"SVE ME VEŽE ZA BEOGRAD I ZVEZDU" El Fardu Ben, najbolji stranac u istoriji crveno-belih

Zoran ĆOROVIĆ

01. 05. 2022. u 15:10

FUDBAL je naučio da igra na plaži, a sve najbolje što zna demonstrira na "Marakani". Nije Brazilac, a najbolji je Zvezdin stranac svih vremena - Muhamed el Fardu Ben. Najlepše igračke godine poklonio je našem najtrofejnijem klubu i mnogo je srećan zbog toga jer je napravio velike stvari.

СВЕ МЕ ВЕЖЕ  ЗА БЕОГРАД  И ЗВЕЗДУ Ел Фарду Бен, најбољи странац у историји црвено-белих

FOTO: M. Vukadinović

Otkako je došao u januaru 2018. iz Olimpijakosa, krilni napadač je u crveno-belom dresu odigrao 175 utakmica i postigao 82 pogotka uz 42 asistencije. Oborio je brojne rekorde, učestvovao u osvajanju četiri titule i kupa, kao i u istorijskom probijanju u dve Lige šampiona, kasnije i u tri Lige Evrope. Van terena blag, tih i skroman, u kopačkama opasan i jako koristan.

- Osećam se odlično od prvog dana u Zvezdi. Došao sam na poziv trenera Vladana Milojevića, sa kojim sam bio u Panioniosu i od starta sam imao veliku želju da se pokažem i dokažem. U Olimpijakosu nisam dobio pravu priliku, pre toga sam karijeru gradio u manjim klubovima. Zvezda me je odmah fascinirala i opčinila, želeo sam da joj uzvratim najbolje što mogu. Sada sam ponosan sam na sebe, jer nije mala stvar biti najefikasniji stranac u tako velikom klubu sa bogatom istorijom - kaže Ben u razgovoru za "Novosti".

Sa suprugom Patrisijom i troje dece odomaćio se u Beogradu, već je najavio da će sa porodicom najverovatnije ostati da živi i po okončanju igračke karijere.

- Sve me veže za Zvezdu i Beograd, bukvalno se osećam kao kod kuće. Navijači su fantastični, kao i saigrači, ljudi u klubu... Grad doživljavam kao svoj, meni i mojoj porodici je fenomenalno u Beogradu. Sviđa nam se sve, od kulture, hrane, do srdačnih ljudi. Volimo da prošetamo pored Save i Dunava, po centru, Kalemegdanu, imamo nekoliko omiljenih restorana. Stariji sin trenira košarku i tenis, mlađi sin i ćerka tek treba da se opredele. Trudim se da im prenesem ljubav prema sportu.

FOTO: Instagram

"DOMAĆI" Venčao se u našoj prestonici

U čitavu priču uklapa se što je u septembru 2021. dobio srpski pasoš.

- Za mene je veliko zadovoljstvo i čast što sam srpski državljanin. Ćerka mi je rođena u Beogradu, dečaci i supruga uživaju. Srbija mi je mnogo dala, u njoj sam doživeo najbolje trenutke u svojoj karijeri. Kao klinac sa Komorskih ostrva nisam mogao ni da sanjam o tome da ću jednog dana biti ovde i da će mi biti tako lepo. Celog detinjstva maštao sam da budem profesionalni fudbaler.

Zna se da je Ben iz egzotičnih Komora, ostrvske zemlje u istočnoj Africi, koju zapljuskuje Indijski okean.

- Mnogo sam voleo kao mali da pratim i gledam oca koji je bio fudbaler. Čitavo detinjstvo mi je vezano za fudbal, uvukao mi se pod kožu. U mojoj zemlji je običaj da se ekipe okupljaju i igraju na plaži, pa sam tako i ja počeo. Obožavao sam te utakmice, pa se dešavalo da ponekad, umesto u školi, završim na plaži. Imao sam skromno i srećno detinjstvo sa četiri sestre. Moj otac je bio i organizator tradicionalanog plesa, pa smo svi danima pevali i plesali.

FOTO: M. Vukadinović

Kao veliki talenat napustio je rodno ostrvo i otišao kod rođake u Francusku, gde je pohađao akademiju Avra. Zatim je nastupao za Van, 2013. se seli u Grčku, pet godina kasnije stiže na "Marakanu".

- Dobre igre u Zvezdi doprinele su da me mnogo više cene i prate u Komorima. Sa reprezentacijom smo nedavno debitovali u Kupu Afrike, igrali dobro na turniru i to je bilo sjajno iskustvo. Nismo uspeli da napravimo još jedan podvig i da se plasiramo na Svetsko prvenstvo, pa ću u Kataru navijati za Srbiju, koja me je oduševila protiv Portugalije i zato očekujem da će sigurno proći grupu.

Trenutno je fokusiran samo na Zvezdu i osvajanje pete vezane titule.

- To mi je trenutno najveća želja, da zadržimo prvo mesto i pokažemo da smo najbolji. Naravno, voleo bih da postignem 100 golova u Zvezdinom dresu, ali i podatak da sam u deset najboljih strelaca kluba svih vremena za mene je neverovatan. Drago mi je što sam pogađao u Ligi šampiona, Ligi Evrope, u večitom derbiju... Najdraža utakmica bila mi je ona protiv Salcburga u gostima, kada smo se plasirali u Ligu šampiona. Takođe, i protiv Milana na "San Siru", kada smo nadigrali italijanskog velikana, i tada sam postigao gol. 

PRETEKAO DIJARU I PANČEVA


NIJE Ben samo najbolji strani strelac u istoriji Crvene zvezde, već je u toj kategoriji bez premca i u našem prvenstvu. Napadač sa Komora stigao je do brojke od 61 pogotka u Superligi Srbije, pa je tako na prvom mestu ispred Lamina Dijare, bivšeg igrača Partizana, koji je dao 56 prvenstvenih golova.

Ben se nedavno upisao u strelce protiv Rendžersa, pa je po broju pogodaka (15) za Zvezdu u Evropi prestigao i legendarnog Darka Pančeva (14). Ispred njega su još Nikola Žigić (17), potom Bora Kostić i Dušan Savić, koji su postigli 20 pogodaka, dok je neprikosnoven Zoran Filipović sa 27 evropskih recki.

STANKOVIĆ JE LEGENDA


TRENER Dejan Stanković, onako iz srca, rekao je za Bena da je Zvezdino zlato momak za primer.
- Mnogo prija, jer pohvale stižu od odličnog stručnjaka i čoveka. Bio je fudbalska legenda na najvišem nivou i veliki je autoritet. Uživam u saradnji sa Stankovićem - ne krije Ben.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)