UMALO NOVI HILSBORO: Navijači Livepula u Parizu za dlaku izbegli ponavljanje velike tragedije iz Šefilda

Novosti online

05. 06. 2022. u 15:10

PUKIM slučajem izbegnuta je tragedija na finalu Lige šampiona između Liverpula i madridskog Reala, objavio je Dejli mejl rezučtate opsežne istrage koju je sproveo ove sedmice.

УМАЛО НОВИ ХИЛСБОРО: Навијачи Ливепула у Паризу за длаку избегли понављање велике трагедије из Шeфилда

FOTO: EPA

Podsetimo, utakmica je kasnila više od pola sata zbog ogromnih gužvi na ulazima na Stadionu Francuske.

Hiljade Liverpulovih navijača počele su da se guraju na prilazima i ulazima zbog vrlo loše signalizacije i usmeravanja gledalaca prema stadionu na kojemu je u jednom trenutku na nekim ulazima pao sistem očitavanja ulaznica. Na društvenim mrežama potom su se pojavili snimci kako navijači preskaču ogradu da bi ušli na stadion i izbegli ogroman pritisak, a policija i UEFA su nakon toga optužili Liverpulove navijače da su izazvali haos.

Sjajna reakcija Liverpulovih navijača

Prema njihovim tvrdnjama na stadion je pokušalo da uđe čak 40.000 navijača sa falsifikovanim ulaznicama, ali Dejli mejl je danas objavio da Liverpulovi navijači ništa nisu bili krivi. Naprotiv, da su smirenom reakcijom sprečili novi Hilsboro na kojem je 1989. godine poginulo 96 navijača crvenih.

- Izvori u našoj istrazi tvrde da su Liverulovi navijači reagovali neočekivano mirno, nisu pravili nikakve probleme i da je njihova sjajna reakcija sprečila katastrofu od koje su ih delili minuti. Francuska policija i dalje ne vidi ništa sporno u postupku nakon što je hiljade navijača usmeravala u uske i opasne prostore - piše Dejli mejl i nastavlja:

- Policija je tako napravila smronosne klopke navijačima kako su nam njihovo postupanje opisali vodeći britanski stručnjaci za bezbednost. Francuske vlasti su Liverpulove navijače optužili za haotično ponašanje, ali su upravo oni bili mete napada pariških bandi koje su ih tukle i pljačkale.

Dejli mejl tvrdi da su rezultate njihove istrage u obzir uzeli i svi ugledni francuski mediji koji takođe osporavaju tvrdnje francuskog ministra unutrašnjih poslova da su Englezi bili krivi za haotične scene ispred stadiona. Dejli mejl će sve dokaze predati i nezavisnoj istrazi koju je UEFA pokrenula nakon incidenta.

Mete fizičkog i seksualnog nasilja

Ovaj list je istakao pet ključnih zaključaka svoje istrage. Uprkos velikom broju policijskih snaga, Realovi i Liverpulovi navijači bili su mete fizičkog i seksualnog nasilja. Policija je koristila potpuno krivu taktiku u rešavanju gužve, a definitivno je zakazao sistem za proveru karata.

Dejli mejl takođe tvrdi da je policija čak 37.000 navijača Liverpula usmerila prema jednom jedinom ulazu i tako rizikovala katastrofu, a za tvrdnje šefa policije Didijea Lalemona da su navijači želeli da prevare sistem da nemaju nikakvog osnova. UEFA je potvrdila da je s lažnim ulaznicama na stadion pokušalo da uđe samo 2589, navijača što je uobičajena brojka na ovakvim finalima.

Osim toga, pariska policija suzavcem je prskala navijače koji su stajali u redovima nakon što je nekolicina, ispostavilo se domaćih huligana, pokušala da preskoči ogradu i uđe bez karte. Uefa je izveštaju o događanjima, tvrdi Dejli mejl, priznala da nije bilo nikakvog nedoličnog ponašanja kod navijača koji su bili stisnuti u gužvi.

BONUS VIDEO - Slavlje u Liverpulu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri