MONAKO, MAŠINA ZA PRAVLJENJE NOVCA: Za osam godina -milijarda evra

Stefan RAJIĆ

23. 06. 2022. u 11:02

UMESTO sile u francuskom fudbalu, postali su mašina za prodaju igrača za veliki novac. Monako je u proteklih osam godina na taj način svoju kasu obogatio s neverovatnih milijardu i 60 miliona evra! Poslednji u nizu velikih transfera iz redova "kneževa" desio se početkom juna, kada je mladi Aurelijen Čuameni iz francuskog tima prešao u redove Real Madrida za 80 miliona evra.

МОНАКО, МАШИНА ЗА ПРАВЉЕЊЕ НОВЦА: За осам година -милијарда евра

Foto: EPA

To je prvo poslovanje na relaciji Monako-Madrid još od prodaje Hamesa Rodrigeza "kraljevićima" u leto 2014. za 75 miliona, posle blistavih partija krilnog napadača na SP u Brazilu, na kojem je bio najbolji strelac sa šest pogodaka. Ovkvu računicu verovatno nije imao na umu ni sam ruski milijarder Dimitrij Ribolovljev, kada je postao gazda Monaka 2011. Jedan od najimućnijih ljudi na svetu, svoju vladavinu je hteo da započne bombastičnim prelaznim rokom u sezoni 2013/2014, kada su dovedeni upravo Kolumbijci - Hames iz Porta za 45 miliona, i Radamel Falkao za 43 iz Atletiko Madrida.

Ipak, s paralelnim usponom još jedne sile u istoj zemlji - PSŽ, Monako je kompletno promenio kurs poslovanja. Počela je rasporodaja svakog dragulja koji zablista. Tako je sezonu kasnije obležio Entoni Marsijal, koji se u francuskom prvenstvu istakao s devet golova i četiri asistencije. Upravo s tim učinkom, Mančester junajted ga je učinio najskupljim tinejdžerom ikada.

S pametnim investicijama od ova dva transfera, Monako je imao višestruku korist. Trener Leonardo Žardim sklopio je sve kockice i skrojio šampionski tim u sezoni 2016/2017. To je podstaklo Mančester siti i njegovog menadžera Pepa Gvardiolu da "očerupaju" rivala, koji ga je izbacio iz LŠ ranije te sezone. "Građani" su Bendžamina Mendija platili 57,5, dok je Bernardo Silva koštao okruglo 50 miliona evra.

Već naredne sezone, "kneževi" su u svojim redovima imali još jednu "zlatnu koku", Kilijana Mbapea. Vihorni napadač reprezentacije Francuske prešao je u redove omraženog rivala PSŽ za astronomskih 180 miliona evra.

Pored njega, istakao se i Tomas Lemar, ali ofanzivac nije opravdao ni delić od 72 miliona, koje je iskeširao Atletiko Madrid. Iako su rezultati na sportskom planu patili, kasa u "kneževa" je bila sve punija. Moto "kupi jeftino - prodaj skupo", nastavio se i u narednim godinama.

Tako je i menadžer Liverpula Jirgen Klop upravo u Monaku pronašao svog defanzivnog unverzalca u vidu Brazilca Fabinja za samo 45, dok je godinu kasnije Lester za isti novac "ukrao" standardnog reprezentativca Belgije Jurija Tilemansa. Ostaje pitanje, ko je sledeći... Možda to bude i defanzivac naše reprezentacije, mladi štoper Strahinja Pavlović, koji je među "kneževe" došao iz Partizana.

TOP 10 PRODAJA MONAKA

Kilijan Mbape - PSŽ 180

Aurelijen Čuameni - Real Madrid 80

Hames Rodrigez - Real Madrid 75

Tomas Lemar - Atletiko Madrid 72

Entoni Marsijal - Mančester junajted 60

Bendžamin Mendi - Mančester siti 57,5

Bernardo Silva - Mančester siti 50

Juri Tilemans - Lester 45

Fabinjo - Liverpul 45

Timue Bakajoko - Čelsi 40

o Ime, prezime, tim kome je prodat, suma u milionima evra

RIBOLOVLjEV KRENUO OD MEDICINE

RUSKI bogataš Dimitrij Ribolovljev vodi jedan zanimljiv život. Iako je diplomirao medicinu 1990, potom i radio u Hitnoj pomoći, kasnije je završio kurs za brokera i počeo aktivno da učestvuje na berzi. Tako je tokom 90-ih kupio deonice kompanije "Uralkali", koja se bavi proizvodnjom stajskog đubriva. S vremenom, Ribolovljev je postao i većinski vlasnik, ali je svoje akcije prodao 2010. za 6,5 milijardi evra. Potom se preselio u Francusku, kupio fudbalski klub Monako dok je bio u drugoj ligi za jedan evro, ali nije "kneževe" "kaparisao" u celosti, jer je trećina i danas u vlasništvu porodice Grimaldi odnosno Princa Alberta. Zanimljivo, Ribolovljev se zvanično vodi kao vlasnik beligijskog Klub Briža, a u klubu iz Monte Karla ima funkciju predsednika, dok je njegova ćerka Ekatarina, koja se inače bavi konjičkim sportom, zapravo "gazdarica".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!