SRBIJA IŠČUPALA TRI BODA: Crna Gora pružila snažan otpor, Vlahović rešio meč

Novosti online

27. 03. 2023. u 21:46

FUDBALSKA reprezentacija Srbije večeras je u Podgorici savladala selekcije Crne Gore rezultatom 2:0 u derbi meču grupe G kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koje će naredne godine biti održano u Nemačkoj.

СРБИЈА ИШЧУПАЛА ТРИ БОДА: Црна Гора пружила снажан отпор, Влаховић решио меч

FOTO: AP/Tanjug

Crna Gora ovaj meč proglasila je utakmicom visokog rizika, duel je podigao mnogo "prašine" na celom Balkanu. Svetska javnost najavljivala je da bi već po sletanju neprijatne scene mogle da dočekaju našu ekspediciju, međutim, ništa od predviđanja nije se obistinilo, već sasvim suprotno.

Od incidenata ni I, srpske zastave viorile su se glavnim gradom ove primorske zemlje, korteo naših navijača neometano je dosepo na tribine Pod Goricom, a tamo...

Tamo se video dokaz neraskidive veze između srpskog i crnogorskog naroda. Već pre početka meča bilo je sporadičnih apela po ulicama da se danas pokaže  dostojansto i da se ne zviždi himnama dveju država koje su nekada bile jedno.

I tako je i bilo, a ne samo da nije bilo zvižduka, već su se mogli čuti i gromoglasni aplauzi himni "Bože pravde", dok su mnogi srpski i crnogorski ljubitelji fudbala jedni pored drugih zajedno na tribinama očekivali spektakl.

Uvertira utakmice protekla je onako kako je nisu očekivali ni najvatreniji navijači popularnih "sokolova". Srbija inferiorna, crnogorska dominacija u početnih 20 minuta igre i onda, velika šansa!

FOTO: AP/Tanjug

Početni presing selektora Ivana Radulovića je urodio plodom. Nisu se razumeli Vanja i Pavlović, pokušao je Krstović lobom da smesti loptu u nebranjenu mrežu, ali je poslednjim atomima snage Milinković-Savić spasao naš gol.

Srbija je nastavila da se muči, a prilika Aleksandar Mitrovića u 26. minutu bila je  jedino vredno pomena što se tiče "orlova" u prvih 45 minuta.

Napadač Fulama se u tom trenutku sjajno zagradio u svom stilu rasnog target-mena, okrenuo je čuvara, uputio projektil van balansa sa nekih 7,8 metara, ali lopta je prozujala pored gola Mijatovića.

O tome koliko je Srbija bila bojažljiva govori i činjenica da je to bio i prvi šut na meču ka golu koji je čuvao Mijatović.

FOTO: AP/Tanjug

Prosto nije bilo one prepoznatljive direktnosti, fluidnosti, spor protok lopte, pristup igri na koji nacija nije navikla posebno od kada je na čelu nacionalne selekcije selektor Stojković.

Srbija neprepoznatljiva, teško da su i crnogorski navijači očekivali da će njihovi izabranici pre kraja prvog poluvremena biti ti koji su ostavili bolji utisak na terenu.

Srbija ni nalik onom timu koji je bez obzira na rezultat svim silama atakovao na gol rivala.

Izgleda da su se neke stvari nakon Katara promenili u filozofiji selektora Dragana Stojkovića Piksija, da će sada rezultat, a ne lepršavost biti u prvom planu.

FOTO: AP/Tanjug

Selektor Srbije rešio je da odmah reaguje izmenom već na startu nastavka. Dušan Vlahović je "bačen u vatru", iz igre je izašao Đuričić. Takođe, na teren je ušao i Andrija Živković, a napustio ga je danas potpuno indisponirani Ivan Ilić.

Piksi nije želeo više da trpi inferiorno izdanje svojih izabranika, krenuo je ofanzivnije, nije više bilo šta da se čeka, Srbija je krenula sa dva napadača u nastavku, ali ni to nije promenilo stanje na terenu.

Prva fudbalska uspavanka usledila je u drugih 45 minuta. Težište igre gotovo konstantno na sredini terena, povremeno na trećini "sokolova". Crnogorci su se nakon presinga u uvertiri potpuno povukli, a Piksijevi izabranici potpuno bez ideje kako da probiju bedem današnjeg rivala. Od fudbala "ni F"!

I onda, kada su mnogi već videli da će kao da je suđeno bratski derbi biti završen podelom bodova šok za domaće pristalice.

Dušan Vlahović na asistenciju Filipa Mladenović matira Mijatovića, ispostaviće se ne za konačnih 1:0.

Dušan Vlahović u 5. minutu nadoknade postigao je još jedan.

Srbija je dobila i treći meč protiv Crne Gore u istoriji, posle dva trijumfa u Ligi nacija 2018. godine.

U drugom meču grupe Mađarska je savladala Bugarsku 3:0. Srbija vodi na tabeli sa šest bodova, Mađarska i Crna Gora imaju po tri, dok su Litvanija i Bugarska bez bodova.

Kvalifikacije se nastavljaju u junu, a Srbija 20. juna gostuje Bugarskoj.

CRNA GORA - SRBIJA 0:2

STADION: "Pod Goricom"

GLAVNI ARBITAR: Klermon Turpan (Francuska)

SASTAVI:

CRNA GORA (3-5-2): Mijatović - Tomašević, Vujačić, Savić- -Vešović Savićević, Šćekić, Haksabanović, Marušić - Jovetić, Krstović

Selektor: Miodrag Radulović.

SRBIJA (3-4-2-1): V. Milinković-Savić - Milenković, Gudelj, Pavlović - Đuričić, Ilić, Grujić, Mladenović - Tadić, S. Milinković-Savić - Mitrović. Selektor: Dragan Stojković.

DRUGO POLUVREME

KRAJ MEČA!

90 +5 - Gol, gol, gol, ponovo Dušan Vlahović!

90. minut - Klermon Turpan pokazuje pet minuta nadoknade vremena.

85. minut - Piksi vadi iz igre Mitrovića, Račić ulazi na teren. Srbija u nastavku ponovo sa jednim špicom na terenu.

81. minut - Marko Grujić izlazi iz igre, Lazar Samardžić ulazi u igru.

78. minut - Gol, gol, gol! Dušan Vlahović je strelac, delirijum! Filip Mladenović je bio u ulozi asistenta. Uskoro snimak gola.

67. minut - Fudbalska uspavanka u drugom poluvremenu! Težište igre gotovo konstantno na sredini terena, povremeno na trećini "sokolova". Crnogorci su se nakon presinga u uvertiri potpuno povukli, Srbija bez ideje kako da probijem bedem današnjeg rivala. Od fudbala "ni F"!

59. minut - Prvi žuti karton u redovima Srbije, Andrija Živković ulazi u beležnicu Klermona Turpana zbog protesta.

57. minut - Najbolja prilika na meču! Stuštio se iskusni Stevan Jovetić ka golu Srbije, fantastično je šutirao u sam ugao golgeter Crne Gore, ali refleksna odbrana Vanje Milinkovića-Savić ponovo spašava Srbiju.

51. minut - Krstović je pokušao razornim udarcem sa preko 20 metara, pun je samopuzdanja prvi strelac slovačkog prvenstva i strelac gola u Bugarskoj za sokolove. Međutim, bez opasnosti po gol Milinkovića-Savića koji je samo pogledom ispratio let lopte.

46. minut - Drugo poluvreme je počelo! Selektor Srbije rešio je da odmah reaguje izmenom. Dušan Vlahović već startu drugog poluvremena ide u "vatru", iz igre izlazi Đuričić. Takođe, na teren ulazi i Andrija Živković, iz igre će danas potpuno indisponirani Ivan Ilić. Piksi ne želi više da trpi inferiorno izdanje svojih izabranika, kreće ofanzivnije, nema više šta da se čeka, Srbija sa dva napadača u nastavku.

PRVO POLUVREME

45 + 2 - Kraj prvog poluvremena! Po jedna velika šansa na obe strane, Srbija ni nalik onom timu koji je bez obzira na rezultat svim silama atakovao na gol rivala. Izgleda da su se neke stvari nakon Katara promenili u filozofiji selektora Dragana Stojkovića Piksija, da će sada rezultat, a ne lepršavost biti u prvom planu.

45+ 1 minut - Još jedan katastrfalan pokušaj Ilića. Rođeni Nišlija je sada iz drugog plana iz prve naleteo na jedan odbitak, ali ponovo lopta nakon njegovog udarca ide daleko, daleko od mreže Crne Gore. 

45. minut - Klermon Turpan pokazuje da će se igrati još dva minuta u prvom poluvremenu

41. minut - Prva izmena na meču, Tomašević, bivši fudbaler Partizana napušta teren, Šipčić će zauzeti njegovo mesto na štoperskoj poziciji "sokolova".

39. minut - Očajan udarac Ilića! Pokušao je vezista Torina sa velike razdaljine, ali njegov pokušaj odlazi daleko, daleko od gola koji čuva Mijatović. Srbija je preuzela terensku incijativu u ovim momentima, ali to i dalje ne rezultira pravim šansama.

34. minut - Srbija nastavlja da se muči, prilika Aleksandar Mitrovića od pre pet minuta je jedino vredno pomena što se tiče orlova. Nema one prepoznatljive direktnosti, fluidnosti, spor protok lopte, bojažljiv pristup igri. Srbija neprepoznatljiva, teško da su i crnogorski navijači očekivali da će njihovi izabranici 10 minuta pre kraja prvog poluvremena biti ti koji su ostavili bolji utisak na terenu.

29. minut - Au, kakva šansa za Srbiju! Aleksandar Mitrović se sjajno zagradio u svom stilu rasnog target-mena, okrenuo je čuvara, uputio projektil van balansa sa nekih 7,8 metara, ali lopta je prozujala pored gola Mijatovića. Prvi šut Srbije na meču i odmah ogromna prilika pred golom Crne Gore.

24. minut - Prečka! Srbija i dalje bez šuta na gol rivala iako je pogodila okvir gola. Stranjiha Pavlović je povukao visoko sa desnog boka, pokušao je da centrira, lopta je imala čudnu putanju i nakon mnogo efea pogodila je prečku crnogorskog gola.

19. minut - Velika šansa! Crna Gora pokušava visokim presingom. Nisu se razumeli Vanja i Pavlović, pokušao je Krstović lobom da smesti loptu u nebranjenu mrežu, ali poslednjim atomima snage Milinković-Savić spašava naš gol. Ko se nadao ovakvom početku, orlovi potpuno inferiorni, crnogorska dominacija u početnih 20 minuta igre.

11. minut - Ponovo Vujačić! Sada je štoper Crne Gore bio odličan u skoku nakon centaršuta iz ugla, ali njegov pokušaj glavom odlazi pored gola. Još jedna solidna prilika za Crnogorce koji su bolje ušli u meč, već treći šut ka mreži koji čuva Vanja Milinković Savić.

10. minut - Vujačić se podigao visoko sa pozicije štopera, raspalio je štoper Partizana sa preko 30 metara, ali je lopta na putu ka golu zakačila jednog od defanzivaca Srbije.

8. minut - Spora uvertira utakmice, oprezna igra obeju ekipa, početno ispitivanje snaga, za sada bez većih uzbuđenja pred golom nekog od današnja dva rivala.

3. minut - Prvi pokušaj domaćina, Krstović je šutirao, siguran Vanja Milinković-Savić

1. minut - Meč je počeo! Klermon Turpan je označio početak centralnog sportskog događaja na Balkanu. "Vežite se polećemo".

20:40 - Niti jedan jedini zvižduk u Podgorici tokom intoniranja srpske himne. "Bože pravde" je odjekivalo stadionom "Pod Goricom". Početak meča zaista i pokazuje da ovo jeste pravi bratski derbi dve zemlje koje su nekada bile jedno.

20:05 - Još samo 40 minuta do početka velikog balkanskog derbija. Dok srpska grupa navijača korača ka stadionu sa obližnjih balkona se ori - Srbija ale!

20:00 - Nestvarna atmosfera uoči meča, pogledajte kako su crnogorski navijači prošetali ulicama svog glavnog grada.

19:50 - Srpski navijači prošetali su ulicama Podgorice i to na spektakularan način. Pogledajte kako je izgledao korteo naših navijača koji su krenuli put stadiona "Pod Goricom".

SRBI "ZAPALILI" PODGORICU: Pogledajte potpunu euforiju uoči meča Crna Gora - Srbija (VIDEO)

19:30 - Poznati su i sastavi za današnji meč.

CRNA GORA - SRBIJA, SASTAVI: Dragan Stojković Piksi sa ovih 11 počinje meč u Podgorici

19:00 - Pristalice domaćih polako pristužu na stadion.

17.41 - Svi ugostiteljski objekti u okolini stadiona "Pod Goricom" su zatvoreni. Ulice još uvek nisu preplavljene ljubiteljima fudbala, ali nema dileme da će uskoro svi prilazi stadionu biti zakrčeni. Ogroman broj policijskih snaga brine da utakmica koju je i UEFA proglasila utakmicom visokog rizika protekne u najboljem redu.

CRNA GORA JE STALA, SRBIJA DOLAZI! Svi ugostiteljski objekti zatvoreni, ogroman broj pripadnika policije na ulicama (FOTO)

17:52 - Ogromna gužva isped hotela "Hilton" u kom su smešteni fudbaleri Srbije.

 "NOVOSTI" ISPRED HOTELA SRBIJE: "Orlovi" kao holivudske zvezde: Navijači satima čekaju kako bi pozdravili naše reprezentativce (VIDEO)

15:46 - Premijer Crne Gore, Dritan Abazović, ugostio je predsednika FS Srbije, Dragana Džajića.

"FUDBAL SPAJA!" Dritan Abazović ugostio Dragana Džajića i Dejana Savićevića: "Našao dobitnu kombinaciju" za obe selekcije

15:26 - FS Crne Gore se oglasio i saopštio da su sve karte za meč Crna Gora - Srbija, rasporedate.

FUDBALSKA "GROZNICA" TRESE PODGORICU: Pred meč Crna gora - Srbija karte samo kod tapkaroša i to za vrtoglave iznose!

TABELA GRUPE G

 

OČEKIVANI SASTAVI

UOČI MEČA

Obe selekcije su na pravi način započele ovaj ciklus. Crna Gora je na gostvanju savladala Bugarsku sa 0:1 i tako osvojila jako bitna tri boda u borbi za prolaz, gol odluke postigao je bivši centarfor Crvene zvezde Nikola Krstović. Sa druge strane, Srbija nije imala većih problema i pogocima Tadića i Vlahovića je rutinski savladala verovatno najslabiji ekipu u grupi ''G'', Litvaniju.

Domaćin će biti motivisan da nakon bitne pobede osvoji još jedan bod i tako veoma uspešno započne pohod ka plasmanu na Evropsko prvenstvo koje se igra iduće godine u Nemačkoj.

Pored današnjeg protivnika, glavni rival Crnogorcima će biti Mađarska koja nije nastupila u prvom kolu i danas će započeti svoje kvalifikacije protiv Bugarske.

''Stadion pod Goricom'' će verovatno biti pun do poslednjeg mesta i domaći navijači će pružiti podršku svojim ljubimcima koji pokušavaju da se prvi put od kada su samostalna država plasiraju na veliko takmičenje.

Nosioci ekipe su bivši fudbaleri Partizana Jovetić i Savić, a uz njih su tu igrači poput Krstovića, Marušića i Hakšabanovića.

Što se tiče Srbije, naši miljenici su dobro otvorili ciklus protiv Litvanije i sada će pokušati da upišu i drugu pobedu na neugodnom gostovanju. Izabranici Dragana Stojkovića su kontrolisali igru od prvog minuta protiv Litvanije, odmoreni su fudbaleri poput Sergeja Milinkovića-Savića i Milenkovića i sigurno je da smo favoriti na večerašnjem susretu.

Protiv Litvanije debi u dresu nacionalnog tima zabeležio je Lazar Samardžić koji je dugo razmišljao između Nemačke i Srbije, ali je na kraju odabrao našu selekciju.

Ono što je loša informacija za Piksija je izostanak Filipa Kostića koji će večerašnji meč propustiti zbog povrede tetive, sjajni Kragujevčanin igra fantastično ove sezone i jedan je od najboljih igrača Juventusa.

Što se tiče Crnogoraca, oni će biti bez Đurđevića i Jankovića, tako da se očekuje da selektor Kljajević izvede sličan sastav kao onaj koji je igrao protiv Bugarske.

REČ TRENERA

PIKSI: "Uplašio sam se kada sam video Savićevića!" Selektor "orlova" održao urnebesnu konferenciju pred duel Crna Gora - Srbija

SELEKTOR Srbije, Dragan Stojković Piksi, održao je konferenciju uoči meča Crna gora - Srbija.

Za početak, Piksi je govorio malo o boravku u Crnoj Gori i kao i obično nasmejao je prisutne novinare.

- Sada sam ovde prvi put ovoj ulozi i osećam se lepo, ali to ništa ne menja. Imam mnogo prijatelja, poznatih ljudi, lepo je vreme, tako da je ugođaj predivan. Čuo sam se sa Dejom, pre nekoliko dana... Čuli smo se i danas, ali ništa posebno. Pričali smo o svemu, fudbalu i drugim stvarima, da je stara "Crna Gora" promenila ime u Hilton, da se meni više sviđa prvo ime sa čim se i on složio - počeo je priču Stojković i dodao:

- Jedino sam se uplašio kad sam video Savićević u timu, pomislio sam da se nije Dejo vratio, kako bismo onda. Sreća, to je mlađi Savićević - uz osmeh je nasmejao sve prisutne Piksi.

FOTO: AP/Tanjug

Utakmica u ponedeljak ne donosi nikakve nepoznanice.

- Među nam ne postoje tajne. Vrlo dobro znamo čime oni raspolažu, pratili smo naravno duel sa Bugarskom, gde je Crna Gora došla do važne pobede. Očekujem sutra dobru atmosferu i pun stadion. Verujem u moje momke! Verujem da mogu da iznesu ovaj meč i očekujem sve najbolje - napominje Stojković.

Selektor Orlova potvrdio je da ne može da računa na Filipa Kostića uz dodatak da je to "loša vest za nas".

- Radi se o upali ahilove tetive. Nije bilo potrebe da rizikujemo i odluka je bila da se vrati u klub. Povrede su sastavni deo i nema ničeg goreg za trenera. Međutim, to je deo fudbala i moramo da pronađemo način da to prevaziđemo. Očekujem od igrača odgovrnost, da odigraju najbolje što mogu i ostvare cilj. U tom pogledu verujem da neće biti problema, jer je ova grupa već dve godine zajedno. Oni sve poznaju, principe igre i ideje koje želimo da sprovedemo, tako da ne sme da bude problema u taktičkom delu igre - dodao je selektor Srbije.

FOTO: AP/Tanjug

Stojković je istakao da očekuje sjajnu atmosferu na meču sa Crnom Gorom, koji će biti odigran od 20.45 sati u Podgorici.

- Ove utakmice imaju veliku važnost. Od mog tima uvek očekujem da bude najbolji i osvaja bodove. Sutra nam se pruža posle prve prepreke druga prilika da stignemo do važnih bodova, očekujem uzbudljiv meč, takmičarski i verujem da moji momci mogu da iznesu teret - rekao je Stojković.

On nije želeo da otkrije u kom sastavu će Srbija igrati.

- Posle današnjeg treninga će biti dosta jasnije, a ja ću doneti odluke koje su u interesu tima kada je taktika u pitanju i te se odluke donose uvek hladne glave. Postoji nekoliko opcija i drago mi je zbog toga. Onaj sastav, koji bude istrčao smatraću da je najspremniji što se mog tima tiče i timske igre. I ne treba zabravoti da sada imamo pet izmena, što daje dovoljno prostora i vremena da povlačite neke poteze u odnosu na rezultat i dešavanja na terenu - naglasio je Stojković.

FOTO: AP/Tanjug

Novinari su izneli podatak da Srbija u poslednjih pet kvalifikacionih ciklusa nije ostvarila dve pobede na startu takmičenja.

 - Nisam znao to. Sada ćemo pokušati da srušimo tu tradiciju. Ne brine me previše niti obraćam pažnju na to. Znamo šta nam je cilj i da su bodovi važni i da nose istu težinu. Došli smo da se nadigravamo i da pokušamo kroz naš cilj da tako bude. Ne zaboravimo da protivnik želi isto to. Sve ćemo učiniti da utakmicu rešimo u svoju korist, ali neće biti lako. Ko tako misli, u velikom je problemu - dodao je Stojković.

Stojković je naglasio da su srpski igrači svesni odgovornosti, težine i važnosti svake utakmice.

- To je ono što vidim u mojim igračima, taj mentalitet koji nas je krasio kroz ove dve godine. To dovoljno pokazuje da smo na dobrom putu da možemo da igramo dobro, atraktivno, kvalitetno i da pobeđujemo. Sa te strane se ništa neće menjati u odnosu na protivnika - istakao je selektor Srbije.

BONUS VIDEO:  Meraklije počele obeležavanje stogodišnjice Radničkog iz Niša

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!