U NOVOM BROJU TIPA: Izdvajamo timove koji su u dosadašnjem delu sezone evrpskih prvenstava i dalje bez izgubljenog meča

Đ. Samoilović

11. 12. 2020. u 10:00

VOLFSBURG i Leverkuzen se još nisu sastajali sa najjačima u Bundesligi. Juve ne pada, ali ni ne pobeđuje kao ranije

У НОВОМ БРОЈУ ТИПА: Издвајамо тимове који су  у досадашњем делу сезоне еврпских првенстава и даље без изгубљеног меча

FOTO: EPA

Pronaći nepobeđenu ekipu u dosadašnjem delu fudbalske sezone, nakon što je u većini popularnih liga odigrano deset ili više kola deluje kao potraga za iglom u plastu sena. Ali, tu su, kriju se na otvorenom što bi se kazalo, i da su se igrači na njih kladili od početka sezone, prognozirali im pobede ili nerešene, čak i sa popularnim dvoznacima, život bi im sada bio mnogo lepši, znajući da su narodski rečeno „opljačkali“ kladionice.

 Ali, lako je biti general posle bitke. Ko je uopšte mogao da pretpostavi za neke od njih da im i posle deset ili više utakmica niko neće skinuti skalp, pa je logično postaviti pitanje: Čiji niz prvi staje, i ko će se prvi radovati celom plenu protiv ovih ekipa? Ono što je takođe primetno je da među nepobedivima ima nekih ekipa na koje nikada ne bi pomislili, ali i to je fudbal. Igra nenadanih ishoda, koja zadaje glavobolje prognozerima u potrazi za lakom zaradom.

ŠTA ĆE TU „VUKOVI“?

Prvi tim koji bode oči na ovoj listi ekipa koje još nisu štiklirale poraz, i čije ime tera čoveka na pomisao „šta će oni tu?“ je svakako Volfsburg. Pre svega zbog jačine takmičenja u kojem nastupa, budući da je nemačko prvenstvo u top pet u Evropi, verovatno i svetu. Zeleno-beli su do sada zabeležili četiri pobede uz šest remija, ali ne treba previše zalaziti u analizu zašto se u svlačionici tog nemačkog tima još nije osetila gorčina poraza. Razlog je prost – nisu još igrali sa Bajernom, Dortmundom ili Lajpcigom, tri od četiri prvoplasirana tima u šampionatu, i teško je za poverovati da će i iz okršaja sa njima izaći neokrznuti. Za vikend, dočekuju ekipu Ajntrahta, koja takođe, zanimljivo, ima samo jedan poraz u Bundesligi do sad. Elitni rang  nemačkog fudbala, iznedrio je još jednu nesavladanu ekipu – Bajer Leverkuzen. Popularni „farmaceuti“ takođe još nisu imali priliku da se odmere sa najjačim ekipama u svojoj zemlji, ali daleko da to umanjuje njihov uspeh. Naročito ako se uzme da su letos ostali bez jednog od najboljih igrača, Kaija Haverca, i to se uopšte ne oseća na rezultatskom planu. Ipak, za vikend igraju sa probuđenim Hofenhajmom, koji je tek minulog ponedeljka uspeo da se trgne iz košmara i zabeleži pobedu posle sedam nesupešnih utakmica u Budesligi.

MILANOVA BAJKA TRAJE

Nije Nemačka jedina u „ligama petice“ koja može da se pohvali ovakvim tandemom. I Italija nepobedive za trku ima. Juventus je u toj kategoriji donekle i očekivan, pogotovo ako se pogleda devetogodišnja hegemonija Serijom A, u kojoj je bio bez premca i ozbiljnog konkurenta za Skudeto. Ali, iza tog lepog prideva koji označava da su bez poraza, krije se činjenica koja tišti njihove navijače, a to je da „stara dama“ čak na pola susreta u kojim nije gubila, nije ni pobeđivala. Uz to, samo  pet pobeda i četvrto mesto na tabeli za Juve, koji je letos preuzeo neiskusni Andrea Pirlo, i koji ne deluje kao bauk iz nekih ranijh godina koji suvereno drži čelo tabele. Neko drugi je na toj poziciji, krajnje neočekivano. Reč je naravno o Milanu, čiji se navijači nadaju da ih niko skoro neće probuditi iz lepog sna u kojem se nalaze, budući da njihov tim ima bilans od osam pobeda i dva remija u Seriji A, i na trenutke liči na onaj tim sa početka decenije koji je osvojio poslednju titulu pre Juventusove dominacije. „Roso-neri“ jednostavno pobeđuju i kad im ide dobro, i kada ne. Čak i kada je Zlatan Ibrahimović odsutan, oni pronađu način da se iskobeljaju iz svih problema i stanu na noge. Ipak, svaka bajka ima svoj kraj, mada teško je proreći kada će ovoj Milanovoj to biti slučaj? Za vikend možda, kada na legendarni „San Siro“ dolazi Parma ili u nekom drugom kolu? Na igračima je da se odluče na siguricu ili hazarderski pristup. 

ZVEZDA I RENDžERS BEZ PREMCA

I dok su neki od pomenutih timova bez poraza iz razloga učestalih remija, dve ekipe to rade sa ogromnim procentom pobeda. Prva je Crvena zvezda, koja na 17 utakmica u Superligi ima 15 pobeda, i samo dva remija. Naročito je impresivna gol-razlika srpskog šampiona, koji je u ovoj polusezoni 48 puta pogađao mrežu rivala, a samo sedam puta kapitulirao. Drugi dominantan tim bez poraza do sada je škotski Rendžers, koji je takođe samo dva puta delio bodove sa rivalom, dok je u ostalih 14 duela grabio sav plen. Zato, kao i Zvezda, Škoti se ističu fenomenalnom gol razlikom, sa čak 45 postignutih i tek tri primljena gola u 16 kola.

U „ligama petice“, još je samo španski Atletiko Madrid neporažen, mada ga za vikend čeka gradski derbi sa Realom, dok su Francuzi i Englezi bez ovako privilegovanih timova.

SAMO ČUDO SPREČAVA OLIMPIJAKOS

I u nešto slabijim ligama od gore pomenutih, ali takođe zanimljivim za klađenje, neke ekipe su se izdvojile ispred ostalih i nisu još ispustile sva tri boda iz ruku. U Grčkoj, to je, ko drugi, nego Olimpijakos. Velikan iz Pireja je apsolutno dominantna sila među Helenima, a još za vikend imaju meč sa slabašnom Lamijom, i pravi tektonski poremećaj bi bio da Olimpijakos ne donese sva tri boda nazad na svoj „Karaiskaki“. Uz njih, i PAOK još niko nije pobedio u Grčkoj. U češkom prvenstvu, Slavija iz Praga je taj nedodirljivi tim, dok je u Švajcarskoj, gorčina poraza i dalje nepoznata Jang Bojsu.

TIMOVI BEZ PORAZA U SEZONI 2020/2021.

Crvena zvezda (Srbija 1)    17    15    2    0    D Bačka

Rendžers (Škot. premijer)    16    14    2    0    G Dandi J.

Viborg (Danska 2)    14    10    4    0    D Koge

TNS (Vels)    14    12    2    0    G Konahs

Šahtjor (Ukrajina 1)    12    7    5    0    G Ingulets

Ferencvaroš (Mađarska 1)    11    9    2    0    D Zalaegerseg

Fejenord (Holandija 1)    11    6    5    0    G Venlo

Milan (Italija 1)    10    8    2    0    D Parma

Juventus (Italija 1)    10    5    5    0    G Đenova

Leverkuzen (Nemačka 1)    10    6    4    0    D Hofenhajm

Volfsburg (Nemačka 1)    10    4    6    0    D Ajntraht

Atletiko M. (Španija 1)    10    8    2    0    G Real M.

Slavija (Češka 1)    10    8    2    0    D Liberec

PAOK (Grčka 1)    10    7    3    0    G Aris

Olimpijakos (Grčka 1)    9    8    1    0    G Lamija

* Sporting (Portugal 1)    9    7    2    0    D Farense

Jang Bojs (Švajcarska 1)    9    6    3    0    D Servet

Lugano (Švajcarska 1)    8    4    4    0    D Cirih

Falkirk (škot. Liga 1)    7    5    2    0    G Klajd

Kvins Park (škot. Liga 2)    7    6    1    0    D Edinburg

Danfermlajn (škot. Šampionat)    6    4    2    0    D Morton

  • Ime tima, liga, broj odigranih mečeva, pobeda, nerešenih rezultata, poraza i naredni rival.

* Ekipa označena zvezdicom ovog vikenda ne igra prvenstvo.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)