KAKVA DRAMA, KAKVA RADOST! Srbija pobedila Crnu Goru u trileru i na korak je od EURO 2024!

Novosti online

17. 10. 2023. u 22:42 >> 23:33

Fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je Crnu Goru sa 3:1 (1:1) u svom pretposlednjem meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i sada definitivno sama odlučuje o tome da li će se plasirati na EURO 2024, na koje idu po dve najbolje ekipe iz svake grupe.

КАКВА ДРАМА, КАКВА РАДОСТ! Србија победила Црну Гору у трилеру и на корак је од ЕУРО 2024!

Foto: Tanjug

U preostaloj, novembarskoj utakmici, protiv poslednjeplasirane Bugarske, ekipi selektora Dragana Stojkovića Piksija će i bod biti dovoljan da se nađe na šampionatu Evrope, jer u tom slučaju neće postojati mogućnost da je prestigne Crna Gora (koja sada zaostaje pet bodova i lošija je u međusobnim mečevima, šta god da uradi kod kuće protiv Litvanije, pa u gostima od Mađarske).

Ali, do pomenutog epiloga na stadionu "Rajko Mitić" došlo se posle prave male fudbalske drame.

Istina, isprva je sve bilo pomalo idilično. Stojković je, uz jednu prinudnu (usled povrede Gaćinovića) i četiri taktičke, sa pet izmena u odnosu na poraz od Mađara nastupio protiv komšija, a nadahnuti "orlovi" bili su konstantna pretnja za goste. Prvi su i dali gol.

Već u devetom minutu, Aleksandar Mitrović je dobio loptu na desnoj strani, otprilike kod "ćoška" šesnaesterca. Prevario je iskusnog Stefana Savića, pa krenuo dijagonalno, a onda odjednom, spoljnom stranom desne kopačke - felširanu loptu neodbranjivo poslao u dalji ugao gola Crne Gore (VIDEO).

No, euforija sa tribina nije se na pravi način "prenela" na teren, već je ekipa Crne Gore bila ta koja je zaigrala konkretnije, a na momente i na granici prekršaja. To je osujetilo novi talas preciznih dodavanja Srbije, dovodilo do brže promene poseda, a konačno, i do izjednačenja.

Greška u tranziciji srpske selekcije skupo ju je koštala u 36. minutu: Zapravo, za sve je "kriv" bio jedan od tada brojnih prekršaja crnogorske ekipe, i to na oko 35 metara od svog gola. Dušan Tadić je sa desnog krila izveo slobodan udarac, intervenisala je, istina na kratko, gostujuća odbrana, a kako je lopta opet pripala "orlovima", i to na levom krilu, skoro svi srpski igrači su ostali u ili ispred šesnaesterca gostiju, očekujući novi centaršut. Međutim, rival Srbije je oduzeo loptu domaćinu, pokrenuo kontru 3 na 1, u kojoj je na kraju Tadić morao da čuva najopasnijeg golgetera Crne Gore, a to se završilo - neodbranjivim udarcem Stevana Jovetića za poravnanje rezultata (VIDEO).

Stojković je na poluvremenu povukao odlučujući potez. U igru je ubacio Kostića i Seregeja Milinkovića Savića (umesto Mladenovića i Ivana Ilića), a upravo je pomenuti tandem i dao "orlovima" ona krila koja su im nedostajala. 

"SMS" je maestralnim potezom u 73. minutu i omogućio akciju za novo vođstvo. Tada je, naime, Lukić e na levom krilu dodao loptu pomenutom rezervisti, Milinković Savić petom "produžio" za kapitena Tadića, koji je s leve strane idealno, na rubu peterca, uposlio Aleksandra Mitrovića, što je ovaj iskoristio da postigne i svoj drugi gol Crnoj Gori na ovom meču.

Grogirani gosti su samo dva minuta kasnije napravili kobnu grešku. Lopta  im je oduzeta na levoj strani napada Srbije, odmah je došla do golgetera Mitrovića koji ju je nesebično dodao desno od sebe Dušanu Tadiću, a ovaj izvrsnim udarcem, sa oko 18 metara, postavio ono što se ispostavilo kao konačan rezultat (VIDEO).

U nastavku meča gostujući fudbaleri su pokazali visok nivo nervoze, a domaći izuzetan nivo smiernosti, no što je najvažnije - zadržali su stečenu prednost i na korak su od plasmana na Evropsko prvenstvo.

A na njemu naša reprezentacija nije bila još od 2000. godine. Pomalo neverovatno, ali istinito. Nadamo se i "prošlost", kolko već od 19. novembra, kada Srbija igra sa Bugarskom.

Ne propustite:

KRAJ: Srbija - Crna Gora 3:1!

90' - Svađa Kostića i Osmajića, srećom - brzo je završena. Nervozni su gosti. Razumljivo... imali su velike ambicije.

90' - Igraće se još četiri minuta sudijske nadoknade vremena. Filip Kostić je probao da sa 30a-ak metara postigne gol iz slobodnjaka, nije bio precizan.

90' - Babić menja Živkovića u ekipi Srbije, na početku 90. minuta.

87' - Opsedaju crnogorski igrači šesnaesterac Srbije, no ne uspevaju da upute opasan šut. Za sada odolevaju "orlovi".

81' - Splasli su naleti Crne Gore. Izgleda da je gostima jasno ko je na korak od trijumfa. Ali, ima još da se igra, mnogo je vremena do kraja. Uostalom, tri izmene sprema Miodrag Radulović, selektor crnogorske selekcije. Ne predaju se gosti, a nisu zbog toga ni došli u Beograd.

77'  - Oduzeli su naši loptu rivalu na levoj strani napada Srbije, odmah je ona stigla do Mitrovića, a golgeter je prosledio desno od sebe kapitenu. Tadić je to iskoristio za precizan udarac sa 17 metara u donji desni ugao gola!

Dušan Tadić šutira i daje gol za 3:1 na meču Srbija - Crna Gora / Foto: Printskrin/Arena sport

Dušan Tadić sa 17, 18 metara daje gol Crnoj Gori za radost navijača Srbije / Foto: Printskrin/Arena sport

76'  - Goool, Srbija vodi 3:1, Tadić!

Divna akcija "orlova" donela im je vođstvo u 73. minutu. Lukić je na levom krilu dodao loptu rezervisti Sergeju Milinkoviću Saviću, ovaj petom "produžio" za kapitena Tadića, koji je s leve strane idealno, na rubu peterca, uposlio Aleksandra Mitrovića, što je ovaj iskoristio da postigne i svoj drugi gol Crnoj Gori na ovom meču.

Lukić za Sergeja, koji odigrava petom na ivici kaznenog prostora - za Tadića... Foto: Printskrin/Arena sport

... a onda Tadić u sredinu za Mitrovića - i to je Srbija - Crna Gora 2:1! Foto: Printskrin/Arena sport

73' - Gooool! Mitrović - 2:1!

71' - Nova velika šansa za Srbiju! Glavom je pokušao Tadić, lopta odlazi preko gola!

68' - Izmena u Srbiji, još jedna. Maksimović menja Gudelja, koji ima žuti karton. Nemanja Maksimović, sada fudbaler Hetafea, ostaće upamćen kao strelac gola u finalu omladinskog prvenstva sveta protiv Brazila, za trijumf Srbije i svetsku titulu "orlića".

65' - Mađarska smanjuje na gostovanju Litvaniji, sada gubi samo sa 2:1. Na vrhu tabele je trenutno stanje: Mađarska 13 bodova, Srbija 11, Crna Gora 9, s tim da Srbiji ostaje još samo jedan meč (protiv Bugarske), a Mađarskoj i Crnoj Gori po dva.

63' - Auuu! Odličan centaršut Kostića, odličan udarac glavom Sergeja Milinkovića Savića, u padu, a nogom brani golman Crne Gore, Mijatović! Ostaje 1:1!

Detalj sa utakmice Srbija - Crna Gora u kvalifikacijama za EVRO 2024 / FOTO: M. Vukadinović

59' - Auh, nezgodno je bilo! Camaj je odlično završio pozicioni napad Crne Gore, šutirao je sa 20-ak metara, Vanja Milinković Savić izbacio visoko upućenu loptu u korner!

57' - Stefan Savić je ogbrlio Aleksandra Mitrovića dok su čekali korner Srbije, bacio ga na tlo, ali nema prekršaja, time ni penala. Raste nervoza, guraju se i jedni i drugi... a onda prekšraj. Ali, ofanzivni, te će lopta pripasti Crnoj Gori...

52' - U Litvaniji baš neočekivan rezultat trenutno, Litvanija - Mađarska 2:0. Ako ovako ostane, Mađarska će imati dva boda više od Srbije i Crne Gore, s tim da će Srbiji ostati da igra samo još jednu utakmicu (kod kuće sa Bugarskom), a Mađarska i Crna Gora po dve...

51' - Trominutni pritisak Srbije, lopta kruži oko šesnaesterca gostiju.

48' - Srpski reprezentativac Gudelj postaje prvi igrač ove utakmice koji je dobio žuti karton.

47' - Meču prisustvuje 25.884 gledaoca

46' - Počelo je drugo poluvreme, a odmah po početku - prekinuto je, jer je Kuč dobio udarac od Mitrovića. Povređen je, ali samo lakše, defanzivac Crne Gore. Posle kraćeg prekida, meč je nastavljen.

Izmene u ekipi Srbije. Filip Kostić i Sergej Milinković Savić ulaze u igru. Zamenili su Filipa Mladenovića i Ivana Ilića

Kraj poluvremena. Burnog, nema šta. Srbija je bila bolja u većem delu, povela majstorijom Mitrovića, ali gosti su preko Jovetića izjednačili. Rezultat je 1:1...

45' - Solidan pokušaj defanzivca Pavlovića da prodorom pripreti, ali... zaustavljen je pre šuta koji je uputio.

45' - Tri minuta sudijske nadoknade će biti u prvom poluvremenu.

44' - Nervira se selektor Srbije, Dragan Stojković Piksi. Nešto objašnjava svojoj ekipi, pa vrti glavom, izgleda da ga igrači nisu najbolje razumeli u ovoj situaciji.

41' - JOVETIĆ ŠOKIRAO SRBIJU: Ovako je napadač Crne Gore postigao izjednačujući gol na "Marakani" (VIDEO)

38' - Greška u tranziciji srpske selekcije skupo ju je koštala u 36. minutu. Zapravo, za sve je "kriv" bio prekršaj crnogorske ekipe na oko 35 metara od svog gola, posle čega je Dušan Tadić sa desnog krila izveo slobodan udarac. Intervenisala je, istina na kratko, gostujuća odbrana, a kako je lopta opet pripala "orlovima", i to na levom krilu, skoro svi srpski igrači su ostali u ili ispred šesnaesterca gostiju, očekujući novi centaršut. Međutim, rival Srbije je oduzeo loptu domaćinu, pokrenuo kontru 3 na 1, u kojoj je na kraju Tadić morao da čuva najopasnijeg golgetera Crne Gore, a to se završilo - neodbranjivim udarcem za poravnanje rezultata.

Početak crnogorskog kontranapada pred gol Stevana Jovetića protiv Srbije na Marakani / Foto: Printskrin/Arena sport

Šut Stevana Jovetića, pokraj Dušana Tadića, za 1:1 na meču Srbija - Crna Gora u kvalifikacijama za Evro 2024 / Foto: Printskrin/Arena sport

37' - Ostao je sam na levoj strani napada Crne Gore najbolji strelac gostujuće selekcije, a onda raspalio po lopti i efektno postigao pogodak.

36' - Gol! Stevan Jovetić daje gol za 1:1! Crna Gora je izjednačila!

35' - Pojačali su agresivnog crnogorski igrači posle primljenog gola. Novi njihov prekršaj, sada nad Gudeljeom, na oko 15 metara od linije koja deli teren na dve polovine. Tu, sa desnokrilne pozicije, Tadić je izveo slobodan udarac, no intervenisala je odbrana rivala.

33' - Novi pokušaj gostiju da se probiju po desnom krilu, sada dugačkim dodavanjem, posle kog su Crnogorci izborili korner. Nije bilo opasnosti po gol Srbije posle tog udarca sa ugla, udarac glavom bio je slab i neprecizan.

30'  - Prinudna izmena kod gostiju, Vukčevića menja Radunović. Meč je nastavljen, Crna Gora je pripretila prodorom po desnoj strani, no stigla je samo da visine kaznenog prostora Srbije.

Navijači Crne Gore na "Marakani" / FOTO: M. Vukadinović

28' - Novi problem za Crnu Goru. Povredio se Andrija Vučković. Meč je privremeno prekinut, ostali fudbaleri odlaze da se osveže. Kapiten "orlova" Dušan Tadić prima instrukcije od selektora Stojkovića, pa ih prenosi ostalima.

26' - Au, lepa, lepa šansa za Srbiju! Odlično su odigrali "Orlovi", omogućili Živkoviću da ostane sam na desnoj strani - tu ga je proigrao kapiten Tadić, a usledio je šut levom nogom, "iz prve" - i lopta je prohujala pokraj gola Crne Gore!

MALO KO JE OVO PRIMETIO: Evo šta je Aleksandar Mitrović uradio kada je dao gol Crnoj Gori

21' - Gudelj je hteo da odigra za Mitrovića, oboren je, sudija iz Poljske kaže - faula nema. Pokušala je Crna Gora da pripreti kontrom: Jovetić je, međutim, onemogućen kod kaznenog prostora Srbije, ali je potom zaustavljena i brza akcija "orlova". Rasplamsala se borba...

18' - Dovikuju se navijači na stadionu "Rajko Mitić" - jedni viču "Kosovo", drugi odgovaraju "Srbija!". Na terenu, u ovim momentima, nešto duži napad Crne Gore, koji je okončan nimalo opasnim pokušajem Krstovića.

Ne propustite! KAKVA MAJSTORIJA MITROVIĆA: Mitrogol na sjajan način zatresao mrežu Crne Gore (VIDEO)

15' - Nastavljaju vrlo dobro da igraju "orlovi", Ilić i Lukić kontrolišu zbivanja u središtu igrališta, pa Crna Gora relativno brzo gubi loptu. To omogućava "orlovima" da razvijaju svoje napade koji em traju duže od suparničkih, em deluju opasnije. Nema novih sjajnih prilika, doduše...

12' - Mitrović sada šutira i sa 20-ak metara. Nisko, po zemlji, ali lak je to plen za golmana Crne Gore.

Šut Aleksandra Mitrovića za 1:0 u korist Srbije protiv Crne Gore u kvalifikacijama za EURO 2024 / Foto: Printskrin/Arena sport

10' - Posle osam i po minuta igre, zatresla se crnogorska mreža! Aleksandar Mitrović je dobio loptu na desnoj strani, otprilike kod "ćoška" šesnaesterca, prevario jednog čuvara, pa krenuo dijagonalno, a onda odjednom, spoljnom stranom desne kopačke - felširanu loptu neodbranjivo poslao u dalji ugao - 1:0!

Aleksandar Mitrović daje gol za rezultat 1:0 na utakmici Srbija - Crna Gora u kvalifikacijama za EURO 2024 / Foto: Printskrin/Arena sport

9'- GOOOL! Mitrović! Srbija vodi!

8' - Marko Janković je izveo korner sa desne strane, Vanja Milinković Savić je "boksovao" loptu na oko 35 metara od gola Srbije.

7' - Posle centaršuta s levog krila, Crnogorci su izborili korner usled intervencije odbrane Srbije.

6' - Akcija Srbije je završena tako što je kapiten gostiju, Stefan Savić, uspeo da se bolje pozicionira od kapitena domaćih, Dušana Tadića, osvoji loptu a koji tren kasnije Tadić je napravio prekršaj u napadu.

5' - Jovetić je na kraju duge akcije crnogorske selekcije probao da se izbori za šut, no u toj nameri je osujećen, pa su srpski fudbaleri uzeli loptu.

4' - Brzo naši osvajaju loptu posle prvog napada rivala, ali je i gube na oko 40 metara od svog gola. Aut je za Crnu Goru s desne strane.

3' - Prva opasnost po gol Crne Gore! Na isteku drugog minuta, kapiten Tadić je proigrao desno od sebe Živkovića, ovaj sa krila centrirao, a Mitrović glavom probao da savlada golmana gostiju. Lopta je išla u visokom luku - i otišla preko svoje mete.

2' - U uvodna dva minuta loptu imaju "orlovi", ali mahom u svojoj zadnjoj liniji, ili kod "zadnjih veznih"

20.48 - Uz tri minuta zakašnjenja, poljski sudija Marčinjak je dao znak: Meč je počeo!

20.47 - Minut tišine. Kako je UEFA odredila, "u znak sećanja na članove evropske fudbalske porodice nastradale ovih dana u Belgiji i Izraelu".

20.46 - Oko 25.000 ljudi je na stadionu "Rajko Mitić"

Stadion Rajko Mitić pred početak meča Srbija - Crna Gora u kvalifikacijama za Euro 2024 / Foto: Printskrin/Arena sport

20.44 - Gromoglasno su otpevali srpski igrači i navijači "Bože pravde", a sad - fudbal!

20.40 - Timovi su izašli na teren, još da se intoniraju himne i - počinje!

20.01 - Crna Gora pokušava da prvi put pobedi Srbiju u fudbalu. U prethodna tri meča, "orlovi" su osvajali ceo plen: u ovim kvalifikacijama bilo je, kao što smo pisali na početku ovog bloga uživo, 2:0 za Srbe u Podgorici, a 2018. u Ligi nacija naša reprezentacija je pobedila sa 2:0 i 2:1.

19.52 - UPRAVO OTKRIVENO: Evo šta se desilo Mađaru koji je provocirao Srbe šalom "Kosovo" (VIDEO)

19.46 - Na klupi Srbije su golmani Petrović i Radunović, te Maksimović, Radonjić, Terzić, Kostić, Babić, Eraković, Ratkov, Samardžić, Sergej Milinković Savić i Đuričić, a kod Crnogoraca rezerve su Petković i Ličina kao golmane, te Radunović, M. Vukčević, Mugoša, Jovović, D. Bakić, Kosović, Raičković, Lončar, Osmajić i Milović.

19.40 - U odnosu na meč sa Mađarskom pre tri dana, u startnoj postavi Srbije nije kvartet Eraković, Terzić, Sergej Milinković Savić, Gaćinović, a šansu su od prvog minuta dobili Veljković, Ilić, Mladenović i kapiten Tadić.

19.36 - Za Crnu Goru igraju: Mijatović - Tuci, Savić, Tomašević - Marušić, Janković, Kuč, Camaj, A. Vukčević - N. Krstović, Jovetić.

19.35 - Evo i sastava Srbije! Selektor Dragan Stojković Piksi je napravio velike rezove u odnosu na meč protiv Mađarske, pa startnu postavu čine:

Vanja Milinković Savić - Milenković, Veljković, Pavlović - Živković, Gudelj, Lukić, Ilić, Mladenović - Tadić - Mitrović

18.30 - OČAJNA UVERTIRA CRNOGORACA: Popodnevna albanska lekcija pred meč odluke sa Srbijom

17.17 - "IGRALI SMO MI I PROTIV VEĆIH!" Ovaj crnogorski reprezentativac se uopšte ne plaši Srbije pred meč odluke za EURO 2024

15.50 - UEFA NAREDILA: Minut tišine pred Srbija - Crna Gora, a evo i zašto

Važnost meča

Po dve najbolje ekipe iz svake grupe idu na EURO 2024, a Srbija je trenutno druga u svojoj grupi, s tim da je odigrala meč više i od prvoplasiranih Mađara i od trećeplasiranih Crnogoraca. Vrh tabele "kaže": Mađarska 13, Srbija 10, Crna Gora 8. 

Prvi scenario: Pobeda Srbije - ogroman korak ka Evropskom prvenstvu

Pobede li izabranici selektora Dragana Stojkovića Piksija danas Crnu Goru, umaći će joj pet bodova, pred svoj poslednji meč, ali rival će imati još dva i, teoretski, čak i u slučaju poraza, može da prestigne "orlove" i ostavi ih bez šampionata Evrope. No, da bi se takav epilog desio, treba da Srbija u svom poslednjem nastupu izgubi kod kuće od poslednjeplasirane Bugarske, a da Crna Gora i u Podgorici savlada Litvaniju, i u gostima lidera grupe, Mađarsku.

Drugi scenario: Bude li nerešeno - biće baš nezgodno

Ako se meč na stadionu "Rajko Mitić" okonča bez pobednika, Srbija onda ne drži "konce sudbine" u svojim rukama. Jer, čak i da Piksijeva ekipa savlada Bugare u poslednjem kolu, Crna Gora će je sa svoje dve pobede (nad Litvancima kod kuće, i nad Mađarskom u gostima) prestići i "umesto" Srbije otići na Evropsko prvenstvo.

Treći scenario: Poraz - Debakl posle kog ostaje samo nada u čudo

Ako bi Srbija izgubila od Crne Gore, pala bi na treće mesto - sa bod manje od crnogorske reprezentacije, i jedan meč manje koji treba da odigra. Da bi, u takvoj konstelaciji stvari, Srbija prošla na EURO2024, biće joj em neophodno da ona pobedi Bugare u finišu kvalifikacije, em da Crna Gora izgubi i od "otpisane" Litvanije i od Mađarske. Ako samo na jednom od ta dva meča Crnogorci odigraju nerešeno (a Srbija pobedi Bugare), "orlovi" bi bili izjednačeni sa današnjim rivalom po broju bodova, pa bi odlučivali međusobni mečevi te dve komšijske selekcije. Srbija je u Podgorici pobedila sa 0:2, te će od  tačnog ishoda današnjeg, drugog susreta, zavisiti i ko je bolji u međusobnim megdanima.

BONUS VIDEO: Nestvarno - ovo su Rusi zasvirali kada su fudbaleri Zvezde izašli na teren u Sankt Peterburgu

 
 
 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo