FUDBALERI VOJVODINE OBELEŽILI JEDINSTVEN JUBILEJ : Klub sa "Karađorđa" proslavio 110. rođendan

S. B.

11. 03. 2024. u 17:31

FUDBALERI Vojvodine su protekle nedelje, serijalom svečanih manifestacija, obeležili izuzetan jubilej, 11 decenija od osnivanja kluba.

ФУДБАЛЕРИ ВОЈВОДИНЕ ОБЕЛЕЖИЛИ ЈЕДИНСТВЕН ЈУБИЛЕЈ : Клуб са Карађорђа прославио 110. рођендан

FK Vojvodina

Najpre su, 4. marta, uoči rođendanske proslave, upriličili druženje sa simpatizerima na centralnom gradskom, Trgu slobode, pod sloganom iz klupske himne, Miroslava Mike Antića, „Svi smo jedno, to je naša snaga…“. U porodičnoj atmosferi, delili su autograme, suvenire, selfije, dresove, lopte… od kojih je jedna sa potpisima igrača namenjena za licitaciju u humanitarne svrhe.

Veterani su 6. marta, na spomen- ploču kuće u Temerinskoj ulici broj 12, gde je u štrikerajskog radionici čika Save Šijakova na taj dan pre 110 godina osnovan klub, postavili lovorov venac. To su učinili Đorđe Vujkov, nekadašnji, i Lazar Jovanović, sadašnji prvotimac, uz nekadašnje asove, predstavnike nekoliko generacija kluba.

- Na tromeđi Podbare, Salajke i Rotkvarije, 6. marta 1914. godine, grupa srpskih mladića, nošeni ljubavi prema sportu i gradu, osnovali su svoj klub kako bi prikazali sebe u što boljem svetlu i želju za nacionalnom emancipacijom. Iz te dečačke zanesenosti i ljubavi razgranalo se sportsko društvo koje nas je uvezalo u njegovu istoriju postalo deo našeg identiteta i naše ljubavi- kaže Petar Đurđev, član klupske uprave, direktor Istorijskog arhiva grada.

Centralni deo proslave održan je, naravno, u Srpskom narodnom pozorištu, veličanstvenom svečanom akademijom, protkanom sadržajnim umetničkim programom od vodvilja istorijske tematike, filmskih zapisa, poruke u rok maniru do horskog nastupa i defilea najmlađih fudbalera sa imenima klupskih legendi koji su „belo-crveni“ dres obukli više od 110 puta. Tom prilikom, u prepunoj sali Velike scene "Jovan Đorđević", zvanicama, prijateljima kluba, nekadašnjim i sadašnjim igračima, veteranima... uz čestitke su se obratili Zoran Gajić, ministar sporta Srbije, Milan Đurić, novosadski gradonačelnik i Dragoljub Zbiljić, predsednik kluba.

– Naš klub vode strast, emocija i ljubav. Baš kao i čvrsta vera i samopouzdanje. Siguran sam da iz godine u godinu rastemo i idemo ka još većim ciljevima i rezultatima. Svakog 6. marta se okupljamo, kako bismo se poklonili ranijim generacijama uz poruku da učimo iz njihovih pobeda nastavljamo da idemo ka najvišim dometima, znamo šta radimo i idemo dalje svi kao jedan- poručio predsednik Zbiljić.

Slavljeničko veče u „pola belom, pola crvenom“ nastavljeno je na platou Srpskog narodnog pozorišta koncertom Novosadskog big benda.

Tačku na proslavu, ipak stavili su prvotimci u petak uveče, na Dan žena, na „Karađorđu“, prvom prvenstvenom pobedom u nastavku sezone. Nadigrali su Voždovac, 2:1 (0:1), pogocima Mateusa India i upravo najmlađeg, Lazara Jovanovića, koji je sa klupe ušao desetak minuta pre sudijskog zvižduka i u zaustavnom vremenu, postigao svoj prvenac za trijumf.

  Emocije

Posebno emotivne govore i čestitke sa pozornice SNP-a imali su Vasa Pušibrk, igrač prve šampionske generacije, koji je konstatovao da je energija tu, sačuvana decenijama, ali i Zoran Gajić, ministar sporta Srbije i Milan Đurić, novosadski gradonačelnik. Oni su naglasili da je jubilej od 110 godina veliki i za srpski fudbal i sport, kao potvrda neverovatne ljubavi i istrajnosti, koja je duboko ukorenjena u identitet Novog Sada.

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)