VELIKO IZNENAĐENJE U GRUPI "ORLOVA": Norveška izgubila od autsajdera, evo šta to znači za fudbalsku reprezentaciju Srbije

Novosti online

24. 09. 2022. u 20:12

SRBIJA i Švedska večeras igraju meč pretposlednjeg kola Lige nacija, a u njihovoj grupi desilo se veliko iznenađenje jer je lider, Norveška, neočekivano izgubila. I to iako je vodila protiv autsajdera.

ВЕЛИКО ИЗНЕНАЂЕЊЕ У ГРУПИ ОРЛОВА: Норвешка изгубила од аутсајдера, ево шта то значи за фудбалску репрезентацију Србије

FOTO: Tanjug/AP

Naime, poslednjeplasirana Slovenija je savladala Norvežane sa 2:1, i pored činjenice da su golom Erlinga Brauta Holanda gosti vodili od 47. minuta.

To nije obeshrabrilo ekipu selektora Matjaža Keka, koja je prvo preko Šporara izjednačila na 1:1 u 69. minutu, da bi devet minuta pre kraja Benjamin Šeško doneo Sloveniji senzacionalnih 2:1.

Norvežani su i dalje prvi u grupi, sa tri boda prednosti u odnosu na Srbiju, a kako samo pobednik grupe prelazi iz ove, "B" divizije u najviši rang, "A", "orlovi" mogu da preuzmu prvu poziciju pod jednim uslovom, umesto dosadašnja dva:

"Samo" treba da pobede Norvešku u poslednjem kolu, u utorak u gostima.

Kalkulacije

Naime, kako se očekivala norveška pobeda nad Slovencima, očekivalo se da će i "orlovima" biti neophodan trijumf nad Švedskom. Ali, to više nije slučaj.

Čak i da Srbija izgubi od Šveđana, opet bi je (dovoljno "dobra") pobeda nad Norveškom vodila u "A" diviziju. A i da Srbija pobedi Šveđane, neophodan joj je trijumf nad Norvežanima, jer su oni trenutno u boljoj situaciji zbog pobede nad Srbijom od 1:0.

Pravila o prolasku dalje glase ovako:

1. Ako dva tima imaju isti broj bodova, gledaju se najpre njihovi međusobni dueli (Norveška je ostvarila minimalnu pobedu nad Srbijom, dakle - "orlove" u viši rang vodi bilo koja veća pobeda od jednog gola razlike u poslednjem kolu);

2. U slučaju da su timovi završili međusobne duele s istom gol razlikom, odlučuje potom ukupna gol-razlika u grupi (trenutno Norveška ima 7:5, a Srbija pred meč sa Švedskom 7:4, pa je u tom smislu utakmica sa Šveđanima potencijalno veoma važna, ako bi takmičenje "orlovi" završili s istim bodovima i istom gol-razlikom u međusobnim duelima sa Norveškom);

3. Ako bi i ukupne gol-razlike bile iste gleda se najpre ko je dao više golova u grupi, pa potom, ako je i to istovetno, ko je dao više golova u gostima. Zatim odlučuje ko je imao više ostvarenih pobeda, pa ako je i to isto - ko je imao više trijumfa kao gost, a na kraju bi mogli da pitanje prolaska dalje donesu čak i disciplinski poeni (cilj je imati ih što manje, a "skupljaju" se žutim i crvenim kartonima). U slučaju da baš sve navedeno bude isto, odlučivala bi pozicija na rang listi za plasman u ovo izdanje Lige nacija.

Naravno, cela ova završnica kreće, po "orlove", subotnjim nastupom, a prenos utakmice Srbija - Švedska možete uživo da pratite uz portal "Novosti".

 

Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna