STADION "U IZLOGU" Izgled i nacrt budućeg kapitalnog projekta od ponedeljka dostupan javnosti

Nedeljko Iljukić

17. 10. 2021. u 10:00

BUDUĆI izgled, tačna lokacija, kao i svi prateći objekti budućeg nacionalnog fudbalskog stadiona "Srbija" biće u ponedeljak dostupni javnosti na prezentaciji koju organizuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

СТАДИОН У ИЗЛОГУ Изглед и нацрт будућег капиталног пројекта од понедељка доступан јавности

FOTO: MGSI


Ponosno najavljivan kao jedan od kapitalnih nacionalnih projekata, novi fudbalski stadion će tako konačno iz čisto teoretskih konačno da počne da prelazi na konkretne korake.

Grad Beograd, država Srbija i FSS su odavno odredili tačnu lokaciju budućeg stadiona u Surčinu, koja će biti neposredno uz auto-put "Miloš Veliki", a prema detaljnom projektu planirano je da uz novi stadion bude uzgrađen i jedan krak železničke pruge.

- Srbija je odavno zaslužila moderan stadion, po najvišim međunarodnim standardima. To više nije naša pusta želja, već je to i naša obaveza. Uveravali su me nedavno da ćemo novi stadion da dobijemo do 2024, najkasnije do 2025. godine - rekao je pre nekoliko dana selektor fudbalske reprezentacije Dragan Stojković, koji je istovremeno otkrio i da će FSS ubrzo da dobije i svoj novi, moderni administrativni centar.

Dakle, tokom sutrašnjeg javnog uvida u Nacrt prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona biće prezentovana i sva planska dokumenta koja do najsitnijih detalja opisuju izgled stadiona, pristupnih saobraćajnica i pratećih objekata. Planirano je da osim sportske namene, budući stadion "Srbija" ima prateće sadržaje, od obrazovnih, poslovnih, muzejskih, kao i prodavnice suvenira i sportske opreme, do tržnog centra, restorana, kafeterija. Planirano je da stadion ima najmanje 55.000, najviše 60.000 mesta za gledaoce, što su standardi UEFA i FIFA za velike i značajne fudbalske događaje.

Prostornim planom je predviđeno da nacionalni stadion bude građen na parceli od 32 hektara. Inače, još 2019. godine je potpisan Memorandum po kojem bi Srbija, zajedno sa Rumunijom, Bugarskom, Mađarskom i Grčkom bila kandidat za organizaciju Prvenstva Evrope 2028. godine i svetskog prvenstva 2030. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju