NEMAJU PREDSTAVU Velika većina fudbalera ne zna šta će da radi po završetku karijere

Novosti online

03. 10. 2021. u 16:27

Svetski sindikat profesionalnih igrača fudbala, FIFPRO, obavio je istraživanje na temu kako svoju budućnost posle aktivnog bavljenja sportom vide aktivni igrači.

НЕМАЈУ ПРЕДСТАВУ Велика већина фудбалера не зна шта ће да ради по завршетку каријере

Foto: Ennio Leanza/Keystone via AP

I, pomalo neverovatno, čak dve trećine profesionalnih fudbalera nisu sigurne šta će raditi nakon fudbala.


Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 282 igrača iz 33 države.


Generalni sekretar FIFPRO Jonas Baer-Hofman izjavio je da su ovi podaci poziv na buđenje za fudbalsku industriju kako bi se pomoglo onima koji i nose pomenuti sport na svojim plećima.


"Oko 33% igrača zna čime će se baviti nakon aktivnog igranja fudbala, 49% njih ima ideju ili interese koji ih zanimaju, a 18% ne zna šta će raditi nakon fudbalske karijere", navodi se u saopštenju Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost.

FOTO: Depositphotos

Novac i fudbalska lopta


- Fudbaleri se žrtvuju u detinjstvu i mladosti kako bi postali profesionalci, a industrija mora učiniti više kako bi im pomogla u onome što sledi nakon toga. Ovde se ne radi samo o njihovoj finansijskoj budućnosti, već i o njihovom mentalnom zdravlju i dobrobiti, kazao je Baer-Hofman.


U nekim zemljama, poput Australije, Danske i Engleske, postoje kolektivni ugovori između sindikata igrača, liga i saveza putem kojih se procenat prihoda od utakmica dodeljuje sindikatima u svrhu razvoja i podrške igrača nakon njihovih karijera.


BONUS VIDEO Novi navijački haos u Francuskoj

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)