PONOSNI STOGODIŠNJAK: Fudbalski klub Borac iz Zrenjanina proslavio vek postojanja

B.Grujić

22. 09. 2021. u 15:13

POVODOM značajnog jubileja, stogodišnjice postojanja ratarskog fudbalskog kluba Borac iz Zrenjanina, dugogodišnji predsednik i legenda kluba Gena Tornjanski uručio je gradonačelniku Evropskog grada sporta Simi Salapuri povelju uspešnog sportskog kolektiva.

ПОНОСНИ СТОГОДИШЊАК: Фудбалски клуб Борац из Зрењанина прославио век постојања

foto: grad Zrenjanin

Fudbalski klub Borac osnovan je 1921. godine kao Ratarski sportski klub i bio je jedini u tadašnjoj državi, Kraljevini Jugoslaviji, kojeg su formirali omladinci paori, zemljoradnici iz gradskih četvrti naseljenih pretežno stanovništvom koje se bavilo poljoprivredom - Borđoša, Čontike, Vašarišta i Opovačke strane, koje su danas na teritoriji mesnih zajednica Dolja - Crni Šor i Šumica.

Mladi paori, kada nisu na njivi, igrali su fudbal na terenu u Karađorđevom parku, a od 1955. godine u Principovoj ulici, u naselju Dolja, gde se i danas nalazi stadion kluba, koji je 1939. godine osvojio prvenstvo Banata i igrao kvalifikacione mečeve za plasman među najboljih 12 klubova u prvenstvu Kraljevine Jugoslavije, što je najvredniji rezultat u bogatoj istoriji.

Kako je naglasio Gena Tornjanski, Borac je bio jedan od retkih fudbalskih klubova koji je imao svoju glumačku sekciju, a tim povodom na ulazu u stadion otkrivena je i spomen-ploča Dimitriju Gardinovačkom - Miti Majinu, rataru, piscu, glumcu-amateru, koji je bio autor teksta za spomenicu kluba 1936. godine i koji je napisao dramski tekst Švigarica, koji je godinama uspešno izvodila Borčeva glumačka trupa.   

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)