STATISTIKA JE NEMILOSRDNA: Partizan čeka Gent, vreme je za rušenje tradicije!

N. Iljukić

20. 10. 2021. u 10:00

FUDBALERI Partizana igraju sutra uveče u 3. kolu Lige konferencija istorijski meč sa belgijskim Gentom. Po mnogo čemu! Statistika, ta precizna ali često i varljiva kategorija, nemilosrdna je prema beogradskim crno-belima i jasno kaže: Partizan u dosadašnjih osam evropskih duela protiv pet belgijskih klubova nikada nije pobedio (tri remija i pet poraza).

СТАТИСТИКА ЈЕ НЕМИЛОСРДНА: Партизан чека Гент, време је за рушење традиције!

FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

U raznim kvalifikacijama za Ligu šampiona, grupnim fazama Kupa UEFA ili Lige Evrope ili plej-of Lige šampiona crno-beli imaju okruglo nula trijumfa protiv: Standarda, Klub Briža, Genka, Anderlehta i Šarlroa.

Međutim, u imenu Anderlehta krije se i velika radost za sve pristalice Partizana, jer je u sezoni 2010/2011. klub preko Lukakua i društva, uz pomoć Klea i boljeg izvođenja jedanaesteraca uspeo da dođe do svog drugog učešća u Ligi šampiona.

Spec. VN
VILIJAM Kodi, mnogo poznatiji kao Bufalo Bil, sa svojom putujućom trupom "Divlji zapad" bio je inspiracija za belgijski Gent, ali je u leto 1906. bio i u Bečkereku, današnjem Zrenjaninu.

Sutrašnji, šesti po redu belgijski rival Partizana je trenutno 12-plasirani tim iz Župiler lige. Gent sa učinkom od četiri pobede, dva remija i čak pet poraza i gol razlikom 18:13 stiže na noge Stanojevićevom timu, koji ima priliku da konačno ispiše i pobedničku stranu klupske istorije i zabeleži prvi trijumf nad nekim klubom iz zemlje koja je mnogo poznatija po sjajnoj čokoladi, nego po sjajnim fudbalerima.

Foto: N.Paraušić

Prvoplasirani tim Superlige Srbije ide na trenutno osrednji tim Belgije i, pežorativno rečeno, sudariće se sa "indijancima". Gosti nemaju nikakvog razloga da se ljute na ovu konstataciju, jer im je silueta glave indijanskog poglavice od 1971. godine pa sve do danas na zvaničnom grbu kluba, a od kasnih tridesetih godina prošlog veka je i u amblemu Belgijske kraljevske ratne avijacije.

UČINAK: tri remija i pet poraza

2008/2009. Partizan - Standard 0:1 (Kup UEFA)

2009/2010. Partizan - Klub Briž 0:2, 2:4 (Liga Evrope)
2010/2011. Partizan - Anderleht 2:2, 2:2 (pen. 5:4) (kvalif. LŠ)
2011/2012. Partizan - Genk 1:2, 1:1 (kvalifikacije LŠ)
2020/2021. Šarloa - Partizan 1:2 (produžeci, kvalif. LŠ)

Legenda kaže da su se čelnici Genta odlučili za ovo rešenje u grbu inspirisani cirkuskim karavanom "Divlji zapad", sa kojim je slavni Bufalo Bil posetio Gent davne 1895. godine, a lokalna univerzitetska sportska ekipa ga je još tada doživela kao svojevrsnu inspiraciju direktno povezanu sa borbenim duhom.

Ti i takvi "indijanci" dolaze danas u Beograd, u kojem su bili početkom novembra prošle godine, kada su u meču grupne faze Lige Evrope izgubili od Zvezde 2:1. Partizanov večiti rival je bio bolji i u revanšu u Belgiji (2:0).

FOTO: FK Gent

Crno-beli su pobedama protiv Anortozisa na Kipru (2:0) i Flore u Beogradu (2:0) sjajno počeli ovogodišnju Ligu konferencija. Sutra uveče je idealna prilika da već u oktobru najave i evropsko proleće u Humskoj 1. 

BONUS VIDEO

 

PRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU https://www.facebook.com/nportal.rs/

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024