RIŠARLISON NAS OHLADIO: Srbija potonula u drugom poluvremenu

N. Iljukić

25. 11. 2022. u 11:51

BRAZIL je to. Šaputalo se još od trenutka kada je iz ćupa u aprilu u Dohi Srbija ušla u grupu sa majstorima fudbala. Glasno i sve glasnije se pričalo sve do sinoć, pa se i pevalo da nam se da Brazil da se igramo. Ali, istina je sinoć gurnula dva prsta u oko navijačima "orlova". Na premijeri Svetskog prvenstva Srbija je lako pala pred Brazilom 0:2 (0:0), a rezultat i utisak su nepodnošljivo isti kao pre četiri godine na našem oproštaju od Mindijala u Rusiji, kada su nas 27. juna Titeovi sprinteri pretrčali kao osmaci četvrtake.

РИШАРЛИСОН НАС ОХЛАДИО: Србија потонула у другом полувремену

FOTO: Tanjug/AP

Doha, od specijalnog izveštača "Novosti"

Presudio nam je sinoć u Lusailu dvostruki strelac Rišarlison, kojem je za oba gola asistirao Vinisijus Žunior.

I da im odmah bude jasno: petarda bi završila u mreži "orlova" da na golu nije bio Vanja Milinković-Savić. Njegov brat Sergej, Aleksandar Mitrović, ma kompletan ofanzivni red Piksijevog tima bili su odsečeni od sveta skoro svih 90 minuta. Prvi korner smo izveli u 57. minutu i to je možda samo matematički dokaz nemoći u ubedljivo najlošijoj utakmici koju su ovi "orlovi" odigrali kod sadašnjeg selektora. Šteta. Plan je bio potpuno drugačiji. Da sačekamo strpljivo Brazilce, pokušamo da ih napadnemo kreativnošću Tadića i Živkovića i golgeterskim instinktom Mitrovića. Ništa od toga se nije desilo. Apsolutno ništa.

Izdržala je Srbija celo prvo poluvreme isključivo zbog rudarskog posla koji su obavili Milenković i Pavlović u odbrani. Kako je počelo drugo poluvreme, bilo je jasno da nam se ne piše dobro. Sevalo je sa svih strana, a prvi grom nas je pogodio u 62. minutu, samo minut pre toga je Aleks Sandro pogodio stativu. Rišarlison je izvukao prvu kartu iz papirne kule, jer je odbrana Srbije upravo počela da liči na to. Nejmar, jedva vidljiv do tog trenutka, pa Vinisijus oštetili su predsoblje, a ulazna vrata je razvalio napadač Totenhema. Ono što je polumakazicama uradio isti igrač u 73. minutu bila je samo najava noćne more usred katarske pustinje u kojoj su se odjednom našli svi igrači u crvenim dresovima.

Ilustracija

 

Prečka Kazemira i sjajne Vanjine odbrane u samo 120 sekundi pred kraj utakmice značile su samo jedno: izbegli smo katastrofu i punu mrežu golova, koja je pretila da u konačnom zbiru u našoj grupi dodatno zagorča život.

MITROVIĆ: POBEDIĆEMO KAMERUN

UTUČEN je bio Alekdsandar Mitrović posle poraza na mundijalskoj premijeri, ali je obećao da će biti mnogo bolje u ponedeljak protiv Kamerunaca.

- Žao nam je, fizički smo pali u drugom poluvremenu, ali ne smemo ni slučajno da klonemo duhom jer ništa nije gotovo. Moramo da podignemo glave i spremimo se za Kamerun. Gledao sam ih protiv Švajcaraca, ozbiljna ekipa, ali možemo da pobedimo, popravimo utisak i vratimo se u igru za plasman u narednu rundu.

- Pali smo neshvatljivo u drugom poluvremenu fizički. U prvih 45 minuta smo bili na istom nivou kao Brazil, ali zaista ne znam šta se dogodilo sa mojim timom u nastavku meča. To su neke stvari za hitnu analizu - požalio nam se selektor Stojković na konferenciji za medije odmah posle meča.

Brazil je hteo da napadne sa trojicom i dugo je obigravao oko našeg gola. Ipak, nejasno je kako su samo Pavlović i Milenković odigrali utakmicu na vrhunskom nivou, a svi ostali, računajući i Veljkovića, koji se uspavao kod Rišarlisonove bravure, bili su tanki, pretanki.

I šta sada? Red je da se ekipa dobro odmori, da se spremi za duel sa Kamerunom 28. novembra. Jer, tu kiksa ne sme da bude. U suprotnom sledi pakovanje kofera i odlazak sa katarskih 30 u sumornu novembarsku jesenju svakodnevicu.

SRBIJA - BRAZIL 0:2 (0:0)

STRELAC: Rišarlison u 62. i 73. minutu. Stadion "Lusail". Gledalaca 85.000. Sudija: Alireza Fagani (Iran) 6.

SRBIJA: V. Milinković-Savić 6,5 - Pavlović 6, Veljković 5, Milenković 6 - Mladenović 5,5 (od 65. Lazović 5,5), Gudelj 5,5 (od 57. Ilić 5,5), Lukić 5,5 (od 65. Vlahović -), Živković 5,5 (od 56. Radonjić 5,5) - S. Milinković-Savić 5,5, Mitrović 5,5 (od 83. Makadimović -) Tadić 6.

BRAZIL: Alison - Aleks Sandro 7; Markinjos 7, Tijago Silva 7, Danilo 7 - Kazemiro 7 - Paketa 6,5 (od 76. Fred 6,5), Nejmar 6,5 (od 79. Antoni -) - Rafinja 7 (od 87. Gabrijel -), Rišarlison 8,5 (od 79. Gabrijel Žezus -), Vinisijus Žunior 7,5 (od 76. Rodrigo-).

Igrač utakmice: Rišarlison (Brazil).

Piksi: Teško je kad imate trojicu povređenih

NAJTEŽA noć ostala je za fudbalerima Srbije. Teško da je sinoć iko sklopio oka posle glatkog poraza od Brazila, a već danas tako mamurni trebalo bi da počnu pripreme za duel sa Kamerunom.

- Gledao sam utakmicu Švajcarska - Kamerun i dosta toga sam video što je važno za našu pripremu tog duela. Sledi nam prvo detaljna analiza ovoga šta nam se desilo sa Brazilom. I dalje mi ne ide u glavu kako smo onako fizički pali, u stvari pali smo kao tim u drugom poluvremenu - kaže Dragan Srojković.

Žali selektor Stojković zbog poraza od Brazila, ali žali i za trojicom povređenih igrača.

- Mala smo mi zemlja da tako lako možemo da zamenimo trojicu povređenih igrača kao sto su Mitrović, Vlahović i Kostić. Prva dvojica su nastupili povređeni i nespremni, a ubuduće će morati da igraju samo zdravi - obećao je Piksi.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)