ČAROLIJE I U PETOJ DECENIJI: Ibrahimović je i dalje mag fudbala

M. Blažić

14. 10. 2021. u 19:00

SVE je počelo pre 22 godine u Malmeu kada je još uvek maloletni, drčni momak iz tog grada zagazio na veliku scenu. Dve sezone su bile dovoljne da se izađe na veliku scenu sa koje Zlatan Ibrahimović nije sišao ni sada kada je pre desetak dana zakoračio u petu deceniju života.

ЧАРОЛИЈЕ И У ПЕТОЈ ДЕЦЕНИЈИ: Ибрахимовић је и даље маг фудбала

EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Glamurozna proslava 40. rođendana, po mnogima najboljeg švedskog fudbalera svih vremena, dobra je prilika za podsećanje na karijeru prošaranu fantastičnim partijama, brojnim trofejima, povremeno i kontroverzama. A ono što je jasno je da je trenutno najbolji fudbaler sveta u konkurecniji 40+, ali i najvredini po "Transfermarktu" - 3,6 miliiona evra.

Ono što ostaje najprimetnije i za sva vremena je broj pehara koje je sa svojim timovima osvojio Zlatan Ibrahimović. Za 40 godina života bilo ih je 32 i jedino što je ostalo kao nedosanjani san je "ušati" pehar namenjen pobedniku Lige šampiona. Titule je osvajao u Francuskoj sa PSŽ (4), Italiji sa Milanom (4), Holandiji sa Ajaksom (2) i u Španiji sa Barselonom (1). Evropski trofej, ali ne onaj najvažniji, osvojio je u sezoni 2016/2017. sa Mančester junajtedom, dok je sa Barselonom 2009. prigrabio trofej Superkupa Evrope kao i pehar namenjen najuspešnijem na svetskom klupskom prvenstvu iste godine.

Crnogorski reprezentativac Stevan Jovetić je nedavno ušao u istoriju kao fudbaler koji je bio strelac u svim "ligama petice", a iskusnom švedskom napadaču za tako nešto nedostaje još u Bundesligi. U preostale četiri (Italija, Francuska, Engleska i Španija) je svuda igrao i te kako zapaženu ulogu i samo sa Mančester junajtedom nije uspeo da dođe do pehara namenjenog najboljem timu Premijer lige.

Interesantno je da je čak 11 puta bio u kombinaciji za najboljeg igrača sveta u izboru "Frans fudbala", ali nikada nije uspeo da izađe iz senke Lionela Mesija i Kristijana Ronalda. U tri navrata je proglašavan za igrača godine u Francuskoj i Italiji, a razna priznanja koje su klubovi za vreme njegovog mandata dobijali je skoro nemoguće nabrojati.

Malme, Ajaks, Juventus, Inter, Barselona, Milan, PSŽ, Mančester junajted, Los Anđeles Galaksi, pa ponovo Milan. Da li iko na svetu sme da se kladi da su "roso-neri" poslednja stanica jedne nestvarne fudbalske karijere?

SLAVLjE SA NADOM TOPČAGIĆ

SVE je počelo na San Remu kada je Zlatan Ibrahimović izašao na binu uz taktove pesme Nade Topčagić ("Jutro je"), a nastavilo se nedavno na proslavi Ibrahimovićevog 40. rođendana u Milanu. Prijatelji su Šveđaninu priredili iznenađenje i angažovali srpsku pevačicu da mu na "uvce" otpeva omiljenu pesmu, koja se početkom godine čula i sa razglasa na "San Siru" dok su se fudbaleri Milana zagrevali pred utakmicu sa Crvenom zvezdom.

ZLATANOVE TOP IZJAVE

"Zlatan ne ide na audicije" (kada je odbio probu u Arsenalu)

"Apsolutno ne. Kupio sam avion, tako je sve brže" (odgovor na glasine da je kupio "porše")

"Jedno je sigurno, Svetsko prvenstvo ne vredi gledati bez mene"

"Ništa, već ima Zlatana" (odgovor na pitanje šta je kupio supruzi za rođendan)

"Tražimo stan. Ako ne nađemo ništa, onda ću verovatno kupiti hotel"

"Tačno je da ne znam mnogo o igračima koji igraju u Francuskoj, ali bitno je da oni znaju ko sam ja"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna