GREŠNI SUDIJA NA HLAĐENJU: Arbitar 169. večitog derbija baš razočarao

N. Iljukić

06. 03. 2023. u 10:00

AKO je derbi elita srpskog fudbala, valjda sve na njemu i oko njega mora da bude elitno. Pa i sudija i suđenje. Ostaće dugo enigma kojom su se logikom vodili u Sudijskoj komisiji FSS, njoj predsedava Dejan Filipović, kada su u vatru 169. večitog derbija prošlog petka poslali 37-godišnjeg Nišliju Aleksandra Živkovića. Danima ne prestaju kritike na račun komisije, ali najviše na račun arbitra koji nije bio spreman, ni dostojan najveće utakmice u svojoj dosadašnjoj karijeri.

ГРЕШНИ СУДИЈА НА ХЛАЂЕЊУ: Арбитар 169. вечитог дербија баш разочарао

Foto arhiva VN

Da stvar bude još iritantnija, pomenuti arbitar je tek dva meseca deo sudijske elite u Srbiji, jer je na takozvanu elit grupu ubačen u decembru 2022, sa još šestoricom kolega. Živković nije međunarodni sudija i donedavno je pripadao prvoj grupi od ukupno 13 arbitara. Dakle, prvo pitanje je: zašto je elitni događaj u srpskom fudbalu sudio arbitar bez ikakvog međunarodnog ili derbi iskustva? Zatim, kako je kontrolor suđenja na 169. derbiju Nenad Đokić ocenio posao kojim se ukupno 115 minuta, iseckanih svim i svačim, najmanje fudbalom, bavio Aleksandar Živković? I na kraju, kako su u Sudijskoj komisiji zadovoljni arbitrima u VAR sobi?

Postavili smo sva ova pitanja i čelnicima komisije, ali odgovor do danas nije došao. Kao što svojevremeno, sve do danas, nije došao ni odgovor na jednostavno pitanje: koliko puta je ukupno u sezoni 2021/2022. na terenima Superlige reagovao VAR?

Sudija 169. derbija je pao na ispitu. Dokaz će biti njegova pauza na delegiranju u sledećim mečevima Superlige. I tu se otvaraju sledeća vrata u mračnom hodniku apsurda u Sudijskoj komisiji i nekoliko novih pitanja:

Zašto derbi ne sudi već dugo najbolji srpski sudija Srđan Jovanović sa svojim timom?

Zašto se posle meča Lige šampiona Inter - Porto, Jovanović šalje na Prvu ligu Srbije i utakmicu Grafičar - Železničar?

Kakva se to poruka šalje najboljem srpskom arbitru i onima koji su mu na levi džep na dresu okačili znak FIFA?

I na kraju još jedno pitanje: pošto je jasno da u trci za mesto predsednika FSS, Dragan Džajić za sada, bar na papiru, ubedljivo vodi ispred Nemanje Vidića, u čijem timu je i Milorad Mažić, postavlja se i pitanje: razmišlja li bilo koji od dva kandidata o promenama u Sudijskoj organizaciji FSS? Toliko uspavanoj da ne može sama čak da se seti da je možda bilo vreme i idealan trenutak da se jednog petka po podne, na 13 razlike na tabeli, na 169. večiti derbi pošalje, prvi put u istoriji, najbolji srpski ženski arbitar Jelena Cvetković koja je samo nekoliko dana ranije delila pravdu na meču ženskih selekcija Engleske i Belgije u Koventriju. Pred 27.000 navijača.

SEMINAR ZA "PONAVLjAČE"

KOLIKO je sve "sjajno i bajno" kod srpskih superligaških sudija, neka posluži podatak da će svi oni već u utorak biti u Staroj Pazovi. Ovakvi seminari se održavaju na svaka dva meseca, ali pošto je prethodni bio na istom mestu pre samo četiri prvenstvena kola, jasno je da su zbog nečega pozvani na popravni ispit i dodatna predavanja.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)