LUDNICA! Šamar za Portugal, Južna Koreja plače od sreće, a Urugvaj od tuge, Gana gledala reprizu - "orlovi" znaju šta ih čeka ako prođu!

V.M.P.

02. 12. 2022. u 18:03

UTAKMICAMA Južna Koreja - Portugal i Gana - Urugvaj danas su poznati i konačni učesnici osmine finala iz grupe H na Mundijalu. Južna Koreja je herojski izvojevala pobedu od 2:1 nad Ronaldom i družinom u sudijskoj nadoknadi i tako se upravo uz Portugal plasirala u eliminacionu fazu. Dok je na drugoj strani Urugvaj uprkos pobedi od 2:0 ispao zbog lošije gol razlike.

ЛУДНИЦА! Шамар за Португал, Јужна Кореја плаче од среће, а Уругвај од туге, Гана гледала репризу - орлови знају шта их чека ако прођу!

FOTO: AP/Tanjug

Strašan fudbal u prvom poluvremenu na meču Gana - Urugvaj, sve je prštalo od uzbuđenja i strasti u Kataru. 

Ubitačan tempo,  rivali "spuštenih gardova" jurišali su na protivnički gol. Delovalo je da će Gana, kojoj je i remi bio dovoljan za osminu finala, napraviti veliki korak ka tom cilju. 

Glavni arbitar je pokazao na belu tačku, a onda šok! Istorija se ponovila. Ponovo Gana promašuje jedanaesterac protiv Urugvaja, baš kao i 2010. kada je čuvena ruka Suareza u 120. minutu stavila Asamou Đana na belu tačku. 

Sjajni napadač je potom tragično promašio, a Južnoamerikanci su nakon penal lutrije koja je usledi izborili polufinale. 

Bio je to verovatno i najteži trenutak u istoriji ovo afričke nacionalne selekcije, a sada je Andre Aju bio tragičar i naneo sličan bol svojim sunarodnicima.

FOTO: AP/Tanjug

Od tog trenutka raspala se igre Gane kao kula od karata, a De Araskaeta prvo u 25. minut posle odbitka nako šuta Suareza, pa potom i u 32. na asistenciju Suareza donosi velikih 2:0.

Bilo je to rezultat sa kojim se otišlo na odmor, dok je na drugom meču Portugal uprkos ranom golu Horte već u 5 minutu, ispustio prednost protiv Južne Koreje, koja je golom Kim Džon-Gvona ostala u trci za osminom finala.

FOTO: AP/Tanjug

Stanje na tabeli nakon prvih 45 minuta na oba meča značilo je da bi Portugal sa 7 bodova išao dalje kao prvoplasirani, Urugvaj je bio na 4 kao druoplasirani, dok su iza njih bili Gana sa 3 i Južna Koreja sa 2.

Ovo je davalo nadu sve tri reprezentacije da mogu do tog jednog mesta. Crnim zvezdama iz Afrike trebao je bod protiv Urugvaja, a azijski tigrovi su mogli pobedom protiv Ronalda i družine da takođe dođu na 4 boda, koja bi bila dovoljna za eliminacionu rundu zbog bolje gol razlike od južnoameričke selekcije.

Očekivalo se da će uslediti još spektakularniji nastavak, ali je planeta dobila 45 minuta praktično ničega, sve do sudijske nadokande. Portugal je rutinski držao rezultat dovoljan za prvo mesto u grupi, a Urugvaj je potpuno umirio tempo u nadi da će Portugalci izdržati protiv Koreje.

FOTO: AP/Tanjug

Međutim to se nije desilo, šamar Portugalu u sudijskog nadoknadi i totalna ludnica na tribinama. 

He Čan Hvana nakon fenomenlnog prodora Sona, prve zvezde "azijskih tigrova", za suze na licima Korejaca, koji su plakali od sreće, dok je Urugvaj plakao od tuge.

Neverovatne emocije na licima navijača na oba stadiona, fudbal je još jednom u isto vreme bio i surov i prelep.

FOTO: AP/Tanjug

 

Standings provided by Sofascore

 

Podsetimo, ukoliko Srbija savlada Švajcarsku večeras, protivnik našoj reprezentaciji u osmini finala biće upravo prvi iz grupe H, a to je sada i definitivno Portugal. 

JUŽNA KOREJA - PORTUGAL 2:1

GANA - URUGVAJ 0:2

DRUGO POLUVREME

91. minut - Kraj meča Koreja - Portugal! Na Elijanub stadionu je 90 minut, Urugvaju treba gol.

90. minut - Gooooooooooool! Koreja vodi sa 2:1, šta se ovo dešava! Koreja ima rezultat za osminu finala! Son je pretrčao ceo teren, i pravovremeni pas za Hi Čan Hvana, koji donosi delirijum Azijata na tribinama. Kakva završnica! Snimak gola pogledajte klikom OVDE.

70. minut - Nakon spektakularnog prvog poluvremena potpuno je opao tempo. Urugvaj je trenutno jednom nogom u narednoj rundi sa 4 boda, ali i dalje se pita Južna Koreja, koja bi još jednim golom protiv Portugala mogla takođe do četvrtog boda. Tamo je trenutno 75. minut igre. Son i ekipa i dalje sanjaju o osmini finala.

FOTO: Tanjug/AP

65. minut - Velika šansa Urugvaj! Fakuno Pelistri je raspalio iz šesnaesetrca, ali tresu su samo reklame iza gola Gane.

59. minut - Danijel Zibert pokazuje da nema penala. Utakmica se nastavlja, Gana ostaje u životu, ali potreban im je najmanje bod sa ovog meča.

58. minut - Moguć penal za Urugvaj. Darvina Nunjeza je oborio Danijel Amarti. Videćemo šta će reći VAR provera. 

53. minut - Trenutno je u toku 53. minut utakmice Gana - Urugvaj, nešto mirniji tempo utakmice, isto važi i za meč Južna Koreja - Portugal. Verovatno da je ovo samo zatišje pred buru, sve ekipe su i dalje u igri za osminu finala, jedino je Portugal siguran. Preostale tri ekipe ze bore za jedno mesto, a ako rezultati ostanu ovakvi, to će biti selekcija Urugvaja.

FOTO: AP/Tanjug

46. minut - Druga poluvremena su krenula, umalo da Osman Bukari odmah zatrese mrežu, njegov šut sa desnog boka odlazi malo pored stative Urugvajaca.

PRVO POLUVREME

45. minut - Čak osam minuta sudijske nadokande na meču Gana - Urugvaj, sa druge strane Koreja i Portugal će igrati samo još dva minuta u prvom poluvremenu.

41. minut - Son je sjajno probio, uputio nizak udarac iz velike udaljenosti, ali odlična reakcija Košte. Dobra prilika za Južnu Koreju da dođe do preokreta.

32. minut - Novi gol! Sve pršti sada na oba stadiona. Urugvaj je udvostručio prednost, ponovo De Araskaeta. Snimak pogotka možete videti klikom OVDE. Strašan tempo, strašan fudbal, rivali spuštenih gardova jurišaju na protivnički gol.

FOTO: AP/Tanjug

 

27. minut - Gol za Južnu Koreju! Kim Džong-Gvon! Šok za Ronalda i družinu, "azijski tigrovi" se vraćaju u trku za osminom finala.

25. minut - Gol, gol, gol! Urugvaj vodiii! De Araskaeta je sjajno pratio akciju i reagovao nakon odbitka Suarezovog šuta. Snimak gola možete videti klikom OVDE.

23. minut - Neverovatno! Kakva šansa za Darvina Nunjeza, već je bio savladan Zigi, ali sve je je pratio defanzivac Gane i u poslednjoj sekundi spasao svoj tim. Strašan meč! 

21. minut - Odgovornost preuzima Andre Aju, ali brani Ročet! Au kakav sada šok za Afrikance. Istorija se ponavlja. Ponovo Gana promašuje jedanaesterac protiv Urugvaja, baš kao i 2010. kada je čuvena ruka Suareza u 120. minutu stavila Asamou Đana na belu tačku, koji potom tragično promašuje, a Južnoamerikanci idu dalje nakon penal lutrije koja je usledila. Snimak nove tragedije crnih zvezda možete videti klikom OVDE.

19. minut - Sada i definitivno, nakon video provere Gana dobija penal!

FOTO: AP/Tanjug

15. minut - Velika šansa za Ganu! Aju je probao sa 16 metara, ali fantastična odbrana urugvajskog golmana, ostaje 0:0, odličan početak meča Gana - Urugvaj. U nastavku akcije se lopta odbila do Kudusa, potom je on oboren, ali je arbitar pokazao da se aktivirao iz ofsajda. Sada je stigao i poziv iz VAR sobe, postoji mogućnost da ovo bude penal za crne zvezde.

13. minut - Krenuli su jako ofanzivno Urugvajci, ponovo je Darvin Nunjez bio u izglednoj situaciji, ali u poslednjoj sekundi Sjedu mi skida loptu sa noge.

5. minut - Goool! Portugal već vodi! Dalo je prošao po desnom boku i sjajno asistirao Rikardu Orti koji već donosi prednost kombinovanom sastavu Portugala. Hladan tuš za Koreju.

FOTO: AP/Tanjug

4. Sporna situacija na meču Gana - Urugvaj, Darvin Nunjez je pao u šesnaestercu, ali sudija samo odmahuje glavom i pokazuje da nema osnova za penal.

1. minut - Utakmice su počele! 

Standings provided by Sofascore

 

Sastavi Južna Koreja - Portugal

FOTO: Printskrin/Flash score

Sastavi Gana - Urugvaj

FOTO: Printskrin/Flash score

UOČI MEČA JUŽNA KOREJA - PORTUGAL

Južna Koreja probaće danas od 16 časova na stadionu u Al Rajanu da savlada Portugal u poslednjem kolu grupe "H" na Svetskom prvenstvu u Kataru, jer je to jedini način da se Korejci nađu u osmini finala.

Posle solidnog starta i remija bez golova protiv Urugvaja, Južna Koreja je u narednom kolu poražena od Gane sa 3:2, iako je uspela da nadoknadi zaostatak od 0:2, ali nisu igrači Paula Benta izdržali do kraja i Gana je stigla do sva tri boda.

FOTO: EPA

Južna Koreja je trenutno treća u grupi sa bodom, koliko ima i poslednjeplasirani Urugvaj sa lošijom gol-razlikom i ''azijskim tigrovima'' je danas protiv Protugala neophodna pobeda i da Urugvaj savlada Ganu kako bi uspeli da stignu do plasmana u osminu finala na Svetskom prvenstvu, prvi put od 2010. i Južne Afrike.

Sa dve pobede protiv Gane i Urugvaja, Portugal je sa šest osvojenih bodova već obezbedio plasman u osminu finala. Protiv Gane je Kristijano Ronaldo postao prvi igrač koji je postizao golove na pet Mundijala, dok je protiv Urugvaja oba gola postigao Bruno Fernandeš.

FOTO: AP/Tanjug

Ekipi selektora Fernanda Santoša je iz meča protiv Južne Koreje potreban samo bod kako bi sa prve pozicije otišla u osminu finala, prvi put od Svetskog prvenstva u Nemačkoj 2006. godine.

Selektor Južne Koreje Paulo Bento nije mogao na turniru da koristi u prva dva meča povređenog Hi Čen Hvanga, a kako stvari stoje, minimalne su šanse da on zaigra danas protiv Portugala.

Osim njega, svi ostali igrači su na raspolaganju Bentu za utakmicu. Portugal je ostao bez Nuna Mendeša u meču protiv Urugvaja i Svetsko prvenstvo je za njega završeno zbog povrede, kao i bez Danila Pereire koji ima frakturu rebara, dok je pod znakom pitanja za meče sa Južnom Korejom Otavio koji je iz istog razloga preskočio i duel protiv Urugvaja.

Moguće je da selektor Portugala Fernando Santoš ostavi van tima Kristijana Ronalda kako ne bi ništa rizikovao jer je najveća zvezda ovog tima propustila trening u sredu.

FOTO: AP/Tanjug

Ovo će biti drugi meč ove dve reprezentacije, a prvi su odigrali pre dve decenije na Svetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji kada je Koreja slavila u meču u okviru grupe i tako ostavila Portugal bez plasmana u osminu finala.

UOČI MEČA GANA - URUGVAJ

Pred poslednje kolo u grupi "H", za prolazak u nokaut fazu na Svetsko prvenstvo u Kataru samo Portugalija ne mora da strepi. Preostale tri ekipe - Gana, Urugvaj i Južna Koreja bore se za jedino preostalo mesto u osmini finala.

Gana je u prvom kolu možda i nezasluženo poražena od Portugala kojem je dosuđen diskutabilan penal.

FOTO: Tanjug/AP

Ronaldo je bio siguran sa bele tačke i doneo svom timu prednost u 65. minutu. Samo osam minuta kasnije golom Ajua koji nastupa za katarski Al Sad došlo je do poravananja rezultata.

Radost "crnih zvezda" nije dugo potrajala jer su Žoao Feliks i Rafael Leao u 78. i 80. minutu doneli prednost od 3:1. 

U 89. minutu uspeo je fudbaler Crvene zvezde Osman Bukari da postigne gol koji je doneo uzbudljivu nadoknadu vremena u kojoj je Gana čak i mogla do izjednačenja, ali neopreznost golmana Dioga Košte nije iskoristio Injaki Vilijams.

FOTO: AP/Tanjug

U drugom kolu "crne zvezde" su ponovo odigrale meč sa pet golova. Viđena je sjajna fudbalska predstava protiv Južne Koreje. Vodila je Gana sa 2:0, ali ulaskom u igru mladog Li Kang-Ina "azijski tigrovi" su zaigrali mnogo bolje i stigli do ekspresnog izjednačenja, a dvostruki strelac bio je napadač Đonbuka, Čo.

Radost pulena selektora Benta nije trajala dugo jer je samo sedam minuta nakon izjednačenja Mohamed Kudus doneo novu prednost Gani koja je tim golom stigla do prva tri boda na šampionatu.

Što se iskusne selekcije Urugvaja tiče, oni su u prvom kolu odigrali bez golova sa Južnom Korejom a Dijego Godin i Fede Valverde su dva puta pogađali stativu.

FOTO: AP/Tanjug

U drugom kolu Urugvajci su poraženi od Portugala rezultatom 2:0. Imali su dvostruki šampiona sveta nekoliko lepih prilika za bolji rezultat na tom meču, ali ih nisu iskoristili.

Ono što najviše brine sve navijače ove reprezentacije je to što i pored jako kvalitetnih napadača nisu uspeli da postignu nijedan pogodak na prva dva meča.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO LACERDA

 

Urugvajcima je za prolaz u narednu rundu potrebna pobeda i da Portugal ne izgubi od Južne Koreje koja će svim silama jurišati na pobedu.

Gana i dalje ružno sanja ruku Luisa Suareza iz 2010. godine zbog koje su otišli na penal rulet, a potom su i eliminisani u četvrtfinalu Mundijala.

To im je jedini međusobni susret u istoriji. "crne zvezde" imaju priliku da se slatko osvete Urugvajcima, pošto ih trijumf vodi dalje. Osim toga, puleni Oda Ata su prikazali da su atraktivna ekipa sa pet datih golova u prva dva kola. 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)