MBAPE ŠAMPION, SERGEJ 20: Najtraženiji fudbaleri u kvalifikacijama za SP

Zoran Ćorović

28. 03. 2021. u 08:00

KAO na sajmu automobila, svaka reprezentacija će se u ovim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo potruditi da istakne i unapredi najbolje "modele" sa kojima će jurišati u trci za Katar 2022. Na evropskom tržištu, najskuplji primerak iz mase fantastičnih fudbalskih formula je i i dalje Kilijan Mbape (22).

МБАПЕ ШАМПИОН, СЕРГЕЈ 20: Најтраженији фудбалери у квалификацијама за СП

FOTO: AP

Po specijalizovanom sajtu "Transfermarkt", vrednost napadača PSŽ je standardnih 180 miliona evra. Pre korone bila je preko 200, pa se početkom pandemije smanjila i sada je već duže vreme na ovoj cifri. Madridski Real ne bi žalio tolike pare samo kada bi mogao da ga dovede ovog leta, o čemu se poslednje vreme sve više piše.

PRVIH PET

1. Kilijan Mbape (PSŽ)180

2. Hari Kejn (Totenhem) 120
3. Erling Haland (Borusija D.) 100
4. Kevin de Brujne (M. siti) 100
5. Rahim Sterling (M. siti) 100
lPo "Transfermarktu", u milionima evra

PLASMAN NAŠIH

21. Milinković-Savić (Lacio) 70

110. Kostić (Ajntraht) 32
124. Milenković (Fiorentina) 28
152. Vlahović (Fiorentina) 25
175. Tadić (Ajaks) 20
177. Jović (Ajntraht) 18

Zanimljivo, sledeći igrač po vrednosti iz redova aktuelnog prvaka sveta nalazi se tek na 23. mestu liste. To je štoper Reala Rafael Varan, pošto su cene Pola Pogbe i Antoana Grizmana značajno skliznule na trenutnih 60 miliona.

U svim evropskim selekcijama samo petorica fudbalera mogu da se pohvale da su dostigli vrednost od 100 miliona evra. Dvadeset više od ove magične brojke košta Hari Kejn (120), vicešampion top-liste i prvi Mbapeov pratilac. On je i najjači adut engleskog selektora Sautgejta da Albion posle "sto godina" napravi nešto vredno na reprezentativnom planu. Pošto se sve više šuška da je nezadovoljan u Totenhemu, interesovanje za ovog rasnog golgetera je sve veće, pre svih Mančester sitija i nezaobilaznog Reala, koji bi da pokupuje sve što mu se ćefne.

Cena je kao kvasac rasla i porasla norveškom vunderkindu Erlingu Halandu i sada je stigla do vrtoglavih 110 "cigli". Sigurno će još da se penje, pošto u Dortmundu daje golove kao na traci i mirno razmišlja kom će se carstvu prikloniti. Svi ga žele, a najviše novi predsednik Barselone Đoan Laporta, koji je u izbornoj kampanji istakao Halanda kao prvog pika u letnjem prelaznom roku.

Do "stotke" je još stigao samo dvojac iz Mančester sitija - Kevin de Brujne i Rahim Sterling, dok se blizu te granice vrzmaju četvorica igrača kojima fali još deset miliona da dobace do nje: Džošua Kimih (Bajern), Romelu Lukaku (Inter), Bruno Fernandeš (Mančester j.) i Jan Oblak (Atletiko), najskuplji golman na svetu.

Pored Fernandeša, rival Srbije u kvalifikacijama, Portugalija, može da se pohvali sa još nekoliko fantastičnih kapitalaca - Žoaom Feliksom (vredi 80 miliona), Bernardom Silvom (70), Rubenom Dijasom (70), Žoaom Kanselom (50) i Rubenom Nevešem (50).

Najveći ponos Srbije u skupocenom fudbalskom izlogu je i dalje Sergej Milinković-Savić. Vezista Lacija nalazi se na 20. poziciji i u grupi je sa igračima procenjenim na 70 miliona evra. Sledeći "orao" po vrednosti je tek na 110. mestu od evropskih igrača, i ono pripada brzonogom krilu Ajntrahta Filipu Kostiću, "teškom" 32 miliona. Pored imena njegovog saigrača Luke Jovića konstantno stoji crvena strelica nadole, što znači da je "zvezda padalica", a to potvrđuje 177. mesto koje zauzima i "istopljena" cena od 17 miliona.

Jović je nekada bio lider, a sada je po vrednosti šesti srpski reprezentativac. Ispred njega je tandem Fiorentine Nikola Milenković (28 miliona) i Dušan Vlahović (25), kao i Dušan Tadić (20). Kapiten Ajaksa je u ovom trenutku na deobi 176. pozicije, a društvo mu pravi nekada najskuplji igrač sveta Geret Bejl.n

NAJVREDNIJI TIM - 975 MILIONA

NAJSKUPLjI tim današnjice u formaciji 4-2-3-1 sastavljen od evropskih fudbalera vredi 975 miliona evra i čine ga: Oblak (Atletiko M. 90 miliona) - Kanselo (Mančester s. 50), Varan (Real M. 70), De Liht (Juventus 75), Robertson (Liverpul 70) - Kimih (Bajern 90) De Jong (Barselona 80) - De Brujne (Mančester s. 100), Gnabri (Bajern 70), Sterling (Mančester s. 100) - Mbape (PSŽ 180)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave