PIKSI POSLAO MOĆNU PORUKU SRBIJI: "Što ste nestrpljivi? Videćete šta ćemo uraditi u Kataru..."

Novosti online

14. 11. 2022. u 11:27 >> 13:04

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi obratio se medijima poslednji put pred Svetsko prvenstvo.

ПИКСИ ПОСЛАО МОЋНУ ПОРУКУ СРБИЈИ: Што сте нестрпљиви? Видећете шта ћемо урадити у Катару...

Foto: Tanjug

- Drago mi je da vas vidim u ovom broju, očigledno da je nešto mnogo važno kad vas je ovoliko... Danas je godinu dana od Portugala, i utakmice koja nam je donela sve ovo i zbog čega moramo da budemo ponosni. Uradili smo fantastičnu stvari i postigli veliki uspeh da igramo na SP u Kataru - počeo je Piksi obraćanje i krenuo sa spiskom.

- Na širem spisku je bilo 35 fudbalera... Nije to nagrada ovima koji su tu, nego zasluga za ono što su uradili u kvalifikacijama, zbog ponašanja koje su pokazali, stvarali smo zajedno harmoniju i na kraju kvalitet. To su igrači koji zaslužuju da nose dres Srbije. Sa druge strane, igrači koji nisu na spisku - daleko od toga da su im vrata zatvorena. Oni predstavljaju budućnost kada je u pitanju Srbija i računaćemo na njih. Zbog toga što smo limitirani sa ovim brojem, morao je neko da otpadne i smatram da je ovaj spisak logičan splet okolnosti jer je donesen hladne glave, čistih misli i bez nekog pritiska u konsultacijama sa sportskim sektorom. Smatram da svi zaslužuju da se nađu na spisku - rekao je selektor Stojković.

Piksi se obratio i igračima koji nisu tu, ali će biti u budućnosti.

- Neki su otpali sa spiska jer ne mogu da gledam u pasulj da li će igrati, ovo je ipak turnir. Koliko vidim, ne vidim negativan komentar na spisak igrača, što dovoljno govori da držimo standard. Da li mi je žao što neko nije tu? Nema mesta za bilo kakav sentiment, ja bih vodio sve da mogu...

Srbiji najviše glavobolja predstavljaju Aleksandar Mitrović i Dušan Vlahović, odnosno njihove povrede. 

- Ne volim kad mi igrači ne igraju zbog povreda. Očigledno je da su duži period van tima i dobro je da čvrsto verujem da će biti spremni. Radi se na tome. Ima jedna pesma od Aleksandre Prijović koja kaže "nije kome je rečeno, nego kome je suđeno". Igrače još nisam video, a sad ću se družiti sa doktorima. Valjda će igrači doći do 18... - našalio se Piksi i dodao:

- Ima problema i problemčića, ali ima još dugo do utakmice sa Brazilom, ova protiv Bahreina nam nije bitna.

Piksi se osvrnuo i na izbore u FSS, koji su bili više nego neuspešni.

- Zaboravio sam već na izbore u FSS, verujem da to neće da se odrazi na igrače. Nisu to lepe stvari, ali tako je kako je. Ne bavim se izborima i ne učestvujem u njima, ne zanimaju me. Zanima me moje polje delovanja - to su igrači, igra, rezultat i to je to.

FOTO: FSS

 

Sistem igre u kome će Srbija nastupiti na Mundijalu i dalje se čuva u okvirima stručnog štaba. Stojković nije hteo da otkrije tajne.

- Mi smo u proteklih godinu i po dana, ispostavilo se da smo bili u pravu. Pokazalo se da onaj stil fudbala koji smo gajili, da je donelo rezultate. Ne odričem se igrača da bih udovoljio nekome, mene to apsolutno ne interesuje. Ova grupa igrača zaslužuje da se nađe na Svetskom prvenstvu, da se ne ponavljam, po svemu što su pokazali. U kom sistemu ćemo igrati, sada da vam kažem, bilo bi potpuno suludo. Moramo videti u kom su stanju igrači, da li ima ili nema problema. Po mom mišljenju nema razloga da se menja, a menjaće se u skladu sa situacijom na terenu. Ono u šta najviše verujem su moje oči, ono što vidim. U statistiku ne verujem previše. Ono što budem video, tako ću se i ponašati.

Čovek bez vere ne znam šta je...

Selektor Srbije je pričao i o euforiji koja vlada u Srbiji.

- Ne mogu to da zabranim i za mene je najvažnije da su igrači svesni odgovornosti koju nose i mi rasterećeno idemo u Katar jer smo u strahovitoj  konkurenciji i sa stilom uspeli da dođemo tamo. Samo maliciozni mogu da nalaze mane, Bože moj, ne volim  nepotrebnu gordost i volim potrebnu skromnost. Ja tako živim, kao i moja porodica, tako gledam na ovaj posao i rezultati će doći ili neće doći, ali morate da ih zaslužite. Ovo je jedna šansa da skromno odemo u Katar kao što je to bilo i pre tačno godinu dana protiv Portugala. Skromno i trezveno dočekujemo Svetsko prvenstvo.

FOTO: FSS

 

Piksi se ne plaši pritiska, štaviše, pokazao je u prošlosti da se odlično nosi sa istim.

- Ništa mi nismo drugo od drugih naroda, medija, fudbalskih saveza... Svi oni očekuju čuda da se dese, što bismo mi bili različiti. Ono što mi težimo jeste da damo sve od sebe. Ako neko bude bolji, pružićemo ruku i tražićemo drugu, treću šansu. A da ćemo biti problem, da, svima ćemo napraviti problem. Mi imamo solidarnost na terenu i svoje neke ciljeve. Spremni smo da ih dostignemo. Moramo da gledamo šta je ispred nas. Ispred nas su Brazil, Kamerun i Švajcarska. Pokušaćemo da obezbedimo dovoljno bodova za prolazak dalje. Koliko je to bodova, ne znam. Igrači naši ne moraju ništa, a mogu mnogo. Pa probajte ovo drugo, jer to možete. Nikakav pritisak neće imati sa moje strane, mora samo da se umre. Ovo Svetsko prvenstvo nije pitanje života i smrti, to je nagrada za sve ono što si pokazao. Vera mora da postoji, morate da verujete. Jer čovek bez vere, ne znam šta je.

Srbija kao Hrvatska 2018. godine

Novinare je zanimalo da li Srbija može da ponovi rezultat Hrvatske sa Mundijala iz Rusije kad su igrali finale protiv Francuske.

- Teško je porediti, to je bilo pre četiri godine. Prvo, morate da igrate dobar fudbal i pobeđujete protivnike i budete pametni, inteligentni, da nema povreda. I da imate malo sreće. Stativa, penal, ali mislim da su dvaput prošli na penale, a moglo je da bude obrnuto. Mnogo stvari utiče i najvažnije je da imate čiste i da imate odvažan pristup igri i budete bolji od protivnika... Potrebno je da se kockice slože da biste došli do uspeha. Najbolja 32 tima su tamo, ne zaboravite to. A ima preko 200 zemalja koje igraju kvalifikacije.

Piksiju smeta jedna stvar, a tiče se stadiona u Srbiji.

- Mi smo mala, ponosna zemlja, a znate kakvi su uslovi od stadiona, pa dalje. Gde god odemo ja pravim selfije na stadionima. Iskreno to govorim - Budimpešta, Ljubljana, Stokholm... Lepo mi je da vidim njihove stadione. A mi? Dok se popnem sa terena do svlačionice, zakasnim. Strašno, ali valjda ćemo dočekati jedan stadion i da se na njemu osećamo lepo.

Nastasić, Ristić, Terzić...

Selektor se još jednom osvrnuo na spisak, odnosno na igrače koji nisu na istom, pre svega na Mihajla Ristića i Matiju Nastasića.

Foto: N.Paraušić

 

- Mogu individualno da vam objasnim zašto je neko tu, a neko tu nije. Ali svi znate to, ne treba puno objašnjavati. Ne znam kako je ranije bilo, ali ja sam tek sada selektor. Nisam neko ko će da trpi pritiske, na zadovoljenje nečijih interesa. Neko je pitao zašto Matija Nastasić nije na spisku. Kada se broj smanjio na 26, normalno je da je neko morao da ispadne sa spiska. Kada je u pitanju Matija nema tu žao mi je ili nije. Njegovo nestabilno zdravstveno stanje je doprinelo tome da ne bude na spisku. Kada je reč o Ristiću, on je za četiri meseca odigrao 122 minuta. Ovo je Svetsko prvenstvo, nisu kvalifikacije. Nemate luksuza da zovete 28-29 igrača. Mali Terzić je isto bio sa timom, mogu isto minute da vam kažem. Mogu sve tako do Joveljića, Jovanovića... Odluka mora da se donese i odluka mora da bude vaša. Zato ja mirno spavam. Imam korektan odnos i odluke koje donosim nisu po volji svih.

Piksi je otkrio i zbog čega je išao na Ostrog.

- Moja porodična slava je Mitrovdan i zato smo porodično otišli na Ostrog, to je lepa stvar, lepo sam se osećao i drago mi je da sam bio. Poželeli su nam sve najbolje na Svetskom prvenstvu.

Piksi kao igrač i selektor na Mundijalu

Napravio je selektor i paralelu kako je učestvovati na najvećoj svetskoj smotri fudbala i kao igrač i kao trener.

- Dobro je biti na Svetskom prvenstvu - i kao igrač i kao selektor. Postoje razlike, naravno... Sa druge strane, postoji mnogo odgovornosti i svestan sam toga. Znao sam šta to nosi i šta me čeka. Verovao sam i još verujem da stvari mogu da idu u onom pravcu u kom želimo da vidimo naš tim. Niko nema prava da nas vređa zato što se nismo borili jer smo bili katastrofa, da smo bili banda raspuštena... Srbija i kad gubi, mora da bude ispraćena aplauzom - rekao je Stojković i dodao da mu je lepo što će i kao selektor biti deo najveće fudbalske smotre na svetu.

FOTO: D. Ristić

 

Piksija ne zanima puno raspored i rivali, gleda samo u svoje dvorište.

- Raspored je takav kakav je. Što se tiče Švajcarske, neće to biti ništa različito u odnosu na prve dve. Jedino što će biti poslednja, pa će dobiti na značaju. Nismo ni mi mutavi. Biće dana za megdana.

Nije izostala ni tema zimsko Svetsko prvenstvo.

- Meni ne smeta uopšte, ta odluka je doneta mnogo ranije. Svi su kritikovali zašto je Katar domaćin, mislim da su te otrovne strele išle iz tog razloga. Mislim da svi igraju u istim uslovima, danas će im igrači doći u bazu. Nastavlja se u istom ritmu i nastaviće ono što su do tada radili. Dobro je što imaš malo vremena, jer se dosta puta pokazalo da duge pripreme nakon napornih takmičenja umeju da budu eksplozivne i dovedu do konflikta. Normalno je kada ne vidiš mesec dana ni ženu ni decu. Ovoga puta toga neće biti. Po meni, to je sasvim okej. Biće samo jednom ovako i nikad više. Nema potrebe da se negoduje i daju negativni komentari. Biće dobro organizovano sa sjajnim stadionima. To je sada samo i nikad više. Makar sada dok smo mi živi, ne znam šta će biti za 200 godina.

Piksi je pričao i o ambicijama u Kataru.

- Da biste otišli u sledeću fazu, morate da zaslužite i budete bolji od protivnika. Pobeda je mnogo važna i svi će vam reći da je to najvažnije... Meni je važno da pobedimo lepo, rezultat je na kraju merilo, ali razmišljamo kako da zaradimo dovoljan broj bodova i prođemo dalje - rekao je Piksi.

- Šta ćemo da napravimo u Kataru? Strpite se, ljudi... - nasmejao se selektor "orlova".

- Nema pritiska kod mene, imaju slobodu da svoj raskošni talenat koji je neminovan da ga pokažu. A kad će, ako ne sada?

FOTO: M. Vukadinović

 

Mitrović i bez noge na Mundijalu

Selektor se osvrnuo još jednom na Mitrovića.

- Mitrović će na Mundijal ići bez noge, možemo i glavu da mu skratimo - opet ide. Mi do noćas imamo da promenimo stvari, ali čisto sumnjam da će se nešto promeniti. Videćemo danas kada budu došli... - rekao je selektor Srbije na konferenciji za medije i rekao da će Mitrović igrati i bez noge.

- Svojim ponašanjem i igrama, pa povredama koje je imao... Molio je da igra nakon toga.

Novinare je zanimalo i da li će Piksi nositi talične čarape u Katar.

