U INAT ENGLEZIMA: "Otpisani" Aleksandar Mitrović ulazi u istoriju Premijer lige na nestvaran način?

Novosti online

12. 08. 2022. u 20:44

ALEKSANDAR Mitrović obeležio je meč Fulam - Liverpul na početku nove sezone Premijer lige, a mogao bi da obeležii ceo šampionat Engleske, ako nastavi ovako kako je počeo.

У ИНАТ ЕНГЛЕЗИМА: Отписани Александар Митровић улази у историју Премијер лиге на нестваран начин?

FOTO: Tanjug/AP

Podsetimo, rekorder srpske reprezentacije po broju golova u dresu nacionalnog tima dao je u prethodnoj sezoni Čempionšipa čak 43 pogotka na 44 odigrana meča. A sa "terorom" rivala na Ostrvu nastavio je i u subotu.

Već u uvodnom premijerligaškom kolu Mitrović je dvaput zatresao mrežu vicešampiona Engleske i najavio nastavak bravura, koje bi mogle da dovedu i do obaranja rekorda.

Naime, kada se o Premijer lige radi, sve se manje golova daje glavom. A to je nešto u čemu srpski as posebno briljira.


Evo kako stoje stvari sa samim najpopularnijim klupskim šamionatom na svetu, a i sa "Mitrom", koji bi mogao da ispiše nove stranice premijerligaške istorije.


U tom nadmetanju najviše golova glavom postignuto je u sezoni 1995/1996, kada su oni činili čak 23,1% svih pogodaka, a najmanje ih je bilo u sezoni 2019/2020, svega 13,3%. Trend je prilično  jasan, pa je tako prethodna sezona, 2021/2022, na trećem mestu liste onih sa najmanjim procentom golova datih glavom - svega 15,3% od svih postignutih.
Ali, Mitrović bi to mogao da promeni.


Individualni rekord Premijer lige po broju golova glavom u jednoj sezoni drži Dankan Ferguson sa devet takvih matiranja golmana u sezoni 1997/1998. Ferugon je, inače, uz Salomona Rondona, jedini koji je u pomenutom takmičenju uspeo da postigne het-trik glavom.
Pa, opet, iako se pojedinim britanskim medijima, poput engleskog ogranka "Atletika", čini da se (citat) "rekord Dankana Fergusona neće oboriti zbog uočenih tendencija" da se golovi, prosto, sve više daju na neke druge načine (i iako se pritom ističe da su, od dolaska Pepa Gvardiole u Premijer ligu i njegovog "spuštanja lopte na zemlju" desilo da su samo četvorica igrača dostigala sedam golova glavom za celu sezonu - Dominik Kalver-Luin, Alvaro Morata, Kristijan Benteke i Fernando Ljorente), Aleksandar Mitrović bi mogao da ih sve pošalje u istoriju.


Jer, on je u prethodnoj sezoni Čempionšipa dao čak deset golov glavom (i to redom Halu, Bristolu u obe utamice, Kvins Park Rendžersu, Blekburnu, Piterboru, Barnsliju, Kardifu, Midlzbro i Bornmutu).


A srpski as je povratak u Premijer ligu obeležio sa dva gola Liverpulu, od kojih je prvi bio - upravo glavom.
 

Pred "Mitrom" je još 37 prvenstvenih prilika da postigne osam pogodaka glavom i izjednači premijerligaški rekord koji je u vlasništvu Dankana Ferguosna. Odnosno, još devet - da uđe u istoriju. Kako Aleksandar Mitrović igra na Ostrvu u poslednje vreme, a i kako je krenuo u novom šampionatu, to uopšte ne deluje nemoguće.

BONUS VIDEO: Ovo su fudbaleri sa najvećim zaradama

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna