KATASTROFA! Srbija gubi mesto u Ligi šampiona

Novosti online

24. 02. 2023. u 08:32

Posle eliminacije Partizana od Šerifa, to je to od srpskih klubova za ovu sezonu u UEFA takmičenjima i što se tiče nacionalnog koeficijenta.

КАТАСТРОФА! Србија губи место у Лиги шампиона

FOTO: M. Vukadinović

Srbija ostaje na broju od 32,375 koeficijentnih bodova na listi koja obuhvata aktuelnu i prethodne četiri sezone. U ovoj sezoni su naši klubovi sakupili 5,375 bodova (Partizan tri boda, Zvezda 1,625, Čukarički 0,5 i Radnički 0,25 bodova) što je daleko manje nego u prošloj (9,500 bodova) i najmanje u prethodnih sedam godina.

Srbija je sigurna na 11. mestu što se tiče ranga za sezonu 2023/24, kada ćemo imati dva predstavnika u Ligi šampiona (jedan direktno) i tri u ostalim takmičenjima. Ali su male šanse da će tu da se zadrži i kada krenu mečevi osmine finala Lige Evrope i Lige konferencija za koju nedelju. Turci nam sa 31,500 bodova dišu za vratom, a imaju još tri “živa” predstavnika. Može se očekivati da turski predstavnici nadoknade tu malu razliku i da Srbija padne na 12. mesto.

Ta pozicija bi i dalje značila pet predstavnika u Evropi, dva predstavnika za Ligu šampiona, ali nijednog direktno, što je velika razlika. Dobra vest je što nema ozbiljne opasnosti da Srbiju neko ugrozi kada padne na to 12. mesto.

Švajcarska je trenutno iza Turske na 13. mestu sa 29,175 bodova i Bazelom kao jedinim živim predstavnikom, a Ukrajina na 14. mestu.

Dakle, Srbija je sigurna makar još jednu sezonu (2024/25) za pet predstavnika i dve potencijalne karte za Ligu šampiona. Ali još jedna ovakva sezona bi te privilegije skoro sigurno odnela. Pogotovo što će nam se od sledeće sezone sakupljeni bodovi deliti sa pet umesto sa četiri u računici za nacionalni koeficijent.

Bonus video: Pesma "grobara" pred meč Partizan - Šerif

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

NEVEROVATNO! Željko Obradović o cirkusu koji sledi, 0:6 protiv Sferopulosa, incidentu Naneli - Lazarević...