I ŽENE DELE PRAVDU U KATARU: Srbija bez predstavnika među sudijama Mundijala

Novosti online

19. 05. 2022. u 16:09

PRVI put u istoriji utakmice fudbalskog šampionata sveta sudiće i žene, ali u Kataru posle dužeg vremena neće biti srpskih arbitara.

И ЖЕНЕ ДЕЛЕ ПРАВДУ У КАТАРУ: Србија без представника међу судијама Мундијала

Foto arhiva VN

Svetsko prvenstvo u Kataru koje se održava od 21. novembra do 18. decembra u Kataru biće prvo u istoriji na kojem će pravdu deliti i ženske sudije, pošto je Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) izabrala njih šest koje će suditi na Mundijalu.

Na spisku za Svetsko prvenstvo u Katar se nalazi ukupno 129 sudija, među njima i šest žena, od kojih će tri biti glavne sudije na utakmicama.

Reč je o Francuskinji Stefani Frapar, Salimi Mukansangi iz Ruande i Japanki Jošimi Jamašiti. Izabrano je ukupno 36 glavnih, 69 pomoćnih sdija i 24 zaduženih za VAR.

Među 69 pomoćnih sudija nalaze se tri žene - Nusa Bek iz Brazila, Karen Dijas iz Meksika i Amerikanka Ketrin Nesbit. Stefani Frapar je već sudila u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo kao i u Ligi šampiona, a bila je glavni sudija finala Svetskog prvenstva za žene 2019. i finala Kupa Francuske za fudbalere ovog meseca.

 - Nadam se da će se u budućnosti izbor ženskih elitnih fudbalskih sudija za važna takmičenja u muškoj konkurenciji doživljavati kao nešto normalno, a ne kao nešto senzacionalno - rekao je predsednik Sudijske komisije FIFA Pjerluiđi Kolina.

Najbolji srpski sudija Srđan Jovanović nije ušao na konačni spisak delilaca pravde u Kataru. On je prošle godine sudio na Evropskom prvenstvu, a bio je na centru i u četiri meča Lige šampiona i nijednom nije bilo pritužbi na njegovo suđenje, ali poznato je da na Mundijalima mora da se nađe mesta i za sudije sa drugih kontinenata.

- Kao i uvek pri izboru arbitara, vodili smo se kvalitetom. Ovo je sudijska elita svetskog fudbala - rekao je Kolina.

Poslednji put Srbija nije imala sudiju na Mundijalima 2010. godine u Južnoj Africi, a od tada nas je dva puta predstavljao Milorad Mažić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)