GEJ LOBI ZAMERA SRBIJI: Piksijevi "orlovi" im održali čas fudbala, a Norvežani umesto u svoje - gledaju u tuđe dvorište

Novosti online

28. 09. 2022. u 21:22

FUDBALSKA reprezentacija Srbije osvojila je prvo mesto u svojoj grupi B divizije Lige nacija i tako prošla u elitno društvo. Kako je to kada Piksijevi "orlovi" zaigraju fudbal na svojoj koži prethodne noći osetila je nacionalna selekcija Norveške, ali dan posle teškog poraza u ovoj skandinavskoj zemlji ne bave se "svojim dvorištem".

ГЕЈ ЛОБИ ЗАМЕРА СРБИЈИ: Пиксијеви орлови им одржали час фудбала, а Норвежани уместо у своје - гледају у туђе двориште

FOTO: EPA

Naime, nakon što je Srbija održala čas fudbala u Oslu, norveška nacionalna televizija "NRK" objavila je na svom internet sajtu veliki tekst. Ali, u njemu je u fokus stavljena odluka našeg Saveza da kapiten Dušan Tadić dobije dozvolu da ne nosi traku duginih boja

Podsetimo, generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović pre ovog meča je dao i detaljno obrazloženje ovog poteza, ali izgleda da ljudima u Norveškoj i dalje nije jasno.

Na ovu temu govorio je Martin Odegard, fudbaler Arsenala, kao i odrđeni aktivisti koji se bore za prava ljudi homoseksualne orjentacije, čiju su simbol dugine boje.

Podsetimo, jedan norveški novinar je na konferenciji pre početka utakmice pokušao da od Dušana Tadića "izvuče" odgovor o njegovom stavu po pitanju nenošenja pomenute trake, u čemu ga je prekinuo portparol našeg Saveza, a sve su zabeležile i kamere.

Sa druge strane, norveški fudbaleri, a i njihov kapiten, sa ponosom ističu činjenicu da se u njihovoj selekciji nosi kapitenska traka u duginim bojama.

- Mislim da je to posebna stvar, ali srećan sam što smo mi uključeni u projekat. Drago mi je što to radimo sa drugim zemljama i šaljemo poruku - poručio je Odegard.

Istog dana, oglasila se i predsednica Fudbalskog saveza Norveške, Lise Klavenes koja je istakla neslaganje sa stavom našeg Saveza, odnosno izjavom generalnog sekretara Jovana Šurbatovića.

- Ne mogu da prihvatim kako Fudbalski savez Srbije gleda na ovu kampanju. Želimo da podržimo inicijativu "Jedna ljubav" koju je pokrenula Holandija. Znamo da fudbal nije uvek za sve u svakom kontekstu, da stadion nekada nije bezbedno mesto za manjinske grupe, pa tako i za LGBT grupe i homoseksualce. Zato je važno da radimo na razvijanju pozitivnog ambijenta i inkluziji, kako bismo sprečili dalje pokušaje da se oni isključe iz sveta sporta u budućnosti - poručila je Klavenes.

Međutim, ni tu se reakcije ne zaustavljaju, pa je tako i Inge Aleksander Gjevstang, aktivista grupe Fri koja se bori za jednakost polova i seksualnu raznovrsnost, istakao da je razočaran stavom Srbije.

- Oštro reagujemo na stav FSS na to da status LGBT osoba ne uzima kao nešto što ima univerzalnu vrednost. Ta takozvana "neutralnost" koju su sada izabrali će se zapravo istaći kao jasan simbol. Ako je sport zaista za sve, potrebni su nam hrabri sportisti i asocijacije koje treba da kažu nešto o vrednostima koje treba da se poštuju na terenu i tribinama - istakao je Gjevstang.

Srbija svakako neće podleći pritiscima, te orlovi neće nositi traku sa duginim bojama na predstojećem Mundijalu, a na isti potez odlučilo se još pet reprezentacija. 

U kampanji pored naše zemlje nisu učestvovale ni Hrvatska, Portugal i Španija, dok će kapiten Poljske Robert Levandovski oko ruke nositi traku u bojama zastave Ukrajine.

Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!