- Čarape su već spakovane sinoć, sad da li su srećne ili ne, ali već su u mom koferu. Nisam toliko sujeveran, verujem samo u ono što vidim i radim...

Na konstataciju da je Srbija potcenjena pred početak Svetskog prvenstva Piksi je imao spreman odgovor.

- Ne pratim prognoze, mogu da pričaju šta hoće, a mi smo tu da ih demantujemo da im pokažemo da nisu baš u pravu. Ne idemo mi zbog njih. Mi želimo da viidmo Srbiju u najboljem svetlu. Nama ovo niko nije poklonio, nego smo zaslužili taj uspeh. Ne može to niko da nam oduzme, niti da pokuša da im oduzme... Ispisali smo istoriju na veličanstven način. O mnogo čemu sanjam, ali bilo bi mnogo da kažem. Pretenciozno, neki bi rekli vidi ovoga što priča. Sanjam ja o mnogim stvarima, uglavnom lepim. Na nama je da budemo bolji i da idemo od dana do dana i da pokušamo da demantujemo sve koji tako gledaju.

Poslednja Piksijeva rečenica je pravi pokazatelj njegovog bitisanja na klupi reprezentacije Srbije.

- Bićemo dobri, nemojte da sumnjate - zaključio je Dragan maestro Stojković.

Ko će izvoditi penale?

- Nisam razmišljao o penalima, ko bi trebalo da šutne. Treba da šutne onaj ko će dati gol, a verujem da svi to mogu bez problema. Imam poverenje u sve igrače. Videćemo ako dođe do toga, ima puno kandidata koji imaju srce, staloženost, jednostavno onu stvar da ne kažem koju. Penali nam nisu doneli sreće ni 1990. ni 1998. godine. Najvažnije je da budemo konstantni, da igramo onako kako želimo, da budemo hrabri, pa da vidimo ko je bolji. Nećemo biti vreća za udaranje."

O prvom rivalu – Brazilu

- Znamo da nam je prva utakmica protiv Brazila, a deset dana ranije da govorim o tome... Niti sam se spremao, niti razmišljam o tome. Brazil, svi znamo, jedan od glavnih pretendenata da postane šampion sveta. Imena na papiru nisu dovoljna, moraju da dokažu na terenu. Jedva čekam tu utakmicu. To je laka utakmica za igranje, u kom smislu? Pa da se nadigravaš. Uz respekt prema Brazilu, ali da ćemo se predati - to malo sutra. Ima još vremena da se izanalizira, znamo skoro sve, mogu da izdiktiram sastav Brazila - rekao je Stojković.

 

Ko je na spisku?

Piksi je sve iznenadio i u petak kada je objavio konačan spisak za predstojeće Svetsko prvenstvo u Kataru, jer je ranije najavljeno da će to uraditi danas. Pozvao je 26 fudbalera koji su mahom izneli kvalifikacije i Ligu nacija, a tu su sledeći igrači:

Golmani: Marko Dmitrović (Sevilja), Predrag Rajković (Majorka) i Vanja Milinković Savić (Torino)

Odbrana: Stefan Mitrović (Hetafe), Nikola Milenković (Fiorentina), Strahinja Pavlović (Salcburg), Miloš Veljković (Verder), Filip Mladenović (Legija), Strahinja Eraković (Crvena zvezda) i Srđan Babić (Almerija).

Vezni red: Nemanja Gudelj (Sevilja), Sergej Milinković Savić (Lacio), Saša Lukić (Torino), Marko Grujić (Porto), Filip Kostić (Juventus), Uroš Račić (Braga), Nemanja Maksimović, Ivan Ilić (Verona), Andrija Živković (PAOK) i Darko Lazović (Verona).

Napad: Dušan Tadić (Ajaks), Aleksandar Mitrović (Fulam), Dušan Vlahović (Juventus), Filip Đuričić (Sampdorija), Luka Jović (Fiorentina) i Nemanja Radonjić (Torino).

 

Raspored utakmica Srbije

Prijateljska

18. novembar, 16.30 Bahrein – Srbija

Svetsko prvenstvo, grupa G

24. novembar, 20.00 Brazil – Srbija
28. novembar, 11.00 Kamerun – Srbija
2. decembar, 20.00 Srbija – Švajcarska

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)