SAMO JEDAN MOŽE DO PRILIKE DA SE PLASIRA NA EURO: Bitka džinova za finale

N. ILjUKIĆ

08. 10. 2020. u 08:32

VERUJETE li da fudbalska reprezentacija Srbije može da pobedi Norvešku u polufinalu baraža za odlazak na Prvenstvo Evrope sledeće godine?

САМО ЈЕДАН МОЖЕ ДО ПРИЛИКЕ ДА СЕ ПЛАСИРА НА ЕУРО: Битка џинова за финале

FOTO: N. Paraušić/EPA

Ako verujete, onda vam je mesto večeras ispred TV ekrana u 20.45 i obavezno pogledajte direktan prenos iz Osla (Nova S), koji bi trebalo da obeleže džinovi golgeteri, Aleksandar Mitrović i Erling Haland.

Za sat i po, a možda i malo više, ako bude produžetaka ili penala, oni koji veruju dobiće odgovor da li nada u slučaju "orlova" umire poslednja, ili će da živi do finala baraža i eventualnog novembarskog susreta u Beogradu sa Škotskom ili Izraelom.

Dok ne počne meč ostaje nam da vidimo šta dva fudbalska diva i prve zvezde obe selekcije mogu da izvuku iz svog raskošnog talenta. Dok se Srbija uzda u Mitrovića, 200 navijača na stadionu "Uleval" (norveške vlasti su dozvolile toliku posetu) i ostatak tog severnog sveta se uzda u Halanda. Jedva čekamo da vidimo kako će biti kad Mitar udari na Erlinga!

- Spremni smo za duel protiv Norveške. Protiv ovakvih selekcija ne sme da bude improvizacije na terenu. Moraćemo da odigramo vrhunsku timsku utakmicu. Za razliku od septembarskog okupljanja sa reprezentacijom, kada sam došao sa samo nekoliko treninga i dva meča za Fulam, sada sam mnogo spremniji - poručio je juče iz Osla Mitrović i dolio par kapi neophodne nade da večeras možda i možemo nečemu da se nadamo.

ZANIMLjIVOSTI

- Naša reprezentacija je mnogo bolja od Norvežana u 15 međusobnih duela: 10 pobeda, 2 remija i 3 poraza, uz gol razliku 30:17.

- Prema najavama meteorologa temperetura vazduha u vreme odigravanja meča biće 10 stepeni Celzijusovih, uz kišu.
- Vrednost reprezentacije Srbije je 380 miloiona evra, a Norveške 242.
- Najskuplji kod domaćina je Haland (80 miliona), dok je kod nas prvi Jović (65).
- Prema kladionicama, favorit je Norveška, na čiju je pobeda kvota 2,45, dok je za Srbiju 3,00 (remi 3,10).

Mitrović i Haland su igrači od kojih će prilično da zavisi ishod ovog duela. Zanimljivo je da je Mitrović (26 godina) debitovao za Srbiju još kod Siniše Mihajlovića, sa 18 godina, osam meseci i 22 dana. Do sada je odigrao 57 mečeva za seniorski tim "orlova" i postigao 35 golova.

DOMAĆI VEŽBALI PENALE

DOMAĆIN večerašnje utamice ništa ne prepušta slučaju. Selektor Norveške Lars Lagerbek je juče pre podne izveo svoj tim na poslednji trening pre duel sa Srbijom i na kraju tog treninga se vežbalo izvođenje jedanaesteraca. Norvežani su i ovim potezom dokazali da računaju i na opciju sa produžecima i penal dramom u duelu sa "orlovima".

Priča sa Halandom je još zanimljivija. Večerašnji meč sa Srbijom će mu biti tek peti za seniorsku selekciju Norveške. Na prethodna četiri ovaj 20-godišnjak, sada prva zvezda Borusije Dortmund, je postigao tri pogotka. Debitovao je za "A" tim 2019, sa 19 godina i 45 dana. Viši je šest centimetara (194) od Mitrovića, i ne zna se da li bolje igra nogama ili glavom.

ORSATO sudio i večitima

UTAKMICU Norveška - Srbija sudiće italijanski arbitar Danijele Orsato, koji je vodio poslednje finale LŠ Bajern - PSŽ (1:0). Sudio je i Zvezdi kod kuće protiv Salcburga u kvalifikacijama za LŠ (0:0), ali i u Atini protiv Olimpijakosa (1:0) u grupnoj fazi, kada je svirao po penal za oba tima. Delio je pravdu i Partizanu u Švajcarskoj protiv Tuna 2016. godine kada je domaćin slavio sa 3:0.

Ipak, večerašnja utakmica bi mogla da rodi neke nove heroje i tragičare. Ako verujete u "orlove", onda verujete i da će heroji da se vrate iz Osla u Beograd.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!