VREME JE DA OKRENEMO LIST: Kapiten Strazbura Stefan Mitrović za "Novosti" pred početak novog ciklusa reprezentacije Srbije

Žarko Urošević

21. 03. 2021. u 08:30

FUDBALSKA Srbija je na novom početku sa selektorom Draganom Stojkovićem, čiji bi jedan od važnih aduta u defanzivi trebalo da bude Stefan Mitrović.

ВРЕМЕ ЈЕ ДА ОКРЕНЕМО ЛИСТ: Капитен Стразбура Стефан Митровић за Новости пред почетак новог циклуса репрезентације Србије

FOTO: EPA

Kapiten Strazbura je u polufinalu baraža za EP stavio u džep strašnog Norvežanina Erlinga Halanda, ali je onda usledio neuspeh protiv Škotske u meču odluke, zbog čega izostajemo sa ovogodišnjeg velikog takmičenja. Naš iskusni internacionalac se nada da smo izvukli pouke i da ćemo u martu uspešno krenuti ka Mundijalu u Kataru 2022. godine.

Raspored "orlova", koji se sutra okupljaju, takav je da će stvari biti mnogo jasnije već do kraja meseca. Prvi rival 24. marta je Republika Irska na stadionu "Rajko Mitić", zatim je na istom mestu tri dana kasnije gost Portugalija i 30. marta sledi gostovanje Azerbejdžanu.

- Imamo talentovanu reprezentaciju - kaže Mitrović za "Novosti".

- Da bismo ostvarili uspeh moramo da se fokusiramo samo na nas. Da priđemo ozbiljno svakom detalju i ne obaziremo se na druge selekcije. Kada je tako, verujte mi da je ime protivnika manje bitno.

Za početak, tu su Irci, stari znanci. Sa njima smo bili u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji, kada smo ostvarili cilj.

- Dablin nam se tada posrećio. Tamo smo ostvarili prelomni trijumf za odlazak u Rusiju. Očekujem dobar rezultat i sada na startu novih kvalifikacija, kada smo domaćini.

Žreb je, sada već kao po tradiciji, spojio Portugaliju i Srbiju. Ronaldo će sa družinom, koja je aktuelni prvak Evrope, istrčati na naš najveći stadion 27. marta.

- Sve će biti lakše protiv Portugalaca ako na startu savladamo Irce. Činjenica je da smo se dobro upoznali. Ronalda se ne plašim, znamo se još iz španskih dana, kada sam ja igrao za Valjadolid, a on za Real. Kristijano je samo vođa, ali kvalitet reprezentacije se krije u kolektivu - ističe štoper, koji je osim u Srbiji i Španiji, nastupao i u Češkoj, Slovačkoj, Belgiji, Nemačkoj i Francuskoj, gde se nalazi sada.

DRES SRBIJE - SVETINjA

NEMA samo Srbija problem sa FS Francuske i odlukom o karantinu.

- Problem je krupan. Mnogi savezi su na ovu sramnu odluku već uložili žalbe kod UEFA i FIFA. Bilo bi sportski i krajnje korektno da popuste, da se Rajković, Ristić i ja bez posledica odazovemo pozivu. Nije doneta odluka, ali mislim da ja već znam kako ću i šta ću. Poziv da nastupam za nacionalni tim za mene je bio i ostao svetinja - naglašava Mitrović.

Nacija se pita možemo li sa novim selektorom da zablistamo na krilima baš tog kolektiva.

- Mi iskusniji morali bismo da budemo uzor mlađima. Normalno je da se na ovom nivou fudbala svaka greška skupo plaća, a mi smo ih se baš dosta naplaćali. Vreme je da okrenemo novi list. Individualni kvalitet nikako ne može da bude ispred kolektivnog.

Ono što nije povoljna okolnost je da su iz Fudbalskog saveza Francuske u neku ruku zabranili igračima bez pasoša EU da putuje na mečeve reprezentacija. Tačnije, rečeno im je da klupskim obavezama mogu da se vrate tek posle "odležanog" desetodnevnog karantina. U slučaju Srbije, to znači da probleme te vrste pored Mitrovića imaju i Mihailo Ristić (Monpelje) i Predrag Rajković (Rems).

- U Francuskoj su nacionalizam i rasizam jako osetljive teme. Zato joj nikako ne priliči da donosi odluke dvostrukih aršina. Diskriminacija je utoliko veća, što svojim reprezentativcima uopšte ne prave smetnju. Dozvoljeno im je da se po završetku obaveza u nacionalnoj selekciji odmah nađu na raspolaganju klubovima - napominje Mitrović.

POVRATAK PRIVATNIM AVIONIMA

FRANCUZI su, ipak, popustili i dozvolili reprezentativcima izvan EU da igraju za svoje nacionalne timove.

- Napravljen je izuzetak, ali smo u obavezi da se vratimo privatnim avionima i da uradimo testove pre poletanja i po sletanju u Francusku. Dakle, ukoliko ispoštujemo protokol imamo dozvolu za dolazak na reprezentativne obaveze - kaže as Strazbura.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja