VREMEPLOV: Udavija gi, Radnički more

Momčilo POPOVIĆ

07. 04. 2022. u 12:30

Danas je tačno 40 godina od dana kada je cela Jugoslavija navijala za - Radnički iz Niša! Bila je sreda,7. april 1982. godine, kada je tim sa Čaira igrao prvi polufinalni meč tadašnjeg Kupa UEFA protiv HSV Hamburgera.

ВРЕМЕПЛОВ: Удавија ги, Раднички море

Foto arhiva VN

I kao u svim mečevima te sezone u Evropi zadivio - nemački bundesligaš savladan je sa 2:1 pred 25.000 gledalaca! Taj isti tim je koji mesec kasnije postao prvak Nemačke, a iduće sezone i pobednik Kupa šampiona!

Put ka polufinalu počeo je 16. septembra 1981. u Napulju. U prvom duelu prvog kola, pred 70.000 navijača na "San Paolu", tim sa Balkana, koji nije bio ni Partizan, ni Crvena zvezda, ni Hajduk,ni Dinamo - odigrao je 2:2 sa Napolijem! Oskar Damjani doveo je Napolitance u vođstvo u 68.minutu iz penala,ali je usledio preokret. Uljuljkane Italijane prvo je otreznio Miodrag Stojiljković u 72, a šokirao Miroslav Aleksić u 79. minutu. Nažalost, vođstvo je potrajalo samo dva minuta, izjednačio je Gaetano Musela.

U revanšu u Nišu 30.septembra pred 15.000 gledalaca Radnički je odoleo - 0:0 i otišao u drugo kolo, gde ga je čekao ciriški Grashopers. U prvom meču, 20.oktobra na Hardturmu "skakavci" su slavili sa 2:0, golovima Kurta Jare u 17.i Sulsera u 78.minutu.

Nije baš bilo previše optimista uoči revanša na Čairu 4.novembra. Ali, tim Dušana Nenkovića je uspeo posle penal drame. U regularnom toku, nošeni podrškom 15.000 navijača nivelisali su prednost iz prvog meča golovima Branislava Đorđevića iz penala u 39. i Miodraga Savića u 63.minutu. Usledio je produžetak, a zatim vrhunac drame sa neverovatnim ishodom - Radnički je pogodio sva tri svoja prva tri penala (Đorđević,Stojiljković,Panajotović),dok su Švajcarci sva tri promašili(Fimijan,Mejer i Sulser)! Heroj je bio golman Zoran Milenković Zajko,čuvar mreže koji je dugo bio u senci neprikosnovenog Dragana Pantelića - odbranio je dva penala!

BORIŠA ĐORĐEVIĆ

Boje HSV u to vreme branio je i Boriša Đorđević, Boranin rođen 1953. On je sa 17 godina debitovao za Bor,a zatim je prešao u Hajduk gde je igra ood 1975. do 1981.Za Splićane je postigao 26 golova u 149 mečeva. U Hamburgeru je bio od 1981. do 1983,ali je zabeležio samo devet mečeva kao starter. Đorđević je pet puta oblačio i dres reprezentacije Jugoslavije,a debitovao je 22.maja 1976. u vatrometnom revanšu kvalifikacija za finalni turnir EP 1976.protiv Velsa u Kardifu - 1:1.

U osmini finala još jedan velikan - Fejenord - ali Radnički je tada već navikao da kao autsajder bez respekta ulazi u duel sa slavnim evropskim klubovima. U prvom duelu pred 20.000 navijača novi podvig Nišlija - 2:0, golovima Dragana Radosavljevića u 28. i Miodraga Savića u 81.minutu. Na "Tiganju" u Roterdamu 9.decembra, na snegom prekrivenom terenu, bilo je samo 1:0 za Holanđane (Nilsen u 29.minutu).

Foto arhiva VN

Veterani Radničkog pozdravljeni su u nedljeu pred meč sa Crvenom zvezdom

Posle prvog meča četvrtfinala 3.marta 1982.u Dandiju mnogi su pomislili da je kraj puta Radničkog. Škoti su golovima Nareja(41.) i Dodsa(43.) pred 16.000 navijača stekli zavidan kapital,ali je sve to palo u vodu u drugom poluvremenu revanša u Nišu koji je odigran 17.marta. Aleksandar Panajotović je u 52. i 72.minutu pogodio mrežu Dandi Junajteda za 2:0,a prolaz u polufinale doneo je Slavoljub Nikolić u 86.minutu! U delirijumu je bila cela Jugoslavija!

U polufinalu rival je bio Hamburger, koji je do tada eliminisao Utreht,Bordo(gol Žirondinaca branio je Dragan Pantelić),Aberdin i Ksamaks. Na početku te sezone Austrijanac Ernst Hapel zamenio je na klupi Branka Zebeca i doveo Hamburger do titule šampiona Bundeslige i do finala Kupa UEFA.Asistent mu je bio Aleksandar Ristić. Na golu tima iz Hamburga bio je Uli Štajn, kasniji reprezentativac Nemačke,koji je za HSV branio na 228 mečeva.

DUŠAN NENKOVIĆ,PRVI DILOMIRANI TRENER

Dušan Nenković (1929.-2007.) je kao trener ostavio veliki trag u jugoslovenskom fudbalu. On je bio prvi diplomirani fudbalski trener u Jugoslaviji. Počeo je u niškom Radničkom 1964/65, a zatim je od 1965. do 1969. vodio Hajduk, kome je 1967. doneo i prvi Kup Maršala Tita. Istovremeno je bio i trener reprezentacije Jugoslavije, čiji je selektor bio Rajko Mitić. Od 1971. preuzeo je kragujevački Radnički u prvoligaškom izdanju,nastavio u zrenjaninskom Proleteru i titogradskoj Budućnosti. U Kolumbiji je u Santa Feu proveo 2 godine (1974-1976) i bio trener Dragoslavu Šekularcu u njegovoj poslednjoj igračkoj sezoni.Pod njegovim uticajem Šeki je odlučio da se posveti trenerskoj profesiji. Reprezentaciju Egipta je vodio 1976/77, a u naredne dve godine je bio direktor sportskog centra u Boru. Posle toga je preuzeo niški Radnički. U svom prvom izlasku na evropsku scenu (1980/81) Nišlije su igrale u osmini finala kupa UEFA, a godinu dana kasnije u polufinalu. Nenković je 1982. preuzeo Brest i otvorio vrata mnogim našim igračima. Sa egipatskim Zamalekom je osvojio Kup afričkih šampiona. Na Čair je treći put došao 1984, a u Kragujevac se vratio dve godine kasnije, kada je i završio trenersku karijeru.

Ne desnom boku bio je Manfred Kalc, tadašnji as, sadašnja legenda nemačkog fudbala i HSV.Odigrao je 568 utakmica i dao 76 golova za Hamburg,a za nemačku reprezentaciju 8 golova na 69 mečeva. Centarfor je bio Horst Hrubeš,robusni napadač svetskog glasa.Dao je 96 golova na 159 mečeva za HSV,dok je boje Nemačke branio 21 puta i dao 6 golova. Tomas fon Hesen bio je polutka starog kova sa 368 utakmica i 99 golova za HSV.

Sa druge strane Dušan Nenković je vajao snažan provincijski tim, bez zvezda,ali sa fizionomijom i kvalitetom na svim pozicijama. U sezoni 1981/82. Radnički je bio treći u jugoslovenskom, izrazito jakom šampionatu. Hendikep Nišlija pred duel sa Nemcima bio je izostanak Aleksandra Panajotovića, koji je "požuteo" protiv Dandija,kao i centarfora Dušana Mitoševića koji je otišao u francuski Nim.

Foto arhiva VN

 

Koliko su Nemci ozbiljno shvatili Radnički govori i podatak da je prvi čovek kluba Ginter Necer zajedno sa trenerom Hapelom išao u Split da "špijunira" Radnički u prvenstvenom duelu protiv Hajduka(0:0). Nije skrštenih ruku sedeo ni Dušan Nenković...

- U susrteu sa Šutugatom (1:1) video sam ekipu univerzalaca, od kojih svaki s uspehom obavlja zadatke i u ofanzivi u defanzivi.Za moj ukus oni čak igraju previše ofanzivno,znalački koriste prazan prostor. Oni mečeve protiv Radničkog smatraju samo usputnom stanicom do osvajanja Kupa UEFA.Gledaćemo da ih, sa naše strane, razuverimo - govorio je trener Radničkog po povratku sa "špijuniranja" u Nemačkoj.

PANAJOTOVIĆ PETOM

Revanš je odigran na tadašnjem Folkspark stadionu u Hamburgu pred 39.000 gledalaca. Domaćin je bio jači za Feliksa Magata, koji je bio alfa i omega tima. Da se neće dobro završiti naslutilo se već u 7.minutu, kada je Hartvig savladao Milenkovića. Do kraja poluvremena bilo je 3:0,a mrežu su pogodili fon Hesen (21.) i ponovo Hartvig (30.). Na 4:0 povisio je opet Hesen u 49, a Magat je dodao peti u 58.minutu. Panajotović je osam minuta pre kraja, posle centaršuta sa desne strane velemajstorski petom postigao konačan rezultat - 1:5!

U to vreme boje HSV branili su i Franc Bekenabuer i Feliks Magat, legende nemačkog fudbala. Za prvi meč nisu bili spremni zbog povreda.

Tako je 7.april postao treći najznačajniji datum u istoriji kluba,pored 1.maja 1923.kada je osnovan i 3.juna 1962. kada je prvi put postao član Prve lige Jugoslavije. Četiri dana pred meč ulaznica više nije bilo! Na dan utakmice nuđeno je i po 100 maraka za kartu. Verovatno bi tada i Stadion JNA bio tesan da primi sve koji su želeli da vide sjajnu generaciju Nišlija protiv nemačkog giganta.

- Igraćemo našu uobičajenu igru u Kupu UEFA: branićemo sve što se može, a napadati kad god nam se ukaže prilika - sveo je Nenković celu taktiku u jednu rečenicu. Pribojavao se mentaliteta, jer samo godinu i po ranije Radnički je drhtao pred dolazak austrijskog LASK-a, a sada se, kao nešto sasvim logično i normalno, očekivao trijumf protiv Hamburgera.

Za Horsta Hrubeša bio je zadužen tandem Drizić - Vojinović. Miloš Drizić (194 cm i 90 kg) bio je deset godina mlađi od robusnog Nemca (188 cm i 88 kg).

Oba rivala su sa respektom ušla u meč. Vodila se taktička borba na sredini terena, bez mnogo šansi. Nenković nije jurnuo u napad, Hapel je stao u gard. Hamburger je prvi(bezopasan) šut uputio tek u 30.minutu. Pre toga Radnički je imao dve polušanse preko Beganovića i Đorđevića.

Foto arhiva VN

 

Nenković je uočio gde bi mogao da proba proboj, pa je u svlačionici u poluvremenu ostavio Aleksića,a uveo Radisavljevića,a povređenog Nikolića zamenio je Stanković. Polako su Nišlije preuzimale konce,pritiskale...U 50.minutu Bojović je pronašao Beganovića na desnoj strani,a onda je usledio tako jak šut iskosa da Štajn nije ni stigao da digne ruke - 1:0! Čair je bukvalno eksplodirao!

Hamburger je, međtim, nastavio da igra svoju igru bez obzira na minus, što je donelo izjednačenje u 57.minutu. Milenković je loše procenio centaršut sa leve strane,lopta ga je preletela, a fon Hesen je sačekao i zakucao glavom - 1:1.

U 72.minutu Beganović je umesto da plasira loptu, hteo da pocepa mrežu,ali je "pogodio nebo". Onda je na scenu stupio Milovan Obradović. Reprezentativni bek je krenuo u prodor u kome je kao skijaš prolazio pored prepreka i na kraju ćušnuo loptu ispod Štajna. Hartvig je jurio da je izbaci pre nego što pređe gol liniju,ali je samo zakucao u mrežu - 2:1. Radnički se nije u tom momentu povukao,ali izglednih prilika više nije bilo.

- Rezultat je realan i daje nam izglede. Bolje je ovako, nego da je ostalo 1:0. Dosta nam je igru otežavao neravan teren - vajkao se Hapel posle meča.

U Radničkom su bili pomalo razočarani zbog gola koji im je pokvario planove.

- Najvažnije je da smo ovakvog rivala pobedili pred svojom publikom i pred jugoslovenskom javnošću - rekao je kapiten Obradović.

Tako je čuvena pesma seksteta "Palilula" iz tog vremena posvećena neverovatninm uspesima Radničkog u Evropi ostala aktuelna:

"Udavija gi, Radnički more, po redu i to sve u sredu, u zelen Čair!"

BONUS VIDEO: Stanojević pobesneo zbog nedosuđenog penala 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)