovoljstvo publike čiji su dobar deo činili i naši iseljenici iz Belgije, ali su potom više razloga za radost imali belgijski navijači. Jer, posle povratka ekipa na teren, pri vođstvu Srbije od 54:63, domaćin je napravio seriju od 10:2 za šest minuta, i četiri minuta pre kraja bio na 64:65. A kako je potom Mvema doneo prvu prednost Belgijancima, Svetislav Pešić je i gestikulacijom i rečima smirivao ekipu, pozivajući je da se vrati "pravim vrednostima" - osmišljenim akcijama i boljoj odbrani, naročito u tranziciji, u kojoj je najviše i škripalo posle promašenih šuteva.


Ušlo se tako u dramatičnu završnicu, igralo se "koš za koš", dok Van Rosom nije svojom trećom trojkom odmakao Belgiju na 72:69 uz 18 sekundi do kraja.

Avramović je potom loše bacio loptu Teodosiću, iza kapitenovih leđa, domaćini su došli do poseda i, u preostalih 12 sekundi, sačuvali stečenu prednost. Da li baš i zasluženu, imajući u vidu kako se i nakon čega dogodio preokret... pitanje je koja možda i nije baš košarkaško. Ono koje jeste košarkaško, može li Pešić sa ovim "orlovima" da pravi korake koji vode na šampionat sveta, dobilo je odgovor.

Može, bez obzira na konačan rezultat u maloj dvorani u Monsu.

Naredne dve kvalifikacione utakmice košarkaška reprezentacija Srbije igra protiv Slovačke, 25. februara 2022. kod kuće, pa tri dana kasnije u gostima.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u košarci

Belgija - Srbija 73:69 (13:21, 16:20, 25:22, 19:6)

Mons - Dvorana: Mons arena; Gledalaca: 2.500
Belgija: Žile 5, Liber 5, Mvema 11, Obasoan 10, Van Rosom 20, Akjazili 2, Bako 14, Vanvij 6, Seron, Van Vlit, nisu igrali: Delalo, Kestalut
Srbija: Avramović 19 poena (trojke 1/7), 4 skoka, 4 osvojene lopte, 3 asistencije, Dangubić 5, Jagodić-Kuridža5, Teodosić 14p, 8as, 5 izgubljenih lopti, Zagorac 2, Novak, Petrušev 16, Radanov, Ristić 8, Trifunović; Nisu igrali: Jović, Koprivica
KRAJ! Belgija - Srbija 73:69

40' - Pogodio je jedno bacanje, Aramović je gađao s distance, promašaj...

40' - Van Rosom će šutirati dva slobodna bacanja, još 11,7 sekundi do kraja. 

40' - Teodosić je dvaput promašio trojku, promašili su i gosti, ali... Joj, greška naših! Avramović je hteo da proigra kapitena, ali je bacio loptu iza Teodosića, i ona odlazi u aut! Belgija će, posle tajmauta, imati posed, još 12 sekundi do kraja.

40' - Auh, treća trojka Van Rosoma, 72:69 za Belgiju.

39' - Na 1:13 do kraja, Petrušev pogađa iz okreta, 69:69

38' - Mvema nastavlja svoj "teror" - pogađa trojku, Belgija ima 69:67.

37' - Ponovo vodi Srbija, Petrušev uz lep okret kod čeone linije pogađa koš Belgije, 66:67. A onda domaćin greši, pa Petruševu sudije sviraju faul u napadu?! Manje od tri minuta do kraja, 2:41.

37' - Vodi Belgija... Mvema probija našu odbranu prodorom, 66:65. Srbija na dva postignuta poena u 4. deonici. A još tri i po minuta do kraja.

36' - Kradu domaćini loptu Teodosiću koji je hteo da proigra Petruševa, a na drugoj strani terena Van Rosom iz prodora smanjuje zaostatak Belgije na 64:65. Napeto...

35' - Još pet minuta i 10 sekundi do kraja meča. Srbija za sada bez prekršaja. Belgija je napravila treći, i to na  Teodosiću, koji je bio u prodoru. I dalje 62:65 za naše...

34' - Ne valja, ne valja... Sjajna igra Ismaela Bakoa u ova dva minuta. Šest poena u nizu, od toga dva zakucavanja, a ovo drugo - između dvojice naših igrača. Prilazi Belgija na 60:65, a onda Sem van Rosom svojim 14. poenom primiče domaćina na 62:65.

33' - Oba tima su propustila po dva napada posle onog iznenadnog, skoro desetominutnog prekida. Razumljivo, lako se ispadne iz ritma, naročito kada se naprasno prekine utakmica.

32' - Utakmica je nastavljena posle kratkotrajnog zagrevanja obe ekipe. Agregat je "odradio svoje".

31' - Odigrano je 30 minuta i 24 sekunde ove utakmice. Dakle, više od tri četvrtine meča. Nadamo se da će se odigrati i preostalih 9:36. Ekipe su na terenu, kreće zagrevanje, svetla se polako pale. Dobro je, igraće se!

31' - Svetla mobilnih telefona obasjavaju i nekoliko srpskih trobojki na tribinama. Ima naših navijača, ima... A na momente su podrškom bili glasniji od domaćih.

31' - Još se ne pale svetla, nadamo se da će se igrači uskoro opet naći na parketu. Do tada - navijači uključuju svoje mobilne telefone i mašu njima. Ima struje u "Mons areni", ali ne rade oni veliki reflektori kojima se obasjava igralište, već samo pomoćna svetla. Publika, uz "lampe" na mobilnim telefonima, uživa u ritmu muzike koja se čuje sa zvučinika.

31' - Auh, šta bi ovo?! "Nestala" su svetla u hali, tj. skoro sva su se ugasila. Meč prekinut. Privremeno, nadamo se.... Sudije su poslale ekipe na klupe, dok se ovaj problem ne reši.

Kraj treće četvrtine, Srbija vodi sa 54:63, uz 51,1%šuta iz igre (od toga trojke 6/16, a dvojke 17/29), te 29 skokova, pet više od rivala. Avramović je "dogurao" do 19 poena, Ristić se razigrao i stigao do osam, kapiten Teodosić do 14, a Petrušev do 12.

29' - Novi dobri potezi "orlova". Dangubić trojkom donosi 49:61, nakon drugog uzastopnog koša Dušana Ristića. Vraćena je prednost s poluvremena.

27'  - Dobar odgovor Srbije! Pre svega u odbrani. Jesu primljena četiri poena za dva i po minuta, ali je postignuto njih 11! Dangubić je najpre doneo 41:47, Petrušev penalima 43:49, Teodosić trojkom 44:52, Avramović slobodnim bacanjima 46:54, a Ristić na asistenciju kapitena 46:56!

25' - Dva veoma brza pogotka, najpre domaćina (trojka Van Rosoma), pa Avramovića u polu-kontri za 41:45.

24' - Posle tajmauta, Avramović šestim pogotkom iz deset pokušaja odmiče Srbiju na 38:43.

23' - "Nestala" je prednost Srbije. Maltene potpuno. Posle penala Baka, Teodosićevo lukavo dodavanje Kuridža nije iskoristio - promašio je zicer, a onda je Van Rosom brzo prešao ceo teren i poentirao za 38:41. Svetislav Pešić traži tajmaut. Sada je samo tri razlike, na poluvremenu je bilo 12, a prethodno, u jednom trenutku, i 20:33 u korist Srbije. Od tada su "orlovi" dali osam poena, a primili 18.

22' - Belgija, predvođena Van Rosomom, postiže pet poena u nizu na početku drugog poluvremena, 34:41. I, kako je Dangubić potom promašio koš rivala, domaćin će preko Baka moći da dodatno smanji zaostatak, jer je on fauliran u pokušaju da poentira.

21' - Počela je treća deonica.

Kraj poluvremena, prilično impresivnog kada se radi o našima, Srbija vodi sa 29:41, uz koš Petruševa na novu Teovu asistenciju, pred poslednji zvuk sirene.Avramović je bio impresivan, 13 poena, po dva skoka i asistencije, ali i tri osvojene lopte, Filip Petrušev je ubacio 10, a Miloš Teodosić devet poena. Upisali su se u strelce još i Kuridža (5), te Ristić (4). Orlovi su šutirali 11/20 za dva, a 4/12 za tri poena, uz 22 skoka, četiri više od Belgije koja je šutirala 10/22 za dva, odnosno 3/13 za tri. Obasoan je jedini u domaćoj selekciji dao više od šest poena - sedam.

20' - Teodosić! Treća trojka kapitena Srbije, 27:39.

19' - Posle pet poena Belgijanaca u nizu, za 27:36, Svetislav Pešić traži tajmaut.

18' - Avramović nastavlja svoj šou, trojkom donosi Srbiji 22:36, uz 2:30 do kraja poluvremena.

18' - Privremeno su prišli domažini na 20:29, Avramović s penala "vratio" +11, a onda ukrao rivalima loptu prilikom ubacivanja u igru, izveo lep okret pod obručem i svojim desetim poenom uvećao prednost Srbije na 20:33!

17' - Vrati se Avramović na parket, pa svojim prodorom i pogotkom doneo 18:29 "orlovima". Odlično za sada deluje igra naše reprezentacije, odlično.

16' - Jagodić-Kuridža s linije penala donosi 18:27 Srbiji

15' - Dušan Ristić "ispravlja" promašaj Teodosića, Srbija opet ima sedam razlike, 18:25. Pešić, tokom početka narednog belgijskog napada, viče igračima "Još jedan faul imamo!", polovina je druge deonice.

14' - Obasoan stiže do 7 poena, drugom trojkom Belgije domaćin se primiče na 18:23.

13' - Uz rezultat 15:23, da vam "pokažemo" i delić onoga što Miloš Teodosić radi suparnicima:

12' - Teodosić lepo proigrava Petruševa, koji donosi 13:23 Srbiji, ali u sledećem napadu, posle promašaja rivala, ne uspeva da uveća prednost "orlova", no na drugoj strani terena blokadom se "iskupljuje". Sjajno igraju obojica "rezervista", kapiten Teo i prošlosezonski MVP ABA lige. Možda Svetislav Pešić nema na raspolaganju sve asove koje bi želeo, ali kada je posegao za onim što je "čuvao na klupi" - Belgijanci su počeli da upadaju u sve veći problem...

Miloš Teodosić / KSS

 

Kraj 1. četvrtine, Srbija vodi sa 13:21. Odlično su igrali "orlovi", naročito u odbrnai. Po 6 poena postigli su Petrušev i Teodosić, četiri raspoloženi Avramović, a po četiri su za domaćine dali Obasoan i Van Rosom. Naši su šutirali 8/16 za dva, a 2/6 za tri poena, dobili bitku pod obručima (11:8 u skokovima), a sveli su rivala na 35,3% uspešnosti šuta iz igre (5/9 za dva, 1/8 za tri poena).

10' - Petrušev pogađa oba slobodna bacanja, za 13:21, a onda su naši dobrom odbranom osvojili loptu, ali nisu iskoristili poslednji napad u prvoj deonici. Nisu ni Belgijanci, isteklo im je preostalih pet sekundi...

10' - Obasoan smanjuje prednost Srbije na 13:19, nakon što se na rubu reketa lepom fintom oslobodio Filipa Petruševa.

9' - Druga trojka Teodosića, za 11:19 posle dobrog defanzivnog skoka Dangubića. Belgijanci traže tajmaut uz nešto više od minut do kraja prve deonice.

9' - Brzo se igra, po tri faula na obe strane, a treneri su prilično "izmešali karte". Rezervista Rade Zagorac nije uspeo da postigne koš, pa je ostalo 11:16, što je rezultat koji je u prethodnom minutu postavio Miloš Teodosić, trojkom na asistenciju Petruševa.

7' - Šesti poen Belgija postiže preko "niskih" igrača koji su u prodoru, prilazi na 9:13 pogotkom Sema van Rosoma, nakon što je Žile ukrao loptu Trifunoviću. U igru ulazi Teodosić, umesto odličnog Avramovića (4 poena, 2 asistencije, skok, "krađa").

