MONTEVIDEO 90 GODINA: Sunčanje, šah, klavir... u 3. klasi (9)

Vladimir Stanković

11. 07. 2020. u 19:47 >> 22:53

POSLE trodnevnog putovanja vozom, reprezentativci su stigli u Marselj, gde su prespavali u hotelu simboličnog naziva "Viktorija".

МОНТЕВИДЕО 90 ГОДИНА: Сунчање, шах, клавир... у 3. класи (9)

Foto: Privatna arhiva

Pred ukrcavanje na brod "Florida", dr Andrejević je od francuskih domaćina čuo da će četiri evropske reprezentacije biti raspoređene u četiri različite grupe.

Između vežbi na palubi i obroka, vreme na brodu svako je prekraćivao onako kako je znao i umeo. Lala Najdanović je bio šampion u tablanetu, Milutinac se sunčao, svirao usnu harmoniku i pisao pisma svojoj verenici Eli, Mikica Arsenijević je diskutovao o stručnim stvarima sa brodskim oficirima, Teo Spasojević odlično je svirao klavir, igrao se šah... Većina igrača slobodno vreme provodila je u trećoj klasi, gde je, kao na "Titaniku", bilo najzabavnije. Pale su i prve simpatije...

Od Las Palmasa na Kanarima, pa do Rio de Žaneira, 10 dana nije viđeno kopno, što je golmana Milana Stojanovića navelo da izjavi kako će poljubiti majčicu zemlju čim pristanu u Rio. Prilikom prelaska ekvatora, uprava broda priredila je tradicionalni maskenbal.

Desetog dana puta od Kanara, u petak 4. juna, "Florida" je uplovila u luku Rio de Žaneira. S obzirom na to da je brod stigao oko 23 sata, iskrcavanje je odloženo za sutradan. Ujutro su prvo lekari i sanitarne vlasti posetile brod, a kada je dato "zeleno svetlo", igrači su krenuli u šetnju.

Milan Stojanović je održao obećanje i poljubio "majčicu zemlju". Našu ekipu je okupirao veliki broj brazilskih novinara, a tu je bio i jedan fotograf lista "Prensa" iz Buenos Ajresa, koji je već po podne avionom poslao svojoj redakciji slike Jugoslovena.

Rukovodstvo našeg tima saznalo je poslednje detalje u vezi s turnirom: definitivno učestvuje samo 13 reprezentacija, podeljenih u četiri grupe. Brazilske novine spekulisale su o "vođama grupa", nagađalo se da bi to mogle biti reprezentacije Urugvaja, Argentine, Brazila i Belgije, dok bi ostale ekipe bile raspoređene žrebom.

Naša ekspedicija posetila je stadion "Vasko da Gama". Svi su bili impresionirani onim što su videli.

"Florida" je uveče isplovila iz Rija i ubrzo uletela u priličnu buru, koja je malo pokvarila raspoloženje, ali fudbaleri su već bili "iskusni morski vukovi", tako da nije bilo previše uzbuđenja. Uprava broda priredila je oproštajno veče, igralo se do kasnih sati.

Posle 18 dana plovidbe, "Florida" je 8. jula u 11 sati uplovila u luku Montevidea. Tek što je brod pristao, na palubu su se popeli lično Žil Rime, predstavnici urugvajskog Saveza i kompletna reprezentacija Francuske. Naši fudbaleri pozdravili su goste sa tri puta "zdravo", a rukovodstvo je saznalo da je obavljen žreb i da smo u grupi sa Brazilom i Bolivijom.

Na obali je igrače dočekalo između dve i tri hiljade ljudi. Iz mase koja je izvikivala parole "Viva Urugvaj" i "Živela Jugoslavija" u jednom trenutku začuli su se povici:

- Dole Srbi, dole Aleksandar Prvi i poslednji, ua kralj, dole krvava diktatura...

Policija je, iako nije do kraja razumela o čemu se radi, brzo intervesnisala i smirila situaciju. Incident nije previše uzbudio ni igrače ni rukovodstvo, koje je pretpostavilo da je reč o iseljenicima hrvatskog porekla koji nisu bili obavešteni o tome zašto u ekipi nema njihovih zemljaka.

PUTOVANjE BRODOM DUGIM 147,6 M

BROD kojim je putovala reprezentacija Jugoslavije imao je nosivost 14 tona, vukli su ga motori od 9.000 konjskih snaga, bio je dug 147,60 metara, a širok 18,45. Ekipa se ukrcala u 18.00, a prvi utisci bili su povoljni.

Kabine su bile prostrane, sa po četiri kreveta, ali je našoj ekipi učinjen ustupak da budu trojica u jednoj. Igrači su bili vrlo zadovoljni kvalitetom hrane koja je servirana za večeru, naravno, uz odlično francusko vino.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana