Novi put ka eliti mnogo teži: Zvezda kreće od prvog kola, ako se ne ispune tri uslova

Z. Ćorović

18. 06. 2020. u 21:06

NOVI, ubrzani sistem kvalifikacija za Ligu šampiona nimalo ne ide naruku Crvenoj zvezdi, jer je čeka teži i neizvesniji put do cilja, a to je treće uzastopno učešće u elitnom rangu.

Нови пут ка елити много тежи: Звезда креће од првог кола, ако се не испуне три услова

Foto: N. Paraušić

Po ranijem, standardnom šablonu, crveno-beli bi sa koeficijentom koji ima Srbija (19. mesto, 25,5 bodova) krenuli od drugog kola kvalifikacija. Međutim, došlo je do određenih pomeranja i sada postoji mogućnost da Stankovićeva ekipa startuje i ranije, od prvog kola, koje je na programu 18. i 19. avgusta.

Po trenutnim kalkulacijama, neophodno je da se ispune tri uslova kako bi Zvezda preskočila prvo i počela od drugog kola kvalifikacija: 1) Atletiko Madrid mora da bude u prve četiri ekipe u Španiji na kraju prvenstva. 2) Juventus mora da izbaci Lion u osmini finala Lige šampiona. 3) Barselona mora da izbaci Napoli u osmini finala Lige šampiona.

Ukoliko se ne ispune ovi uslovi, Zvezda bi kao povlašćena u prvom kolu kvalifikacija mogla da se sastane sa nekom od ekipa kao što su: Sarajevo (BiH), Budućnost (Podgorica), Đurgarden (Švedska), Kups (Finska), Flora (Estonija), Dinamo Tbilisi (Gruzija), Dinamo Brest (Belorusija), Riga (Letonija), Tirana (Albanija) ili prvakom iz neke zemlje sa najmanjim rejtinzima (Malta, Farska Ostrva, Island, Vels, Severna Irska...).

Druga negativna posledica novog sistema je ta što se u prva tri kola kvalifikacija igra samo jedan meč (bez revanša) i što se domaćin bira žrebom, tako da, na primer, Zvezdi nimalo ne bi bilo prijatno da već u prvom kolu gostuje u Stokholmu protiv Đurgardena, mada je vrlo verovatno da UEFA neće dozvoliti povratak gledalaca na stadione bar do oktobra, novembra...

USLOVI DA ZVEZDA KRENE OD 2. KOLA

1) Atletiko Madrid mora da bude u prve četiri ekipe u Španiji na kraju prvenstva.

2) Juventus mora da izbaci Lion u osmini finala Lige šampiona.
3) Barselona mora da izbaci Napoli u osmini finala Lige šampiona.

Crveno-beli su povlašćeni i u drugom kolu doigravanja (na programu 25. i 26. avgusta) spisak protivnika se proširuje na nimalo naivne ekipe: Kluž (Rumunija), Šerif (Moldavija), Olimpiju (Slovenija), Vardar (Makedonija), Ferencvaroš (Mađarska), Omoniju (Kipar), Suduvu (Litvanija)... Žreb može da pošalje srpskog šampiona na jednu od ovih destinacija gde će biti veoma teško u jednom meču izboriti prolaz u narednu rundu.

Treći krug kvalifikacija za Ligu šampiona na programu je 15. i 16. septembra. Sada su šanse minimalne da crveno-beli budu nosioci u ovoj fazi i realno je da će dobiti rivala iz prvog šešira, gde se po trenutnoj projekciji nalaze: Olimpijakos (Grčka), Seltik (Škotska), Dinamo Z. (Hrvatska), Ludogorec (Bugarska), Slavija (Češka) i Astana (Kazahstan). I tu jedan duel odlučuje.

U ovoj fazi se krije i treća nepogodnost. Crveno-beli se u slučaju eliminacije sele u kvalifikacije za Ligu Evrope, a ako se to desi posle trećeg kola, u plej-ofu za LE neće biti povlašćeni kao što je pre bilo za šampione, već će, najverovatnije, biti gosti u jednom odlučujućem meču.

Međutim, ako Zvezdini igrači budu snažni i istrajni, pa i ovog puta doguraju do plej-ofa za Ligu šampiona, igraće dve utakmice, kod kuće i na strani 22/23. i 29/30. septembra. Tu bi, pored Olimpijakosa i Seltika, mogli da joj se ispreče Ajaks (Holandija) i Salcburg (Austrija). Ako ne prođu, crveno-beli se sele direktno u Ligu Evrope.

Treba naglasiti da su ovo računice izvučene iz trenutnog stanja i da su pomeranja (ne neka drastična) i dalje moguća, jer većina liga u Evropi još nije gotova. Jedno je sigurno, a to je da će Zvezdi biti mnogo teže nego ranije da se bori i izbori za mesto u Ligi šampiona, pa i Ligi Evrope.

TERMINI KVALIFIKACIJA ZA LŠ

PRVO KOLO - 18, 19. avgust
DRUGO KOLO - 25, 26. avgust
TREĆE KOLO - 15, 16. septembar
PLEJ-OF - 22,23. - 29, 30. septembar
*Prva tri kola odlučuje jedan meč, domaćin se određuje žrebom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)