KALKULACIJE ZVEZDE: Evo šta je crveno-belima potrebno da bi bili nosioci u trećem kolu kvalifikacija za LŠ

Z. Ćorović

23. 07. 2020. u 20:45

NADE u Sent Galen polako padaju u vodu, po trenutnom stanju stvari šanse da Crvena zvezda bude nosilac i u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona znatno su se smanjile.

КАЛКУЛАЦИЈЕ ЗВЕЗДЕ: Ево шта је црвено-белима потребно да би били носиоци у трећем колу квалификација за ЛШ

Foto: N. Paraušić

Jedan od najvažnijih uslova da crveno-beli budu povlašćeni i pred sam plej-of, bio je da Sent Galen zadrži prvo mesto u Švajcarskoj i postane šampion. Njegov klupski rejting je manji od Zvezdinog, za razliku od preostala dva konkurenta, Jang bojsa i Bazela.

Iako je Sent Galen pre pandemije bio na čelu tabele, pa je i kasnije po nastavku lige bio prvi, u poslednje vreme je baš podbacio i sada više ništa ne zavisi od njega. Tri kola pre kraja švajcarskog šampionata, "mladi momci" imaju dva boda više i utakmicu manje. Sinoć su imali priliku da trijumfom nad Ksamaksom pobegnu na plus pet, a do kraja šampionata ih čekaju dvoboji sa Lucernom kod kuće u nedelju, pa gostovanje Sionu (31. jul) i u poslednjem kolu na svom stadionu dočekuju u velikom derbiju Sent Galen, 3. avgusta.

Iz sadašnje perspektive, bilo bi dobro da se nekako poslože kockice i da ovaj dvoboj u samom finišu direktno odlučuje o tituli, da postoji bar kakva-takva nada za Zvezdu.

PLAYTONY

ZVEZDINI navijači uveliko prave sve moguće kalkulacije iz kola u kolo, a najbolje i najkorisnije informacije dobijaju iz ekspertskih analiza koje na društvenim mrežama nesebično i stručno iznosi Playtony. Navijalo se svom snagom za Sent Galen, a sada se podrška usmerava na Barselonu i Juventus.

Međutim, forma Sent Galena nimalo ne ohrabruje. Iako se bori za titulu, ostvario je samo jednu pobedu u pet prethodnih kola, a u poslednjem je na svom stadionu doživeo pravi debakl od trećeplasiranog Bazela (0:5). Do derbija sa Jang bojsom, koji je u poslenjih pet mečeva zabeležio četiri pobede, čekaju ga još gostovanje Cirihu u nedelju i susret sa Ksamaksom kod kuće (31. jul).

Na kraju, ukoliko Jang bojs iskoristi trenutnu veliku ulogu favorita, zadrži prvo mesto i odbrani titulu prvaka Švajcarske, Zvezdine šanse da bude nosilac u trećem kolu i dalje će postojati. Pošto je prva ispod crte, preskočiće je i ući među privilegovane ako u prva dva kola kvalifikacija ispadne jedna od sledećih ekipa: Seltik, Dinamo Zagreb, Astana, Ludogorec ili Jang bojs. Ako ne ispadnu, oni će biti potencijalni rivali crveno-belima, naravno, pod uslovom da i Stankovićeva ekipa odgura po planu. Po nekim računicama, Olimpijakos i praška Slavija su, takođe, mogući Zvezdini protivnici u trećem kolu.

Osim sudbine Sent Galena, za Crvenu zvezdu će uskoro (7. i 8. avgust) biti veoma važan rasplet u osmini finala Lige šampiona. Tu je računica jasna, ukoliko favoriti Barselona i Juventus prođu dalje i izbace Napoli, odnosno Lion, srpski šampion će preskočiti prvo kolo (18. i 19. avgust) i kvalifikacije početi od drugog kola, koje je na programu 25. i 26. avgusta. U zavisnosti od toga, ime prvog protivnika saznaće na žrebu 9. ili 10. avgusta.

Po nekima bi možda bilo bolje da se krene od prvog kola, ukoliko bi se izvukao neki lakši protivnik, koji bi bio dobar za zagrevanje i navikavanje na nove uslove, pošto će u prve tri runde odlučivati samo jedan meč (bez publike), a domaćinstvo određivati žrebom.

Međutim, i na samom startu ima "mina", a to su švedski Đurgarden ili Brest iz Belorusije. U drugom kolu neće biti prijatno ako se izvuku Ferencvaroš (Mađarska), Omonija (Kipar), Univerzitatea (Rumunija), ili Sarajevo (BiH). Dobra stvar je to što postoji popravni, pa ako se desi da Crvena zvezda omane u prva tri kola, skliznuće u kvalifikacije za Ligu Evrope i nastaviti svoju borbu.

JANG BOJS

Ksamaks (večeras)
LUCERN (26. 7)
Sion (31. 7)
SENT GALEN (3. 8)

ST. GALEN

Cirih (25.7)
KSAMAKS (31.7)
Jang bojs (3.8)

TABELA

1. Jang bojs 32 19 7 6 74:40 64
2. St. Galen 33 19 5 9 69:52 62
3. Bazel 33 18 5 10 70:34 59

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (2)

SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA: Izazovi i rešenja za prevenciju i kontrolu ove hronične bolesti