PLEJ-OF SA OSAM TIMOVA: Milija Vojinović o planovima ABA lige za ovu i naredne sezone

V. Preradović

05. 04. 2021. u 22:01

REGIONALNO takmičenje zasada odoleva čestim udarima virusne pandemije u sezoni koja bi i bez senke korone bila veoma izazovna.

ПЛЕЈ-ОФ СА ОСАМ ТИМОВА:  Милија Војиновић о плановима АБА лиге за ову и наредне сезоне

Foto: N.Paraušić

Pre svega zbog promene organizacione strukture i redovnim varnicama među klubovima kao nosiocima vlasničkih prava. Prema saznanjima "Novosti", u planu su i neke promene u takmičarskom delu, o čemu, između ostalog, razgovaramo sa sportskim direktorom ABA lige, Milijom Vojinovićem.

Jedna od njih je povećanje plej-of učesnika sa četiri na osam timova od iduće sezone.

- Predložićemo klubovima tu opciju i, ukoliko bude usvojeno, dogodine u ovo vreme igrao bi se plej-of sa osam timova. O tome smo već razgovarali pred početak ove sezone, ali nam se nije otvarao prostor zbog zgusnutog kalendara, imajući u vidu i kvalifikacione turnire za Olimpijske igre. Za ligu koja broji 14 klubova, a tako će biti do sezone 2024/2025., bilo bi poželjno da se igra plej-of sa prvih osam. Takav je slučaj u 2. ABA ligi.

Takmičenje bi trajalo nešto duže, ali ne toliko da ugrozi aktivnosti klubova i nacionalnih liga.

- Postoji opcija da ranije počnemo sezonu, ABA liga bi trajala duže okvirno sedam dana, možda malo više imajući u vidu da naši klubovi igraju u evropskim takmičenjima i domaćim ligama. Nije to baš lako projektovati, ali sam mišljenja da bi bilo poželjno igrati plej-of sa osam učesnika.

Zbog problema sa koronom nakupilo se deset zaostalih utakmica iz prethodnih kola.

- Napomenuo bih da smo ove sezone do sada odigrali 143 utakmice, svaka odigrana u vremenu aktuelne pandemije je jedna mala pobeda. Tokom sezone imali smo 26 odloženih mečeva, većinu smo odigrali. Zakazani su svi termini odloženih deset utakmica, samo čekamo satnicu za one koje se igraju 18. i 20. aprila. Pomerićemo poslednje kolo, neće biti odigrano dok se ne odigraju sve zaostale utakmice. To je već usaglašeno sa klubovima. Poslednje kolo biće zakazano u skladu sa programskom šemom i produkcijskim mogućnostima TV Arena sport, koja nam maksimalno izlazi u susret da bi svi mečevi išli u direktnim prenosima. Ako bude potrebno, sve ili pojedine utakmice poslednjeg 26. kola igraće se u isto vreme, u slučaju da su njihovi ishodi povezani sa konačnim plasmanom.

Nameće se dilema da li će se ABA liga uklopiti u okvir prvobitnog kalendara.

- Nezahvalno je prognozirati, jer živimo u vremenu koje je nepredvidivo. Pratimo kalendare drugih takmičenja i potrudićemo se da završimo ligu u predviđenom roku, jedino što se to poslednje kolo pomera za pet do sedam dana.

Pojavljuju i sumnje da klubovi zloupotrebljavaju kovid-protokole i pojedine utakmice odlažu prema svojim potrebama.

- Klubovi su postupali po nalazima svojih epidemiologa, ne verujem da su manipulisali sa zdravljem, i ne razmišljam u tom pravcu. Za svaku odloženu utakmicu dostavljali su nam urednu dokumentaciju, pozitivne PCR testove i odluku epidemiologa. Zbog mogućnosti širenja zaraze, klubovi su na određeni period obustavljali sve aktivnosti. Vremena su takva da je nemoguće bilo šta predvideti, u neizvesnosti smo od utakmice do utakmice. Mogu da kažem da smo bili dosledni, od prve do poslednje odložene utakmice primenjivan je isti princip uvek vodeći računa o zdravlju aktera - konstatuje Vojinović.

IMAĆEMO PREDSTAVNIKA U EVROLIGI

PO aktima Evrolige, ABA liga ima prioritet u dodeli jedne od "vajld" karti za učešće u elitnom takmičenju. Formulacija je takva da ne garantuje mesto, pa se svake godine u ovo vreme postavlja pitanje da li će regionalni šampion igrati dogodine u Evroligi.

- Prema važećim pravilnicima Evrolige, šampion ABA lige ima prioritet prilikom dodele specijalne pozivnice. To važi i za narednu sezonu 2021/2022. ABA liga je jedina liga koja ima takav prioritet u celoj Evropi. Shodno tome, mislim da nema razloga za brigu i da će ABA liga i naredne sezone imati svog predstavnika u Evroligi - uveren je Vojinović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri