KAKO JE VARANjE NA TESTU LUISA SUAREZA PRERASTAO U DIPLOMATSKI SKANDAL: Italija je zemlja koja prihvata bogate, a mrzi siromašne!

Tanjug

23. 09. 2020. u 12:15

КАКО ЈЕ ВАРАЊЕ НА ТЕСТУ ЛУИСА СУАРЕЗА ПРЕРАСТАО У ДИПЛОМАТСКИ СКАНДАЛ: Италија је земља која прихвата богате, а мрзи сиромашне!

Foto: EPA-EFE/CROCCHIONI

SLUČAJ urugvajskog fudbalera Lusa Suareza, koji igra za špansku Barselonu, a trebalo je da se preseli u Italiju, poprimio je razmere skandala

Njemu je namešten ispit iz italijanskog jezika, neophodan za dobijanje drzavljanstva, iako ne zna ni reči tog jezika.

“Ne može biti jednostavnije: mi prihvatamo bogate, a mrzimo siromašne”, napisala je novinarka portala TPI.it, Lara Tomaseta.

Skandal je izazvao oštre rekacije javnosti i konkretne akcije tužilaštva koje već ispituje i utvrđuje odgovornost umešanih, ne samo iz sveta sporta, već i rukovodilaca do sada prestižne institucije Univerziteta za strance u Peruđi. Pod istragom su rektor i generalni direktor univerziteta i neki nastavnici koji su učestvovali u čitavoj farsi.

Prišluskivanje finansijske policije otkriva sramnu ulogu onih koji bi trebalo da budu autoriteti.

“Ne povezuje reči”, “da, ali on zarađuje 10 miliona po sezoni, ne možemo ga oboriti”, ili “uči napamet fraze”, ovo je deo presretnutih razgovora koji su objavljeni u medijima.

Fudbaleru koji ne zna ni reči italijanskog pitanja iz ispita su data unapred da nauči napamet odgovore, a ispit koji za obične smrtnike traje dva i po sata on je završio u nekoliko minuta.

“Suarez je pokazao da poseduje sve kvalitete da postane perfektan Italijan, od onih koji veruju da zemlja pripada snalažljivim, a ne sposobnim, lukavim, prijateljima prijatelja, onima koje poreporučuju, koji su servilni prema bogatima, onima koji slede interese pre pravila, arogantnim koji mogu sebi da priušte kupovinu rezultata do kojih treba doći zaslugama”, piše portal TPI.it

Skandal je još jednom stavio u centar pažnje i aktuelizovao polemiku o pitanju koje već niz godina nije rešeno u Italiji: pravo na automatsko drzavljanstvtvo, (pravni termin "Ius soli" ) što znači da oni koji su rođeni u jednoj zemlji automatski imaju pravo na državljanstvo, bez obzira na poreklo roditelja.

Prema važečem zakonu u Italiji, deca roditelja koji su poreklom stranci, čak i ako su rođeni u Italiji, da bi dobili državljanstvo kada postanu punoletni moraju da ispune sve zahteve, kao neko ko je tek došao.

Da bi neko mogao tražiti italijansko državljanstvo mora da ima najmanje tri godine boravka, ličnu kartu, i stalni prihod koji ne može biti manji od 9.000 evra godišnje, a naravno i položen ispit iz znanja italijanskog jezika.

Pratite "Novosti sport" na Fejsbuku 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)