RELIGIJA I POLITIKA U SRŽI SUKOBA "Novosti" predstavljaju fudbalska rivalstva: Rendžers - Seltik, podela koja prevazilazi fudbal (FOTO)

Đorđe SAMOILOVIĆ

12. 05. 2022. u 16:46

GLAZGOV je u svetu poznat po arhitekturi, muzici, ljudima sa, u najmanju ruku, čudnim akcentom, pabovima, muralima na zidovima... Međutim, ono što kao i mnoge evropske prestonice izdvaja, Glazgov ima i jedan veliki fudbalski rivalitet, koji možda po kvalitetu nije blizu nekim zvučnijima, ali po žaru, intenzitetu i ludim pričama, svakako, jeste. Reč je, naravno, o suparništvu Seltika i Rendžersa, jednom od najpoznatijih na svetu među ljubiteljima najlepše igre.

РЕЛИГИЈА И ПОЛИТИКА У СРЖИ СУКОБА Новости представљају фудбалска ривалства: Ренџерс - Селтик, подела која превазилази фудбал (ФОТО)

FOTO: EPA

Rivalstvo i podela na plave i zeleno-bele, u čijoj su srži politika i religija, uzrok je brojnih problema u Škotskoj, ali i nezaboravnih trenutaka koje će prepričavati generacije koje dolaze. Podrazumeva se da je rivalstvo Seltik - Rendžers započeto u poslednjim godinama 19. veka. Jedna verzija priče kazuje da je derbi dobio naziv "Old Firm" po uzoru na satiričnu karikaturu iz jednog magazina, dok druga ističe pak da je taj naziv dobio od strane radijskih komentatora nešto kasnije...

Prvi meč prema nekim izvorima, desio se 28. februara 1888. U tom trenutku niko od 2.000 gledalaca na utakmici nije mogao da pretpostavi da su prisustvovali istorijskom meču, jer je to bilo prvo od mnogih večeri koje će simbolizovati jedno od najčuvenijih, dugotrajnijih rivalstava u istoriji fudbala.

Sami temelji dva fudbalska kluba iz Glazgova izgrađeni su na verskoj podeli između katolicizma i protestantizma. Tradicionalno, pristalice Rendžersa su protestanti, dok navijači Seltika podržavaju Katoličku crkvu, što je u istoriji znalo da bude kamen spoticanja u društvu. Rendžers je osnovan 1872, a Seltik su 15 godina kasnije osnovale različite verske zajednice. Prema nekim pričama protestanti u Škotskoj vekovima zameraju katolicima, jer su im posle selidbe iz Irske uzeli poslove tokom Industrijske revolucije, imaju i različite stavove po brojnim društvenim pitanjami, pa se sukob preneo i na fudbal.

Skoro sto godina nakon inauguracionog okršaja, sukob između navijača nikada nije toliko buknuo kao u finalu Kupa Škotske 1980. godine. Odmah nakon meča (Seltik pobedio 1:0 na produžetke), nagomilana tenzija je ekspresno prerasla u nasilne nerede. Pristalice Seltika, oduševljeni pobedom, utrčali su na teren da slave sa igračima. Besni zbog poraza i poteza njihovih neprijatelja, navijači Rendžersa su, takođe, pojurili na teren. To je rezultiralo scenama nasilja do tada neviđenim u Škotskoj. Letele su flaše, cigle, limenke, u tuči su korišćene metalne i drvene šipke, a mali broj policajaca prisutnih na "Hampden parku" u Glazgovu nije imao moć da spreči razularenu masu. Ti neredi, bili su odskočna daska za brojne sledeće, a smrt navijača Seltika Marka Skota 1995. kojeg su ubili pristalice Rendžersa, bila je pokretač za smirivanje tenzija i smanjivanje broja incidenata na stadionima.

Ipak, tuče navijača, nisu jedina stvar koja je oblikovala "Old Firm". Bilo je tu i nezaboravnih trenutaka, poput onog iz 2008. kada je Seltik trijumfom nad Rendžersom (2:1) u nadoknadi, prišao na bod zaostatka i kasnije stigao do titule, ili onaj iz 2018. kada su popularni "policajci" stigli do trijumfa posle posta dugog dve godine.

I brojni asovi koji su nosili dresove ova dva kluba, složni su da je sudar Seltika i Rendžersa nešto unikatno i posebno.

- Nikada nisam doživeo ništa slično. Ni pre ni posle mojih nastupa u "Old Firmu". To je bilo najbolja atmosfera i najžešći susreti u kojima sam ikada igrao - rekao jednom prilikom nekadašnji napadač Seltika Henrik Larson.

Isti rezon ima i ljubimac navijača Rendžersa, legenda kluba Brajan Laudrup.

- Čim se pridružite nekom od ovih klubova, od prvih minuta vam govore o ovoj utakmici. Igrati u jednoj je bilo zastrašujuće. Ali, sa druge strane, neverovatno je učestvovati u jednom od najvećih svetskih derbija. Za igrače je to ogromno. Oni su čitali o derbiju i čuli o njemu od onih koji su igrali u njemu, ali biti deo toga je potpuno drugačije. To je nešto što nikada neću zaboraviti - govorio je Laudrup.

Za razliku od rivalstva koje čine ekipe iz samog vrha evropskog fudbala, Rendžers i Seltik verovatno nikada po međunarodnim trofejima neće pripadati tom elitnom društvancetu. Ali, će kao i ostali imati autentičnost i tradiciju koja ga čini jedinstvenim u modernom fudbalu. I kao i svi oni, imaju legendarno rivalstvo, čiji se meč proteže preko granica fudbala i ulazi u dublje teme...

Nema "old firma" u poslednjem kolu

RENDžERS je do poslednjeg dana sezone u maju 1999. godine imao priliku da osvoji ligu protiv Seltika. Nekoliko navijača zeleno-belih je zbog toga na stadionu počelo da baca predmete na protivničke igrače. Jedan takav pogodio je sudiju Hjua Dalasa, koji je bio primoran da prekine igru i dobije medicinsku pomoć. Od tada su preduzete mere da se izbegne mogućnost da se Premijeršip odluči poslednjeg dana između Seltika i Rendžersa.

Rendžers bio izbačen u 4. ligu

ZBOG finansijskih problema i nagomilanih dugova, Rendžers je 2012. bio izbačen u četvrtu ligu, najniži stepen takmičenja u Škotskoj. Za tu odluku je glasalo 25 od 30 klubova fudbalske lige Škotske, a iako su se "policajci" nadali da će biti "bačeni" u drugi rang, krenuli su od nule. Međutim, već četiri godine kasnije, Rendžers se vratio u Premijeršip, dok je 2021. osvojio prvu titulu posle deset godina posta. Inače, "policajci" su i najtrofejniji klub u Evropi sa čak 116 klupskih kruna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba