NIKADA GA NE BISTE PREPOZNALI: Bio je kandidat za "Zlatnu loptu", odrekao se bogatstva, pa sada prodaje usisivače da preživi

Novosti online

03. 11. 2022. u 11:50

Tomas Brolin (52) je bio jedan od najpopularnijih fudbalskih likova sredinom 90-ih. Kada je 1995. godine stigao u Lids junajted, švedski napadač imao je status prave superzvezde, a čak je do te godine bio i najskuplji strani igrač kojeg je ikada kupio neki engleski klub. U to vreme plaćen je ogromnih 4,5 miliona funti.

НИКАДА ГА НЕ БИСТЕ ПРЕПОЗНАЛИ: Био је кандидат за Златну лопту, одрекао се богатства, па сада продаје усисиваче да преживи

Foto: Printskrin

S njim u timu Lids je izgledao kao pretendent za naslov, ali Brolin je imao problema s povredama i težinom te su ga čak navijači posle proglasili najgorim igračem u istoriji kluba.

Bio je to veliki korak nazad u odnosu na prethodnu godinu, jer Brolin je bio četvrti na listi kandidata za Zlatnu loptu, pošto je pomogao Švedskoj da završi na četvrtom mestu na Mundijalu 1994. godine. Ukupno je za reprezentaciju odigrao 47 utakmica i postigao 27 golova.

Period od 1990. do 1995. bilo je zlatno razdoblje njegove karijere. U Parmi je dao 20 golova u 130 utakmica, osvojivši u ovih pet godina Kup Italije (1991-1992), Kup pobednika kupova (1992-1993), Kup UEFA (1994-1995) i UEFA Superkup (1993)

Ali svega četiri godine kasnije Brolin će se oprostiti od fudbala i to sa 28 godina. Ni povratak u Parmu nije mogao da promeni tok njegove karijere, dok je kratka avantura u Kristal Palasu samo obeležila njegovu biografiju.

Ipak, sa završetkom karijere nije stao život za Šveđanina. Zapravo, bio je vrlo uspešan u novoj, onoj u prodaji usisavača. Godine 1997. upoznao je švedskog izumitelja Gorana Edlunda.

Foto: Printskrin

 

Do pre nekolika godina bio je nezaposlen, ali je uspeo da razvije usisavač koji je puno bolje čistio, lakše ga je vukao po kući, jeftiniji je i vrlo moderan.

Brolin je u posao ušao kao partner s 50% udela. Dotična marka je u međuvremenu postala najpopularnija u Švedskoj. “Twinner” godišnje proda više od 130.000 proizvoda, a sama firma vredi milione evra.

Osvrćući se na svoje prerano penzionisanje Brolin je priznao da je to bila teška odluka.

– Ako želiš da igraš na najvišem nivou, moraš naporno trenirati svaki dan, ali nisam mario za to. Imao sam druge projekte u glavi, a kad sam napustio fudbal, jedan mi je izumitelj predložio svoju ideju i mi smo otvorili zajedničku firmu – priseća se Brolin.

– Svi kažu da je 28 godina prerano za fudbalsku penziju, ali zavisi od toga što si postigao u ovim godinama. Uradio sam puno, a život je prekratak da radiš dosadne stvari. Ako te nešto ne veseli, onda to ne čini – dodao je.

Bacite li pogled na njegove profile na društvenim mrežama, jasno je da se mnogo zabavlja. Često objavljuje slike s različitih bazena, igranja golfa, skijanja i hokeja na ledu, roštiljanja.

Brolin daje deo svojih prihoda u dobrotvorne svrhe. Ima ugovor s dečjom organizacijom kojoj donira 30% prihoda od prodaje proizvoda. Bavi se i nekretninama, a prethodno se bavio farmaceutskim i ugostiteljskim poslovima.

Šveđanin je oduvek bio zaljubljenik u trke konja, a početkom 21. veka bio je i stalni igrač pokera, jednom je bio u top 50 svetskih pokeraša.

Od svih klubova najviše je mrzeo da igra za Lids junajted, toliko je bio očajan da se odrekao svoje plate od oko 15.000 evra nedeljno kako bi igrao na pozajmici u Cirihu za “samo” 1.000 evra sedmično.

Kad se idućeg leta vratio opet je imao problema s novim trenerom jer je jednom zakasnio na trening zbog saobraćajne nesreće.

Rekao je da se ptica zabila u vetrobran, ali pričalo se da je udario jelena… Sedmicu kasnije nije došao na utakmicu jer je otišao na proslavu očevog 50. rođendana. U Lidsu je dobio novčanih kazni u iznosu od 100.000 evra što je svojevremeno bila neverovatna cifra.

Jasno je da više nema mesta za fudbal u njegovom životu, ali čini se da uopšte nema problema s tim.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!