7' - Još jedna "preslikana" akcija Avramović - Petrušev, ovoga ptua je posle pik-en-rola naš krilni centar poentirao iz skok-šuta s leve strane obruča, 7:13.

6' - Avramović nastavlja s dobrom igrom, proigrao je Petruševa koji je iz skok-šuta doneo 7:11 Srbiji.

5' - Mvema pogađa trojku, ali izjednačenje je kratko trajalo, Avramović iz prodora donosi 7:9, a onda je naterao Van Rosoma na prekršaj u napadu. Umesto Ristića, u igri je prvi put u ovom kvalifikacionom ciklusu Filip Petrušev.

4' - Ne uspevaju domaćini da trojkom izjednače (Žile), ali je promašio s distance i Trifunović, ostaje 4:7. Potom je usledio prilično očajan Žileov pokušaj da postigne trojku, promašio je ceo obruč...

3' - Oba tima su propustila po jedan napad (Avramović nije dao trojku za Srbiju), a onda su se gosti domogli ofanzivnog skoka i dobili priliku za nov napad. Ali, Avramović krade loptu Van Rosomu i zakucava je koš rivala - 4:7.

2' - Lepa akcija naših, Ristić poentira, ali odmah Obasoan (član Hapoela) uzvraća prodorom kroz reket Srbije - 2:4, da bi faulirani Jagodić-Kuridža postigao svoj prvi koš, a onda i slobodno bacanje za prvo vođstvo "orlova" 4:5.

1' - Najbolji igrač domaćih, Van Rosom, prvi postiže koš na meču - 2:0.

15.30 - Utakmica je počela. Srećno, "orlovi"!

15.25 - U odsustvu povređenog Smailagića, Svetislav Pešić je rešio da Dušan Ristić bude među starterima. Početna petorka Srbije je: Radanov, Avramović, Trifunović, Jagodić-Kuridža, Ristić. Kada je o Belgiji reč, za nju meč otpočinju Van Rosom, Obasohan, Mvema, Žile, Bako.

14.25 - Naši se već zagrevaju za ovaj važan takmičarski nastup...

Uoči meča

Podsetimo, Srbija je u dramatičnom meču pobedila Letoniju na startu ovog kvalifikacionog ciklusa, ali to je bio nastup u Beogradu, a danas je na programu gostovanje iskusnijem timu od onog kojim "orlovi" raspolažu.

Srbija je, podsetimo, bez velike većine svojih najvećih zvezda, jer pored NBA asova povratniku na klupu reprezentacije, Svetislavu Pešću, na raspolaganju nisu ni evroligaške zvezde iz naše zemlje.

Na sve to, povredio se i Alen Smailagić, koji je zablistao u pomenutom duelu sa Letoncima, ali je stiglo jedno značajno pojačanje...

KSS

Alen Smailagić

U svom prvom takmičarskom nastupu, Belgija je kao gost deklasirala Slovačku sa 57:83. 

Kakav je sistem kvalifikacija? 

Srbija je u grupi A sa Letonijom, Belgijom i Slovačkom, tri ekipe prolaze u narednu rundu kvalifikacija, ali je važno i preneti što je moguće više bodova, jer sledi "ukrštanje" sa grupom B u kojoj su Grci, Turci, Belorusi i Britanci. Kada se te dve "spoje", baš kao i u ostalim evropskim, igraće se opet po principu "svako sa svakim, kod kuće i na strani", pa će tri prvoplasirane ekipe iz novonastalih grupa izboriti plasman na Mundobasket 2023.

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u košarci

Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u košarci

GRUPA A

PRVI "PROZOR"

25. novembar

Slovačka - Belgija 57:83
Srbija - Letonija 101:100
28. novembar
Belgija - Srbija 73:69
29. novembar
Letonija - Slovačka 18.00

DRUGI "PROZOR"  

25. februar 2022.

Belgija - Letonija
Srbija - Slovačka
25. februar 2022.
Letonija - Belgija
Slovačka - Srbija

TREĆI "PROZOR"  

30. jun 2022.

Letonija - Srbija
Belgija - Slovačka
3. jul 2022.
Slovačka - Letonija
Srbija - Belgija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024