ZBOG VREĐANJA ČEŠKE DECE: Britanski ambasador u Pragu pozvan na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova

Novosti online

01. 10. 2021. u 23:08

ŠEF češke diplomatije Jakub Kulhanek pozvao je na razgovor britanskog ambasadora u Pragu zbog vređanja češke dece u britanskim medijima i na internetu da su rasisti jer su deca navijači tokom utakmice praškog fudbalskog kluba Sparta i Rendžersa iz Glazgova zviždala protivničkom timu, a posebno tamnoputom fudbaleru Glenu Kamari.

ЗБОГ ВРЕЂАЊА ЧЕШКЕ ДЕЦЕ: Британски амбасадор у Прагу позван на разговор у Министарство иностраних послова

Foto AP

"Dosta! U fudbalu, a posebno u odnosima dve zemlje nema mesta namernom širenju odvratnih uvreda na račun češke dece u medijima i na internetu. Pozvaću u ponedeljak britanskog ambasadora i rešavaću to sa njim - kazao je šef češke diplomatije Jakub Kulhanek.

Češki ministar spoljnih poslova reagovao je time i na zahtev vicepremijera i češkog ministra unutrašnjih poslova Jana Hamačeka za koga je poslednja kap u nizu uvreda bilo to što je savetnik za ravnopravnost Škotske fudbalske asocijacije Marvin Bartli na Tviteru poručio da nisu deca kriva jer samo oponašaju ono što vide kod odraslih.

- Kakvu šansu imaju deca kada ih ubace u činiju sa trulim voćem - napisao je Bartli i dodao u komentar sliku trulog voća.

- Česi nisu trulo voće ni narod rasista - odgovorio je na Tviteru vicepremijer Hamaček i zatražio od šefa češke diplomatije da pozove britanskog ambasadora i zahteva da se ti napadi hitno zaustave.

Kulhanek je odbio da poziv da britanski ambasador dođe u MSP da se pravda predstavlja možda suvišnu politizaciju jedne fudbalske afere.

- Nije kad se čuju tako grube reči. Češka diplomatija treba da reaguje - kazao je Kulhanek, javlja češki javni radio Radiožurnal.

Spartu je prvobitno UEFA kaznila jednom utakmicom bez publike zbog ranijih rasističkih uzvika njenih navijača ali je kasnije odluku promenila i dozvolila da umesto njih u četvrtak na stadion Sparte u Pragu na utakmicu Lige Evrope sa timom iz Glazgova dođe 10.000 dece od šest do 14 godina.

Kamara je u Češkoj nepopularan od proletos kad je Glazgov igrao protiv drugog praškog velikana Slavije, a fudbaler Glazgova prijavio da ga je češki reprezentativac Kudela vređao na rasnoj osnovi. Došlo je i d ofizičkog obračuna a epilog je kazna od deset utakmica za Kudelu, zbog koje je propustio Euro, i tri meča za Kamaru, koji je meč u Pragu završio pre vremena zbog crvenog kartona.

Jasno je dakle da zvižduci dece nisu posledica njihovbog rasizma nego revolta protiv igrača zbog njegovog sukoba sa češkim fubalerom. Znaju to i Englezi i i još bolje Škoti, ali...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna