ISPOVEST FUDBALSKOG MENADŽERA: Igrači su kvarljiva roba

Z. Ćorović

21. 10. 2021. u 10:00

BOJAN Pančo Ostojić je bio izuzetno poznati kik-boks reprezentativac i zahvaljujući brojnim sportskim poznanstvima i kontaktima brzo se pronašao i ostvario u novoj profesiji fudbalskog menadžera.

ИСПОВЕСТ ФУДБАЛСКОГ МЕНАЏЕРА: Играчи су кварљива роба

Foto arhiva VN

Ispostavilo se da mu je ona postala životni poziv, pošto se poslom agenta uspešno bavi skoro 20 godina i u tom periodu je ostvario stotinak transfera.

- Od 2007. postoji agencija "Seven stars" sa kancelarijom u Beogradu. Partner mi je bivši reprezentativac u futsalu Milan Bogdanović, zajedno radimo 14 godina. Sve je krenulo spontano, prirodno. Sportista sam po uverenju, u glavi i u telu. Uvek mi je fudbal bio velika ljubav i kad sam završio karijeru u kik-boksu, 2000. godine sam ušao u upravu Železnika. Moj prijatelj Aca Bulić je preuzeo vođenje kluba dve godine ranije, a ja sam obavljao posao sportskog menadžera. Dok je Železnik igrao u Superligi, do osvajanja Kupa 2004. godine, vodili smo ga sa dosta uspeha. Tu sam se isprofilisao, jer sam radio na dovođenju i odvođenju igrača. Kasnije sam ostao samo u tim vodama, već sam imao odlične konekcije po svetu, širio ih, pravio nove - prisetio se Pančo Ostojić, u razgovoru za "Novosti", svojih profesionalnih početaka.

U ovom trenutku agencija "Seven stars" ima petnaestak klijenata. Među njima su Darko Lazović, Aleksandar Katai, Nemanja Miletić, Nenad Cvetković, Miljan Vukadinović, Veljko Simić, Jug Stanojev...

- Ranije su bili Dušan Anđelković, Nikola Mijailović, od stranaca Dauda, Fofana, sada je tu Lasickas iz Voždovca. Ne vodim evidenciju, učestvovao sam direktno ili pomogao u stotinak transfera u poslednjih 20 godina. Radimo na vođenju čitave karijere, ili na duži period. Najlepša su iskustva kada i posle nečije karijere ostanemo sa igračem u dobrim odnosima, družimo se više familijarno nego poslovno.

Međutim, Pančo Ostojić je, kako kaže, kao i svi agenti doživeo i neprijatne situacije.

- Igrači su kvarljiva roba, u svetu fudbala možda i u najvećem procentu. To je tako, to je živa istina. Zato prvo organizujemo nekoliko sastanaka sa igračem, da vidimo da li isto "dišemo" i u istom smeru gledamo oko budućnosti, karijere. Ako ide nekim normalnim tokom, onda se sklapa posao. Ne ulazimo po svaku cenu sa svakim, da te ne bi posle bolela glava, jer se onda i emotivno iscrpiš.

STANOJEV SE PREDOMISLIO

PRIMER Juga Stanojeva najbolje pokazuje koliko mlad fudbaler mora da se prilagođava i bude spreman na sve opcije.

- Sada je igrač TSC Bačke Topole, a Zvezda ima procenat od dalje prodaje. Nažalost, napravio je jednu grešku kada mu je Vladan Milojević u Zvezdi ponudio da igra desnog beka. U tom trenutku nije video da mu je to ulaznica na mala vrata u Zvezdu, pa sad, kad je shvatio da je ofanzivni bek-krilo jaka pozicija, počeo je tu da igra i već je na oku brojnih klubova - ističe Ostojić.

Bilo je nekoliko tih glavobolja, odnosno slučajeva u kojima se pokazalo koliko igrači mogu da se "pokvare".

- Imao sam negativnih iskustava, u kojima sam bio više emotivno povređen nego finansijski. To me boli, kada neko s kim si radio i provodio vreme, dosta mu pomagao i uticao da napreduje u karijeri - čim vidi nešto bolje za sebe, lagano te "proda". Igrač ako ima papire, ako hoće da te prevari, on to uradi bez pardona. Posle se ti sa njim ganjaš po sudu i maltretiraš... Zato se sa klijentima više vezujemo delima nego papirima, saradnju gradimo na zdravom, poštenom odnosu. Nismo imali mnogo problema, ali ih je bilo, kao i kod svih drugih agenata.

Foto arhiva VN

 

Sa mladim igračima, pogotovo kod nas, saradnja je još delikatnija.

- Uvek sarađujem sa talentima, ali ih ne angažujemo previše mlade. Imamo dugogodišnje, dobro i loše iskustvo sa njima. Radimo samo ako vidimo da smo na istim talasnim dužinama sa roditeljima i decom, jer se u većini slučajeva kod nas nailazi na neke preambiciozne roditelje koji stalno prave veliki pritisak i preskaču korake. Naša deviza je bez presije i žurbe, da radimo po sportskim koracima, a ne samo po finansijskim. Imamo loše primere sa par igrača koji su prerano otišli iz zemlje, poput Nikole Aksentijevića i Nemanje Mihajlovića. Malo su se pogubili u svim tim dešavanjima i nisu napravili u karijeri ono što je trebalo i ono što je bio njihov pravi kvalitet. Sa druge strane, naši klubovi su prinuđeni zbog svakodnevnog života da prodaju mlade igrače, jer su oni aktuelni na tržištu.

Ranije je bilo mnogo lakše biti fudbalski agent, FIFA je preko noći degradirala ovu živopisnu profesiju.

FER-PLEJ MEĐU MENADžERIMA

OSTOJIĆ naglašava da u Srbiji postoji fer-plej među fudbalskim menadžerima i agencija.

- Imamo korektan i jak agentski lobi, jači nego što imamo igrački potencijal. U principu je dosta korektna saradnja izneđu agenata. Uvek se nađe zajednički jezik ukoliko je više njih uključeno.

- Polagao si ispit, plaćao svake godine osiguranje, prilagao papire. Dobio sam licencu 2004. koje je FIFA 2015. ukinula, pa je svima dozvolila da se bave ovim poslom. FIFA više ne štiti agente, kad dođe do spora sa klubom ili igračem i oni se sada sami brinu o sebi i naplaćuju svoja potraživanja po sudovima država u kojima rade. Eventualno možeš da se zaštitiš na međunarodnom sudu.

Svetska kuća fudbala nije ništa dobila time što je "skrajnula" menadžere.

- Ukinuto je vlasništvo treće strane, što je FIFA najviše zamerala agentima koji su uzimali procente i navodno iznosili pare iz fudbala. To je bila zamerka, da kompanija i pojedinac imaju procente u transferu, jer su mega agenti poput Rajole i Mendeša uzimali velike procente, dobar deo kolača. Ispostavilo se da nije tačno da su iznosili pare iz fudbala. FIFA je samo pomutila vodu. Međutim, iako je struka na vetrometini, agenti su potrebni i mnoge stvari ne mogu mimo njih da se završe.

Foto arhiva VN

 

Kada podvuče crtu posle 20 godina karijere fudbalskog agenta u Srbiji, Pančo Ostojić ipak najviše pamti dobre strane.

- Stalno je prisutan stres, zbog dešavanja, finansijske krize, stanja u našem fudbalu... U čitavom svetu fudbal i svi mi trpimo brojne posledice zbog korone. Borimo se sa emocijama, živcima, ali koliko god ima problema, mnogo je više pozitivnih stvari. Upoznao sam mnogo dobrih i kvalitetnih ljudi u fudbalu na svim meridijanima. Ponosan sam na brojna, prava prijateljstva. Sem finansijskih to su najveće i najvrednije privilegije ovog posla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!