ŠOK NA MARAKANI: Kiks Crvene zvezde u derbiju kola

Novosti online

04. 09. 2022. u 22:17

FUDBALERI Crvena zvezda na stadionu "Rajko Mitić" ugostili su TSC iz Bačke Topole u okviru 10. kola "Mocartbet" Superlige. Nakon prave rovovske borbe za svaki centimetar terena derbi vikenda u srpskom šampionatu završen je podelom bodova 1:1.

ШОК НА МАРАКАНИ: Кикс Црвене звезде у дербију кола

FOTO: M. Vukadinović

Jeste tim iz Ljutice Bogdana danas u meč sa TSC-om ušao sa oreolom izrazitog favorita, ali ljubitelji fudbala sa pravom su očekivali da će momci iz Bačke Topole biti tvrd orah šampionu Srbije.

Miloš Milojević odlučio se da promeni formaciju, te je beogradski tim ušao u meč sa postavkom 3-5-2. Adaptacija na novi sistem kao da je uzela svoj danak, pa se već po uvodnim minutima videlo da će biti potreban period aklimatizacije na nove zadatke. Osećao se i izostanak Mirka Ivanića, te su njegove ubitačne lopte bile te koje su nedostajale da se probije odbrambeni bedem rivala. 

"Marakana" je pokušavala da nosi uspavanu Zvezdu, koja jeste imala terensku inicijativu, ali nedostajalo je konkretnosti. Kazna za bledo prvo poluvreme šampiona Srbije stigla je u 42. minutu kada je Azarovi izgubio loptu na sredini terena. Nekadašnji igrač Deportiva iz Lakorunje, Saša Jovanović uspeo je projektilom koji je uputio ubitačnom desnicom da matira Milana Borjana.

FOTO: M. Vukadinović

Srećom po Zvezdu, pravo ni iz čega za mirniji odlazak na odmor domaćina postarao se golman Veljko Ilić koji je  posle udarca Milunovića glavom nespretno intervenisao i ubacio loptu u sopstvenu mrežu .

A onda, neka drugačija Crvena zvezda izašla je na travnjak Marakane, koja je danas proslavila svoj 59 rođendan.

Kanga je već na poluvremenu zamenio Azarovija, i potpuno prodrmao svoju ekipu ulaskom.

Apsolutna opsada gola u nastavku TSC-a, nizale su se šanse kao na traci, Katai, Kanga i Kangva su iz minuta u minut slali projektile ka golu protivnika, a lopte su zujale pored stative mladog golmana Veljka Ilića, ili je pak fenomenalan niski blok koji je postavio Žarko Lazetić odrađivao svoj posao.  

Trener TSC-a koji je već skinuo u prestonici Srbije skalp Partizanu uspeo je da načini još jedan podvig. Kompaktna odbrana Žarka Lazetića koja je ginula za svaku loptu i glad u očima njegovih izabranika bili su tas na vagi koji je prevagnuo na stranu momaka iz Bačke Topole.  

Na kraju, šampion Srbije sigurno neće biti zadovoljan podelom bodova u meču koji je poneo epitet derbija kola. Sada se u Ljutice Bogdana okreću obavezama u Ligi Evrope, gde će u četvrtak ugostiti francuski Monako, nakon loše uvertire u domaćem šampionatu.

 

CRVENA ZVEZDA - TSC (1:1)

94. minut- Poslednja šansa za Zvezdu. Oštra lopta El faradu Bena iz slobodnog udarca je prozujala pored stative. Usledio je novi napad jer je lopta zakačila nekog od igrača gostiju. Lopta je potom završila u autu, Ben je u stilu Rorija Delapa izveo aut, ali niko od igrača Zvezde niej uspeo da zahvati tu neugodnu loptu. 

92. minut - Katai je posle prekida pokušao glavom, ali bez opasnosti po gol TSC-a. 

90. minut - Udarac iz ugla je izveo El Faradu Ben, intervenisao je Tomanović, Kanga je u nastavku akcije dva puta pokušao da pronađe Kulibalija, ali prosto nema gde lopta da prođe, ceo tim iz Bačke Tople nalazi se u svojih 16 metara. Još četiri minuta nadokande i nade za Crvenu zvezdu da može do tri boda. 

87. minut - Zvezda je osuđena na dalekometnu paljbu. Šut sa distance Gelora Kange ponovo odlazi visoko preko gola. 

84. minut - TSC je konsolidovao svoje redove, izdržao sve nalete rivala i sada deluje kao onaj tim iz prvog poluvremena koji je zaključao sve prolaze ka golu. 

80. minut - Savršen centaršut Kataija na glavu gorostasnog Kalife Kulibalije, ipak lopta u naručju golmana Ilića.

77. minut - Nešto mirniji period, ne može Zvezda da u ovakvom ritmu igra neprestano, više od pola sata strašne inicijative i izgaranja na terenu ostavljaju posledice. 

70. minut - Aleksandar Pešić napušta teren, afrički div Kalifa Kulibali će pokušati da razbije buknker protivnika. 

69. minut - Milunović je imao kontakt sa Antonićem, ostao je da leži na travi sjajni defanzivac, međutim delije mogu da odahnu, brzo se pridigao. 

68. minut - Kangvin razorni udarac blokira Čalušić. 

67. minut - Ne jenjava terenska inicijativa crveno-belih, grčevito se gosti bore da sačuvaju svoju mrežu netaknutom u drugom poluvremenu. 

64. minut - Slalom Bukarija, bomba sa 17 metara, i fenomenalna parada Veljka Ilića. 

61. minut - Au, Zvezda potpuno dominira! Drugi put okvir gola, ovoga puta Bukari pogađa prečku.

60. minut - Pirotehnički festival na severnoj tribini. Nestvaran vatromet i bakljada najvatrenijih pristalica šampiona Srbije u čast 59. rođendana njihovog hrama fudbala. 

 

56. minut - Opsada gola, sada je Kanga probao dalekometnim udarcem, ali lopta odlazi visoko preko gola. 

55. minut - Kakva šansa! Aleksandar Katai je oprobao udarac sa nekih 18 metara udaljenosti, ali je lopta prozujala pored stative Veljka Ilića. 

54. minut - Prvi žuti karton u redovima Crvene zvezde, Strahinja Eraković ulazi u beležnicu sudije Novaka Simovića. 

53. minut - Ponovo je Kangva oprobao udarac, ali ponovo niski blok gostiju odrađuje svoj posao i zatvara sve puteve ka golu. 

FOTO: M. Vukadinović

Tekst potpisa

52. minut - Dobra kontra šampiona Srbije, Kangvin šut je izblokiran. Bedem TSC-a i dalje deluje besprekorno. 

48. minut - Kanga je oprobao reflekse Veljka Ilića sa blizu 30 metara, ipak mladi golman koji je postigao tragičan autogol maksimalno koncentrisan. 

46. minut - Miloš Milojević je očigledno nezadovoljan igrom Azarovija. Gruzin napušta teren, a u igri je Gelor Kanga. Ovo će sigurno značiti još ofanzivniju Zvezdu. 

Prvo poluvreme (1:1)

45. minut - Crveno-beli ekspresno izjednačuju! Katai je izveo prekid, nesporazum u odbrani TSC-a, i uz mnogo sreće i autogolom Veljka Ilića ekipa Miloša Milojevića stiže do 1:1.

 

42. minut -  GOL! Šok na Marakani, izgubio je loptu Azarovi na sredini terena, Ratkov je uposlio Sašu Jovanovića, i lopta uz pomoć prečke ide iza leđa Borjana.

 

41. minut - Katai je uputio neugodan udarac sa ruba šesnaesterca, Zvezdin magiko je pokazao sjajnu tehniku ali interveniše golman gostiju. 

40. minut - Ponovo miran tempo meča, TSC znalački umrtvljuje igru.

37. minut - Nova prilika za goste, Milan Borjan ponovo spasava mrežu Zvezde. 

36. minut - Kakva šansa za TSC, Ratkov je ponovo dočekao centaršut saigrača, ovoga puta je centrirao Cvetković, ali je Milan Borjan bio maksimalno koncentrisan.  

33. minut - Prvi žuti karton ove večeri pokazan je igraču gostiju, Stojiću

32. minut - Drugi udarac iz ugla za domaćina, Katai je ubacio loptu u srce šesnaesterca, intervenisala je odbrana TSC-a, Dragović je predvideo let lopte, pokušao iz voleja da savlada golmana, ali je Ilić bez mnogo problema intervenisao. 

30. minut - Zvezda ima čak 69 % poseda lopte u svojim nogama, to za sada ne daje rezultate. 

28. minut - Podrška delija iz minuta u minut je sve jača, međutim tempo fudbala na najvećem srpskom stadionu opada. 

23. minut - Još jedan opasan napad tima iz Ljutice Bogdana, Katai je bio u izglednoj poziciji, ali njegov šut sa nekih 8 do 9 metara blokira odbrana rivala. 

22. minut - Novak Simović prekida duel. Krilo TSC-a Ivan Milosavljević je ostao da leži na travi. Delovalo je da je u pitanju ozbiljnija povreda, ali se 22-godišnji momak ubrzo pridigao. 

18. minut - Velika šansa za Crvenu Zvezdu! Katai milimetarski preciznim centaršutem pronalazi Kangvu, a momak iz Zambije glavom pogađa stativu. 

16. minut - Dobra kontra momaka iz Bačke Topole, Ratkov je dobio sjajan centaršut Jovanovića, ali su centimetri nedostajali da zahvati loptu koja bi bila velika pretnja po gol lidera prvenstva. 

14. minut - Prvi korner za domaćina. Izveo ga je Aleksandar Katai, pronašao je u kaznenom prostoru Strahinju Erakovića, ali je posle sjajnog skoka talentovani štoper nespretno zahvatio loptu glavom i ona je završila u autu. 

12. minut - Šampion Srbije pritiska rivala, drži posed i ima inicijativu, ali za sada bedem oko gola Ilića deluje neprobojno. 

9. minut - Ceo tim Crvene zvezde osim Milana Borjana je na polovini gostiju, šampion Srbije staloženo plete mrežu oko gola gostiju. 

6. minut - Prvi udarac u okvir gola. Kuveljić, najnovija akvizicija tima iz Bačke Topole oprobao je šut sa nekih 20 metara udaljenosti, ali Milan Borjan mirno interveniše. 

3. minut - Sada je jasno, Milojević se odlučio na promenu formacije, Crvena zvezda i definitivno igra u postavci 3-5-2 na generalnoj probi pred meč prvog kola grupne faze Lige Evrope sa Monakom. 

1. minut -gosti izvode početni udarac sa centra. 

19:55 - U čast rođendana "Marakane" hor Zvezdinih mališana izveo je mini-performans uoči početka derbija domaćeg šampionata.

Prvi meč na ovom stadionu odigran je 1. septembra 1963. godine. Tada je Zvezda pred 55 hiljada navijača pobedila Rijeku.

19:50 - Ovo je 10. međusobni okršaj dva tima, a Zvezda je u dosadašnjih devet slavila osam puta. Jedinu pobedu TSC je ostvario 2019/2020, kada je bilo 2:1 a golove za domaćina dali su Varga i Lukić, dok je jedni pogodak za crveno-bele postigao Nemanja Milunović u 78. minutu.

UOČI MEČA

SASTAVI CRVENA ZVEZDA - TSC 

Stadion - Rajko Mitić

Sudija: Novak Simović

Crvena zvezda: Borjan, Gobeljić, Dragović, Eraković, Milunović, Azarovi, Kangva, Srnić, Katai, Bukari, Pešić  

TSC: Ilić, Čalušić, Cvetković, Jovanoivić, Kuveljić, Milosavljević, Petrović, Ratkov, Stojić, Stojković, Đakovac

Utakmica između Crvene zvezde i TSC Bačke Topole sa pravom nosi epitet derbija kola.

Na "Marakani" kopalja ukrštaju lider domaćeg šampionata, ujedno i njegov najbolji napad i sa druge strane najbolja defanziva, granitna odbrana TSC-a koja pune četiri utakmice nije kapitulirala.

Petostruki uzastopni šampion Srbije i te kako će imati motiva za dokazivanje nakon bledog izdanja u večitom derbiju protiv Partizana. Dok će se Miloš Milojević sigurno svim silama truditi da ostavi dobar utisak na užarenoj klupi beogradskog velikana i pokaže obrise njegovog minulog rada, kako bi zadobio preko potrebno poverenje "delija".

Gledajući sastave, deluje da je Miloš Milojević odlučio da promeni formaciju, te da će Crvena zvezda igrati u postavci 3-4-3. Dragović, Milunović i Eraković bi mogli da čine trio na poziciji štopera, dok bi Gobeljić i Azarovi mogli da deluju po bokovima.

No sačekajmo početak meča kada će sve delovati jasnije.  

Sa druge strane na noge crveno-belima dolazi tim predvođen bivšim igračem "parnog valjka" Žarkom Lazetićem. Strateg momaka iz Vojvodine je već u Beogradu ove sezone "skinuo skalp" svom bivšem klubu (0:0), pokazao da je sjajan taktičar, trener za velike utakmice, a motiva da načini sličan, ako ne i veći podvig na drugoj strani brda sigurno neće manjkati.

Zvezda nakon sedam odigranih utakmica ima 19 bodova na prvom mestu uz dve utakmice manje, dok je TSC sakupio 16 bodova i nalazi se na petom mestu.

Crveno-beli u ovaj duel ulaze sa šest uzastopnih pobeda protiv tima iz Bačke Topole, koji ne zna za poraz u prethodna četiri meča u SLS.

Standings provided by SofaScore LiveScore

REČ TRENERA

 Trener fudbalera Crvene zvezde izjavio je da je rival u 10. kolu Superlige TSC opasan kolektiv i da je cilj njegove ekipe da u sutrašnjem meču odigra 90 minuta fudbala na konstantno visokom nivou igre.

- Više preti opasnost od ekipe TSC kao kolektiva, nego od nekog pojedinačnog igrača. Imaju dosta dobro izbalansiran tim, Saša Jovanović je brz igrač, takođe imaju i dva špica koji su istog profila i koji dosta dobro mogu da zadrže loptu kada dođu u tranziciju. Ekipa dugo radi sa istim trenerom, znaju principe, hoće da igraju fudbal, vole da izađu u presing dosta moderno. Stabilna su ekipa sa dobrim relacijama unutar tima - izjavio je Milojević za zvanični sajt Crvene zvezde.

Foto: M.Vukadinović

Bivši strateg Metalca, a sadašnji TSC veruje u lepu fudbalsku predstavu, kao i u to da će se njegovi izabranici na najvećem stadionu u zemlji predstaviti u najboljem mogućem izdanju.

- Igraćemo na fenomenalnom stadionu i na dobrom terenu protiv ekipe koja je poslednjih pet godina aktuelni šampion. Nema potrebe isticati kakav su tim i kakve igrače imaju. Pet godina ih niko nije pobedio na domaćem terenu, a mislim da na 100 utakmica nisu doživeli poraz, što govori koliko su jaki i dobri. Od igrača ću tražiti da uživaju i nadigravaju se. Pokušaćemo da što više nametnemo našu igru i tako probamo da dođemo do nekog rezultata - rekao je Lazetić.

FOTO: M. Vukadinović

BONUS VIDEO: Reakcija "delija" posle eliminacije Zvezde u plej-ofu za Ligu šampiona od Makabija

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

KLOP EMOTIVNO: Sledeći menadžer će sigurno biti dobar momak!