"DA FUDBAL NIJE POSTOJAO, ON BI GA IZMISLIO" Kakve reči najboljeg italijanskog fudbalera svih vremena - Pele je bio i vrhunski golman (VIDEO)

Novosti online

30. 12. 2022. u 14:37

LEGENDA Milana i "azura" Đani Rivera, po mišljenju mnogih stručnjaka i navijača najbolji italijanski fudbaler svih vremena, nema nikakvu dilemu kada se postavi pitanje ko je najbolji ikada u celom svetu.

ДА ФУДБАЛ НИЈЕ ПОСТОЈАО, ОН БИ ГА ИЗМИСЛИО Какве речи најбољег италијанског фудбалера свих времена - Пеле је био и врхунски голман (ВИДЕО)

FOTO: AP Photo File

To za "zlatnog dečaka" italijanskog fudbala može da bude samo Pele. Brazilski velikan koji je tako surovo prekinuo san Riverine generacije o svetskoj tituli.

Rivera je taj meč počeo na klupi, a ušao je u igru tek u 84. minutu, prekasno da pomogne azurima da izbegnu ubedljiv poraz, ali taman na vreme da posvedoči golu Karlosa Alberta posle jedne od najlepših akcija u istoriji fudbala. 

Asistent je bio, a ko drugi, Pele.

- Uvek sam ga smatrao najboljim svih vremena, jednostavno je besmisleno porediti ga sa drugima. Da fudbal nije postojao, on bi ga izmislio - rekao je o Peleu slavni Rivera, koga je Brazilac uvrstio u svoju listu 125 najboljih živih fudbalera sveta.

- Bio je čak i izvrstan golman - dodao je Rivera malo poznatu činjenicu o "kralju fudbala".

A cela ta priča o Peleu golmanu nije bila samo jedna od njegovih ideja i šala, Pele je zaista u Santosu i reprezentaciji Brazila bio određen kao zamenski golman, u slučaju da je zbog povrede čuvara mreže neko od igrača morao da stane među stative. U to vreme bila je dozvoljena samo jedna izmena igrača, čak i u slučaju povreda, pa su u Santosu na klupi radije držali sve igrače iz polja, a kao rezervni golman tu je uvek bio - Pele. Čak je bio "rezerva" i kolegi iz reprezentacije Gilmaru.

Kralj je uvek ostajao posle regularnog treninga i počinjao golmanski trening. Ubeležio je čak i četiri zvanična nastupa kao golman, ali njegovi saigrači potvrđuju da je Santosovu jedinicu nosio mnogo puta.

- Kad smo išli na razne turneje, naročito po Africi, sponzori su uvek tražili od Pelea da drugo poluvreme brani. Nama je bilo smešno, ali on je to voleo - pisao je u svojim memoarima tadašnji desni bek Santosa Lima.

Celo poglavlje tih memoara posvetio je Peleu kao golmanu.

"Čuvao je leđa" i kasnijoj Santosovoj "jedinici" Lali koji je otišao toliko daleko u pohvalama Peleovih golmanskih sposobnosti da je tvrdio kako bi "kralj" bez problema bio prvi golman Brazila, da je želeo da promeni poziciju.

- Bio je neverovatan na golu, nestvaran. Ne preterujem nimalo, sve osnove golmanskog zanata je obavljao perfektno - tvrdio je Lala.

Da Lima i Lala ne preteruju u pohvalama govori i podatak da je Santos pobedio u sve četiri zvanične utakmice u kojima je Pele branio i da kralj fudbala nije primio nijedan gol.

Najčuvenija od tih utakmica bila je revanš polufinala Kup Brazila 1964. godine protiv Gremija. Santos je u Porto Alegreu slavi sa 3:1 pa bi mu i remi ili minimalan poraz u revanšu doneli plasman u finale.

Ali Gremio se nije predavao pa je stigao do 3:1. U tim trenucima je Pele još bio na svojoj poziciji "polutke" i uspeo je da het-trikom preokrene i dovede crno-bele u vođstvo. Ali onda je crveni karton u 84. minutu dobio Gilmar. Zamenio ga je naravno Pele, a kako je odigrao tih poslednjih šest minuta utakmice najbolje opisuje naslov u Gazeti Esportivu:

PELE, SUPERSTAR SA LOPTOM U NOGAMA I U RUKAMA

Pre dve godine, Pele je dao jedan intervju za svoj 80. rođendan, u kome je između ostalog govorio i o filmu Bekstvo u pobedu, u kome je glumio napadača tima zarobljenih savezničkih vojnika protiv ekipe Trećeg rajha. U tom filmu, golmana Saveznika glumio je Silvester Stalone, ali Pele je u tom intervjuu za brazilski sajt UOL koji je preneo Bi-Bi-Si na srpskom, otkrio da je u originalnom scenario Džon Hjuston njemu poverio ulogu golmana, a Slaju da bude golgeter ekipe.

- U originalnom scenariju, Stalone je bio napadač, a trebalo je ja da budem golman. Ali on nije umeo da šutne loptu ni da mu život od tog zavisi - rekao je Pele smejući se.

Peleovi sinovi krenuli su njegovim stopama. Dok se mlađi Džošua nije pokazao kao dostojan naslednik oca na poziciji napadača, stariji Edinjo je, pre nego što je došao u sukob sa zakonom, bio solidan golman i za Santos zabeležio oko 150 nastupa, osvojivši jedno drugo mesto u Seriji A, 1995. godine.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu