PRIMERA KOJE VIŠE NEMA: Najjača liga Španije izgubila u poslednje vreme nekoliko asova, a time i primat u Evropi

Arsenije ŠOŠKIĆ

23. 09. 2021. u 15:57

BILA jednom jedna Primera. Kakva liga - strašna liga. Liga kakve danas više nema. Asovi odlaze, ovog leta nije bilo "detonacija" na koje su nas, pre svih, naučili Barselona i Real Madrid.

ПРИМЕРА КОЈЕ ВИШЕ НЕМА: Најјача лига Шпаније изгубила у последње време неколико асова, а тиме и примат у Европи

FOTO: EPA

Velike zvezde ne sijaju više na španskom, već na engleskom i francuskom nebu. Nema više Mesija, Nejmara, Serhija Ramosa, Varana, Ronalda, Morate, Aspilikuete, Ferana Toreaa, Laporta, De Hee, Kepe, Aleksisa Sančeza, Pedra, Havija Martineza... Bez njih je Primera neuporedivo siromašnija i mnogo manje atraktivna.

Katalonci su pretrpeli strašan udarac odlaskom Mesija, finansije su im sve više nezapamćena glavobolja, Leo, Nejmar, Suarez, Grizman... više ne stanuju na stadionu na kojem se godinama igrao najatraktivniji fudbal. Bez njih ništa više nije isto, ni na vidiku nije makar sličan tim onom koji je harao i oduševljavao. Ostala su samo sećanja na mašinu koja je punila mreže i u Španiji i u Evropi, bila toliko moćna da je usred Madrida mogla Realu šest puta da zatrese mrežu, tako superiorno pokori Stari kontinent.

Tri šamara Barsi

PRVA runda grupne faze evropskih kupova potvrdila je da potencijal Primere nije baš vrhunski.

Barselona je dobila tri šamara od Bajerna na svom terenu, Real je uspeo da donese tri boda (0:1) sa gostovanja Interu.

Atletiko Madrid protiv Porta (2:2),Sevilja u duelu sa Salcburgom (1:1) i Viljareal sa Atalantom (2:2) nisu mogli dalje od remija kao domaćini u Ligi šampiona.

Kasa je danas bušna, novi-stari predsednik Laporta ne da nije sačuvao Mesija, što mu je bilo jedno od predizbornih obećanja, već mora da moli igrače da smanje godišnja primanja (Pike, Alba) kako bi se došlo do minimalnog "kiseonika". Neka nova fudbalska čuda morali bi da donesu Depaj, Fati, Frenki de Jong, Dembele... Ali bar trenutno u njih je nemoguće verovati kad je klub iz raznih razloga ostao bez Mesija, Suareza, Nejmara, Grizmana... a sve bi morali da nadoknade Kun Aguero, Brejtvejt, Luk de Jong. To su, ipak, samo vazdušne puške umesto bivše supermoćne katalonske fudbalske artiljerije.

Real ima čak 13 titula prvaka Evrope, osvajao ih je i dok je Barsa dominirala na Pirinejima, ali je nemoćan otkad je stigao VAR. Ovog leta ostao je bez srca odbrane (Varan-Ramos), mnogo glavobolja donose redovne povrede skupo plaćenih Azara i Bejla, za Real već predugo nije stiglo neko vrhunsko fudbalsko ime. Bezuspešan je, bar zasad bio lov na Mbapea, Haland se stalno pominje, ali još nije ni blizu.

Ramos retko igra

ODLAZIM, ali Real Madrid će uvek biti moja kuća - poručio je Serhio Ramos kada je definitivno bilo jasno da "kraljevski" klub, čiji je dres nosio punih 16 godina, ne može ili ne želi da mu ispuni sve želje pri samom kraju karijere.

Trofejnog štopera muče povrede, poslednju utakmicu odigrao je protiv Čelsija u maju u LŠ, a i pre toga je mnogo češće bio u ambulanti nego na terenu.

Jedino pojačanje je mladi Kamavinga, stigao iz Rena, pitanje je da li slavni klub može da vrati špansku, a kamoli evropsku krunu u konkurenciji engleskih velikana i Pari Sen Žermena. Nema sveže krvi, Bejl je veliki teret na leđima jer ima 17 miliona evra neto i za tako velika primanja ne donosi gotovo ništa, osim što kvari atmosferu i prečesto je povređen. Ekipu zasad drži fenomenalni Benzema, na startu blista i Vinisijus, ali veliki problem je centralni deo odbrane koji su činili Varan i Ramos.

Atletiko brani krunu i prema većini prognoza glavni je favorit. Trenera Simeonea volite ili ne, nikog ne ostavlja ravnodušnim, a ima gotovo isti tim. Čak i jači, za povratnika Grizmana, odličnog De Paula koji je stigao iz Udina i Kunju pristiglog iz Herte. Gužva je u špicu, nema mesta za sve.

Španija je već dugo slabija za dva papreno skupo plaćena golmana (De Hea je u Junajtedu, Kepa nije ni blizu mesta u timu iako je prilikom odlaska u Čelsi postao najskuplji čuvar mreže na planeti).

Kada se sve sabere, ne čudi što su engleski klubovi preuzeli primat, jasno je da imaju i najjaču ligu. Uostalom, imali su dva međusobna duela od poslednja tri finala Lige šampiona (Liverpul - Totenhem 2019. i Čelsi - Siti ove godine). Zlatno vreme Španaca kao da je završeno. Imali su pet evropskih kruna u nizu (od 2014. do 2018, Real četiri i Barsa jednu), Real i Atletiko igrali su dramatično finale u Lisabonu 2016. Ali, sve je manje asova, sve manje i nade da u Evropi klubovi sa Iberijskog poluostrva mogu u sam vrh. Primera je i dalje vrhunska liga, ali ne ona iz koje su stizali vladari Evrope.

BONUS VIDEO - ALEKSANDAR STANOJEVIĆ: Skandal je šta radi Zvezda

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)