FSS NA TEŠKOM ZADATKU: Staje se na put nameštanju u srpskom fudbalu

M. Blažić

11. 04. 2021. u 21:34

EVROPSKA kuća fudbala je odlučila da više ne žmuri na sve češće informacije koje govore o mutnim radnjama u saveznom rangu srpskog fudbala.

ФСС НА ТЕШКОМ ЗАДАТКУ: Стаје се на пут намештању у српском фудбалу

Foto: N. Paraušić

Konkretno, dve utakmice odigrane u martu u Srbiji zapale su za oko ljudima iz UEFA zbog neuobičajeno velikih uplata u azijskim kladionicama, kao i "smešnim" golovima na pojedinim mečevima i tim povodom su se obratili FSS da sprovede istragu o potencijalnim nameštaljkama!

Sve je regularno, ako ne potpuno onda regularnije nego ranije. Umeli su često na Terazijama da se drže ove teze kada se pomenu moguće zakulisne radnje u Superligi i Prvoj ligi Srbije, a istovremeno su domaće kladionice skidanjem pojedinih mečeva sa lista, ili drastičnim umanjivanjem kvota, pokazivale da gde ima dima sigurno ima i vatre. Tako se pre dve nedelje dogodilo da utakmica odigrana u nedelju već u petak bude stopirana ili spuštena na mizernu kvotu, a isto se ponovilo i samo nekoliko dana kasnije.

Zasada nije moguće saznati na koje je konkretno mečeve UEFA mislila kada se obratila srpskoj kući fudbala, ali je prilično jasno da se cela priča neće završiti na te dve utakmice. Da su u Nionu odlučili da "stanu na rep" pojedincima kojima je fudbal u drugom planu govore i reči portparola Fudbalskog saveza Srbije Milana Vukovića.

- Tačno je da smo dobili određene podatke od UEFA u vezi sa mogućim neregularnostima koji ukazuju na to da je došlo do narušavanja integriteta u pojedinim utakmicama. Proces pred nadležnim organima FSS je u toku, trenutno ne možemo da otkrivamo više detalja. Javnost će ubrzo biti o svemu obaveštena - istakao je Vuković.

Jedan od ovih duela definisan je kao alarmantan zbog velikog broja uplata na Dalekom istoku, a, po saznanjima "Sport kluba", akteri su se potrudili da u klađenju uživo zainteresovanim stranama direktno obezbede isplatu značajnih novčanih sredstava. Navodno i tako što su namestili konačan rezultat utakmice.

Na Terazije 35 su dostavljeni i snimci sa pomenutih utakmica, uz napomenu da su pojedini golovi postizani "simptomatično jednostavno". Predmet će se u narednim danima naći u rukama Svetislava Bate Đurovića, koji je početkom ove godine postavljen za oficira za integritet FSS. On bi u saradnji sa Disciplinskom komisijom FSS trebalo da zatraži izjašnjavanje klubova i fudbalera pod sumnjom, posle čega bi trebalo da budu nastavljene istražne radnje.

Obimna dokumentacija sa konkretnim podacima, čak i sa imenima sumnjivih pojedinaca, je na stolu na Terazijama. FSS je na potezu...

SPUTNjIK: SUPERLIGAŠI MUTILI

VEST dana u srpskim fudbalskim krugovima otišla je korak dalje, barem prema informacijama Sputnjika. Njihove informacije govore da su dve utakmice koje je UEFA označila kao sumnjive superligaške iz prethodnog meseca. Reč je o duelima Rad - Radnik (2:0) i Novi Pazar - Proleter (5:0).

Oba domaćina pomenutih utakmica se nalaze u grčevitoj borbi za opstanak, dok su njihovi rivali "na sigurnom" u sredini tabele.

KABEL I SMEDEREVO KAŽNjAVANI

DISCIPLINSKI pravilnik FSS kaže da su za dokazane nečasne radnje i povezanost fudbalera i klubova sa kladionicama predviđene visoke novčane kazne i oduzimanje bodova. Krajem 2019. to su na svojoj koži osetili Kabel i Smederevo, koji su kažnjeni oduzimanjem deset bodova, uz kaznu od ukupno pet miliona dinara.

Prethodno su velikim novčanim kaznama sankcionisani Proleter iz Novog Sada, Dinamo iz Vranja i Sinđelić. Budućnost iz Dobanovaca i Inđija su istovremeno opomenuti.

SUDIJSKI CIRKUS

UPOREDO sa sumnjama u nečasne radnje fudbalera na terenu, u srpskom fudbalu su rasle sumnje i u odluke arbitara. Vrhunac sudijskog cirkusa bile su odluke Srđana Obradovića na utakmici Spartak - Radnički Niš zbog kojih je pritvoren, a nedavno mu je prvostepenom presudom izrečena kazna od 15 meseci zatvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)