OVO VEĆ NIJE "NORMALNO": Američki novinar je zapanjen šta je uradio Nikola Jokić

Novosti online

05. 03. 2023. u 21:47

NIKOLA Jokić je još jednom "tema dana" u NBA javnosti, ovoga puta zbog jednog neverovatnog podatka.

ОВО ВЕЋ НИЈЕ НОРМАЛНО: Амерички новинар је запањен шта је урадио Никола Јокић

Foto: AP

Jokić je nastavio da briljira, ostvario je novi tripl-dabl, i to u pobedi u velikom derbiju Zapadne konferencije, a nakon toga je u centar pažnje dospeo jedan nedovoljno hvaljen aspekt njegove igre.

I "vrapci na grani" znaju koliko je Srbin nesebičan, ali ne samo to - već i kakve čudesne asistencije ostvaruje, u "rvanju" pod obručima mu nema ravnog, imajući u vidu kakva sve "ranjavanja" izdržava, a poene postiže na raznorazne načne.

Tu u priču ulazi "istinski procenat šuta", koji je zapanjila jednog od NBA novinara iz Sjedinjenih Američkih Država.

Šta je, uopšte, "Istinski procenat šuta" (engl. True Shooting Percentage)?

Statistika, poput same košarkaške igre, napreduje iz godine u godinu, ali ne samo u smislu digitalnog praćenja pojedinih parametara koje je ranije bilo teško ljudskom oku da "hvata" tokom dinamičnih utakmica, nego i u vidu uvođenja matematičkih formula.

Neki će, možda, odmah reći "Kakve veze ima matematika sa košarkom?!", ali, osim jednostavnog odgovora "pa, ima, jer 'veće od' (">"), kada se o poenima ekipa radi, odlučuje ko je od njih pobedio", ima i novih, a zanimljivih matematičkih rešenja koje se sve više apostrofiraju u "igri pod obručima".

U potrazi za objedinjenim pokazateljem koliko je neko precizan ne samo pri šutu za dva poena, ili samo sa distance, nego i kada se tome dodaju učinci sa linije za slobodna bacanja (ali da oni ne odnesu prevagu, jer je lakše pogađati penale, nego kada rivali ometaju šutera, koji usred jurnjave na terenu pokušava da postigne koš), uvedena je matematička formula "True Shooting Percentage" (uz oznaku "TS%"). 

I, taj "istinski procenat šuta" se računa tako što se poeni koje neko postigne na meču podele sa jednim brojem.

Koji broj je u pitanju?

Košarkaško-matematički stručnjaci su najpre utvrdili da je potrebno uvesti termin "Istinski broj šuteva" (eng. "TSA"), koji se računa tako što se broju nečijih šuteva iz igre (i za dva, i za tri poena) doda 44% broja njegovih slobodnih bacanja. Zašto baš 44%... To objašnjenje bi moglo da potraje, ali, recimo da je to najpribližnije tačnoj vrednosti odnosa slobodnih bacanja i šuteva iz igre na jednom meču (a uračunat je i onaj, nešto manji broj slučajeva, kada igrači izvode samo jedno slobodno bacanje, poput situacija posle tehničkih grešaka, ili kada su fauliarni i dali koš iz igre).

U svakom slučaju, "TSA" se, dakle, dobija tako što se saberu broj nečijih šuteva iz igre i 44% njegovih izvedenih slobodnih bacanja.

A formula za "True Shooting Percentage" je: 

TS% = broj postignytih poena / (2 * TSA).

Šta se smatra dobrim rezultatom "istinskog procenta šuta"? Najveći američki sportskih medij, ESPN, to definiše rečenicom:

"Onaj kome je TS% iznad 60%, smatra se elitom".

A što je Nikola Jokić poseban?

Naravno, najlakše se dobra šuterska statistika ostvaruje kada ste pod košem, jer je tu i najveća realizacija pokušaja da se postignu poeni. Logično, centri imaju vrlo visok procenat, pa su sa pravom u vrhu te statističke kategorije, ali ona je, u doba razvoja brze, košgeterski eksplozivne košarke u drugoj i trećoj deceniji 21. veka, osmišljena da bi se nekako razdvojili oni niski (ili ne baš previše niski) šuteri. Da bi se videlo "ko je, stvarno, najbolji" kada se svi šutevi uzmu u obzir.

A trenutno najbolji "istinski procenat šuta" u NBA ligi ima - Nikola Jokić.

Čak 70,3%. Dakle, i te kako (i te kako!) elitna preciznost.

Ali, ne samo to.

Američki novinar Erik Korin, iz "Atletika", otkriva jedan zapanjujući šuterski podatak, ukazujući njime da Srbin uopšte nije klasičan NBA centar:

"Nikola Jokić vodi u NBA ligi sa istinskom preciznosti šuta od 70,3%. On je, pritom, šutirao 192 puta van reketa.

Na toj listi najboljih sa istinskom preciznosti šuta naredna petorica su izvela 89 takvih šuteva.

Svi zajedno."

Jokić, dakle, ne dominira samo šutirajući iz reketa, veći i sa poludistance, neretko i kada se o trojkama radi (iako tu baš i ne spada u svetsku elitu, što je i normalno, ipak se radi o centru), ali kada sve uzme u obzir - i dalje je iznad svih. 

I to toliko, da ima bolju "istinsku preciznost šuta" iako je van reketa šutirao čak 103 puta više nego pet njegovih najbližih "pratilaca" - zajedno. 

Međutim, ne samo statistika, već pre svega maestralne igre, donele su ove sedmice srpskom centru istorijski podvig, o čemu je Denver sa ponosom izvestio javnost.

Nikola Jokić statistika - sezona 2022/2023.

U poslednje vreme je "Nikola Jokić stats" pojam koji američki ljubitelji košarke često traže na internetu, jer je i njima nestvarno šta sve srpski as (i) ove sezone radi u NBA ligi. A on trenutno prosečno ostvaruje tripl-dabl: 24,5 poena po NBA meču, uz 11,8 skokova i 10 asistencija po odigranoj utakmici. 


Proteklu, MVP sezonu 2021/2022., završio je sa prosecima od 27,1 poena, 13,8 skokova i 7,9 asistencija, pa kada se uzme u obzir šta radi u ovom šampionatu, onda i ne čudi što je, prema istaživanju ESPN-a, Nikola Jokić postao prvi favorit da opet bude MVP

Raspored utakmica Denver nagetsa

Posle osvete Memfisu (od kog je prošlog vikenda Denver deklasiran), Jokićeva ekipa redom igra, po našem, srednjoevropskom vremenu: kod kuće protiv Toronta (utorak, 3 sata iz ponoći), kod kuće protiv Čikaga (četvrtak, 3), ugostima protiv San Antonija (subota, 2), kod kuće protiv Bruklina (nedelja, 20.30), itd.

Nikola Jokić - ugovor

Jedna od najtraženijih sportskih stvari na Guglu bila je 2022. godine i "Nikola Jokic contract" - jer je srpski as potpisao antologijski ugovor. Naime, Nikola Jokić bi trebalo da u ovoj, sezoni 2022/2023. zaradi 33.047.803 dolara.

Ugovorom je predviđeno da naredne, sezone 2023/2024. zaradi još više, 46.550.000 dolara. Ali to je samo početak rasta njegovih primanja.

U sezoni 2024/2025. plata će mu biti 50,274 miliona dolara, potom u sezoni 2025/2026. 53.998.000 dolara, a 2026. čak 57.722.000 "zelenih novčanica". Ugovorom je predviđeno da može da pristane i da igra u sezoni 2027/2028. i to za platu od 61.446.000 dolara.

Nikola Jokić - najbolje asistencije

NBA liga - tabela

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna