ŠVABO ISPRAĆEN U RAJ! Fudbalski krem Jugoslavije u Sarajevu na sahrani Ivice Osima, legendarnog fudbalera i selektora

Srđan Mišljenović

14. 05. 2022. u 20:04 >> 20:04

MALO je u subotu bilo Sarajevo, gradsko groblje Bare i Narodno pozorište da prime sve one koji su došli da na večni počinak isprate Ivicu Osima. Legendarnog fudbalera Željezničara i selektora Jugoslavije.

ШВАБО ИСПРАЋЕН У РАЈ! Фудбалски крем Југославије у Сарајеву на сахрани Ивице Осима, легендарног фудбалера и селектора

FOTO: AP

Sahrana popularnog Švabe i Štrausa sa Grbavice okupila je fudbalski krem Jugoslavije. U prvom redu Švabina reprezentacija iz Italije: Piksi, Pape, Meša, Hadžibegić, Boban, Šabanadžović, Toma Ivković, Katanec. Do njih Dušan Bajević, Nenad Bjeković, Husref Musemić, Dragan Škrba, Nikola Nikić, Elvir Bolić, Muhamed Konjić, Radmilo Mihajlović....

Njegovi verni "Manijaci" i mnoge Željine zvezde neutešni. Otišao je najveći među njima! Otišao je trener, učitelj, prijatelj, šef!

Više stotina fudbalskih imena bivše Juge, kao i javnih ličnosti poput Harisa Džinovića i Dina Merlina, zajedno sa nekoliko hiljada građana ispratilo je kovčeg sa telom Ivice Osima na gradskom groblju Bare. Nekoliko sati pre sahrane održana je i komemoracija Švabi u prepunoj sali Narodnog pozorišta u Sarajevu. Nakon što je emitovan film o životu Ivice Osima, hor Narodnog pozorišta Sarajevo izveo je numeru neponovljivih "Indeksa" "Ti si mi bila u svemu naj, naj...", te je počast odata minutom ćutanja.

Dragan Stojković Piksi, selektor Srbije, izjavio je da je želeo da dođe u Sarajevo kako bi uživo izrazio saučešće porodici Osim.

- Bio je veoma intiligentan čovek. Ostavio je dubok trag u bivšoj zemlji i to svi znamo da poštujemo i cenimo. Ostaće mi u prelepoj uspomeni. Setite se slike sa SP u Italiji, kada sam postigao gol Španiji i kada sam otrčao i kada smo se zagrlili onako iskreno. Ta slika dovoljno govori o našem odnosu. Šefe, hvala ti za sve i uživaj tamo negde u raju - rekao je Stojković.

Piksi je dodao da je uoči puta za Sarajevo imao razgovor sa čelnim ljudima Grada Beograda i gotovo je izvesno da ćejedna od ulica u Beogradu dobiti ime po legendarnom Ivici Osimu.

- On je to apsolutno zaslužio i mnogo mi je drago što će se Beograd i Srbija jednom divnom čoveku i fantastičnom stručnjaku odužiti na adekvatan način. Samo da budemo strpljivi, poznato je da moraju da prođu tri godine od smrti da bi se ušlo u proceduru oko imena ulice - rekao je Stojković.

Nenad Bjeković, zamenik predsednika FSS, obratio se na komemoraciji legendarnom Švabi u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

- Sve će proći osim dobra koje si učinio. Obišao si svet i gde god da si radio, ostavio si trag. Veštinom da stvaraš učinio si stvari koje će ostati zapisane za sva vremena. Hvala Sarajevu što te stvorilo, hvala BiH koja te imala. Ušao si u red besmrtnika, jer znaš i sam da legende ne umiru nikada. Činio si čuda. Imao sam tu retku čast da ti budem saradnik u reprezentaciji Jugoslavije, a kasnije i u našem Fudbalskom klubu Partizan. Da nije bilo tebe, ne bi bilo ni Sportskog centra "Teleoptik", našeg Partizana. Znao sam i tada i sada da si vanvremenska pojava, neko ko spaja, a ne razdvaja - kazao je Bjeković.

VODIO JUGOSLAVIJU DO ČETVRTFINALA SP


IVICA Osim preminuo je u 81. godini 1. maja u svom domu u Gracu. Bio je trener Željezničara, Partizana, Panatinaikosa, Šturma, Džef junajteda, te selektor Jugoslavije i Japana. Bio je počasni predsednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i Fudbalskog kluba Željezničar. Fudbalski vizionar istoriju najvažnije sporedne stvari na svetu počeo je ispisivati 1954. godine u omladinskom pogonu Željezničara, nakon čega je stasao u prvotimca, te reprezentativca Jugoslavije. Kruna igračke karijere bilo je Evropsko prvenstvo 1968. godine u Italiji, gde finale protiv domaćina nije igrao zbog povrede u polufinalu protiv Engleske.
Trenersku karijeru počeo je 1978. godine, a sa Željom je igrao polufinale Kupa UEFA. Njegovo trenersko znanje koristio je Partizan, zatim dve godine grčki Panatanaikos, a 1994. godine preuzeo je trenersku klupu Šturma iz Graca. Bio je selektor Jugoslavije i vodio ju je do četvrtfinala Mundijala u Italiji 1990. godine, gde su zaustavljeni od Argentine u čuvenom raspucavanju penala. Bio je i selektor Japana.

Posebno emotivne govore o popularnom Švabi održali su članovi njegove "plave čete" iz Italije Mehmed Baždarević i Faruk Hadžibegić.

- Dragi šefe! Danas imam tremu, jer moram držati prvi govor u životu za čoveka sa kojim sam živeo 40 godina. Obeležio je naše živote, znao da napravi fudbalere od nas, da stvori dobre ljude. Znao je da pobeđuje, gubi, bio je vizionar, bio ispred svog vremena. Bio je veliki stručnjak, veliki čovek. Voleo je, znao je da voli, najviše je voleo svoju Asimu, porodicu, saradnike, igrače... Na kraju mi je često govorio da žali za našim vremenom, za izgubljenim godinama. Uvek je govorio da smo mogli dati još više našem Želji. Šefe, hvala, nedostajaćeš nam - rekao je Mehmed Baždarević.

Od popularnog trenera posebnim rečima opraštali su se članovi FK Željezničar i njegovi igrači sa Grbavice.

- Izgubio sam majku, oca, sina, brata, a sada treba da se oprostim od mog Švabe. Naučio je da bude sa ljudima, da im donosi radost. Hvala ti i vidimo se - rekao je Enver Hadžiabdić, nekadašnji fudbaler, trener Željezničara i prijatelj pokojnog Ivice Osima.

DRIBLAJ, MAJSTORE

NA kraju komemoracije prisutni su se podsetili i čuvenog komentara radijskog komentatora Mirka Kamenjaševića sa jedne od fudbalskih utakmica koju je igrao Ivica Osim.
- Ivica Osim i dalje dribla, a dok mu ne oduzmu loptu, predlažem da poslušate muziku iz studija - izgovorio je nekada Kamenjašević, a poslednja poruka sa komemoracije u Narodnom pozorištu bila je: "Driblaj, majstore."

VENGER MU SE DIVIO

BIVŠI as Dinama Zvonimir Boban bio je predstavnik UEFA na komemoraciji.
- Prenosim vam pozdrave i reči saučešća od Aleksandra Čeferina, predsednika UEFA. Ivica Osim bio je sjajan igrač, trener, učitelj, ali pre svega ljudsko biće. Spominjao sam ga nedavno sa Arsenom Vengerom, koji vas je pozdravio i rekao mi da je učio i uživao sa Ivicom Osimom. Neka vam je laka sarajevska i bosanska zemlja, dragi naš šefe, neka ti je lako nogometno nebo - kazao je Boban, predstavnik UEFA na komemoraciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije