ČUVAĆE KATAIJA KAO SLAVIJA MESIJA: Insajder iz Češke otkrio slabu tačku Zvezdinog protivnika

Novosti online

28. 10. 2020. u 11:57

POZIVAJUĆI se na brojne statističke parametre, srpska fudbalska javnost je ubeđena da će Liberec teškom defanzivom pokušati da napravi malo iznenađenje i odoli Crvenoj zvezdi na Marakani.

ЧУВАЋЕ КАТАИЈА КАО СЛАВИЈА МЕСИЈА: Инсајдер из Чешке открио слабу тачку Звездиног противника

Foto: M.Vukadinović

Po sličnom principu češki predstavnik je, uz 28 posto poseda lopte, bacio na pleća belgijski Gent. Na identičan način su pre toga eliminisali APOEL i domogli se grupne faze UEFA takmičenja.

Međutim, Dejan Stanković ne sme da upadne u zamku očekivanja jednoobrazne igre Libereca. To je poruka srpskog fudbalskog menadžera Stanka Paunića koji 12 godina živi i radi u Češkoj. I do tančina je upoznat sa kvalitetima tima koji je već jednom u istoriji, 2006. godine, pokorio najveći srpski stadion.

Vremena su se promenila, ali ne i navika Čeha da fizičkim fudbalom pariraju boljima od sebe. Paunić ističe da crveno-beli imaju veću klasu, ali...

- Retko gde se u Evropi trenira tako jako kao u Češkoj. Posebno u Liberecu, gde je trener Pavel Hoftih selektirao fizički vrlo snažan tim, sposoban da igra jako i u visokom presingu. Tačno je da Liberec mnogo toga gradi na igri u odbrani, ali nemojte da se iznenadite ako u Ljutice Bogdana, u pojedinim delovima, meča budu izašli visoko. Trkački su jači od Crvene zvezde i o tome bi Dejan Stanković morao da vodi računa, mada srpski šampion ima značajno veću klasu u svim linijama tima. Liberec igra slično Slaviji, ekipi sa kojom imaju sjajnu saradnju. Nema mnogo sposobnih igrača da odigraju dupli pas, ali... - počinje priču Stanko Paunić.

Posao Crvenoj zvezdi moglo bi da olakša to što će Liberec vrlo verovatno biti lišen pomoći najkreativnijeg igrača Jakuba Pešeka. Novi reprezentativac Češke je zbog zdravstvenih problema testiran na prisustvo virusa KOVID-19.

- Sve što je rekao Srđan Plavšić o njemu je tačno. Ubedljivo je najbolji igrač Libereca, pravo, brzo krilo. Mnogo će nedostajati češkom timu... Oni i onako nemaju mnogo kreativnih igrača, ali kao tim deluju odlično. Sreća ih je pogledala protiv APOEL-a, ali su je zaslužili.

Foto: Jutjub printskrin

Možda neće biti Pešeka, ali...

- Crvena zvezda mora da obrati pažnju na Kolumbijca Džona Moskeru. Kada ga vidite na terenu, možda ćete pomisliiti da nije profesionalni fudbaler. Vrlo čudno izgleda, ali... Moskera je nepredvidiv. Postiže vrlo lepe i čudne golove. Dešava se da ga nema nigde na terenu, pa da onda opali sa 30 metara. Može da bude vrlo nezgodan. U veznom redu je neizostavan Kamso Mara, još jedan fudbaler koga je Srđan Plavšić apostrofirao. Odlično se pozicionira i krade ničije lopte. Važan je za njihov sistem, jer posle njegovih oduzetih lopti Liberec lako i brzo izlazi u kontre. Sigurno će uhvatiti neku kontru i na Marakani... Brzi su.

Slovan iz Libereca je zavisan od praške Slavije. Češki velikan je i ove sezone pozajmio četvoricu fudbalera Zvezdinom rivalu, ubeđen da će u Liberecu dostići potrebni nivo.

- Jedan od njih je napadač Jusuf. Postigao je pobedonosni pogodak protiv Genta. Visok napadač, ali on bi trebalo da bude lak posao za Nemanju Milunovića. Visok je i snažan, ima osećaj za gol. Podseća na Pavkova u pojedinim trenucima, ali... Znate kakvi su igrači sa tog podneblja. Jusuf je reprezentativac Bahreina. Malo je lenj, nema baš dobru radnu etiku. Dešava se da ga nema na utakmici, da ga ne vidite 90 minuta. Mnogo oscilira, mada u Slaviji imaju velika očekivanja od njega.

Malo i o manama Slovana iz Libereca.

- Najslabija tačka je afrički štoper Mohamed Tijani. I on je došao na pozajmicu iz Slavije. Međutim, zasad se nije najbolje snašao. Kiksira i u češkom prvenstvu. Jeste da deluje fizički moćno, ali ume da ga ponese lopta. Zna da se zaleti na igrača koji ima posed bez preke potrebe. I da na taj način nesvesno ostavi prostor napadaču ili krilima da se dobrim kretanjem nađu u stopostotnoj šansi. Ne uliva ni najmanje poverenje.

Navijači Crvene zvezde najviše očekuju od Aleksandra Kataija.

- Postoje neka nepisana pravila u češkom fudbalu. Jedno od njih glasi da najbolji protivnički igrač mora na leđima da ima dvojicu čuvara. Očekujem da tako bude sutra uveče na Marakani. Odnosno da će Slovan iz Libereca čuvati Kataija kao što je Slavija Mesija. Stalno je imao dvostruku pratnju. Bili su mu iznad glave, na ramenima, leđima... Nije se video. Moraće na jake kontakte i fizički fudbal da se pripremi Aleksandar Katai. Uostalom, Slovan je „mala Slavija“. Sistem je napravio Trpišovski koji je sada na klupi šampiona Češke. 

FOTO: Ataimages

Paunić je na kraju izneo još jedan zanimljiv detalj.

- Golman Nguen je odličan. Na baš Borjanova klasa, ali Česi mnogo ulažu u razvoj čuvara mreže. Kao što kod nas postoje škole fudbala, tako u Češkoj imati golmanske škole. Protiv Genta je bio sjajan. Može da završi posao i odbranjenim zicerima podigne samopouzdanje timu. Sve ovo što sam nabrojao govori da će Crvena zvezda, bez obzira na kvalitet više, morati dobro da se pomuči i u svakom trenutku zna šta da radi. Posebno, što će izaći na megdan brzom timu, što Zvezdi nekada fali - poručuje Stanko Paunić.

(Mocart sport)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DULJAJ PREKINUO SPEKULACIJE! Otkrio da li je namerno dobio žuti karton pred večiti derbi