O DOBRIM I LOŠIM STRANAMA BONUS PRAVILA: Miljanova motka koja je naterala trenere da daju šansu mladima

Milan ĐURIČIĆ

09. 09. 2021. u 16:13

ODLUKOM Izvršnog odbora FSS od 1. avgusta 2019/2020. u Superligi obavezno je da utakmicu počnu dva igrača rođena pre 1. januara 1999. godine. Pravilo se odnosilo i na Prvu ligu Srbije ali i na sve četiri Srpske lige. Superliga do 21 godinu, Prva liga do 20 godina i Srpske lige do 19 godina.

О ДОБРИМ И ЛОШИМ СТРАНАМА БОНУС ПРАВИЛА: Миљанова мотка која је натерала тренере да дају шансу младима

foto

Odmah su se uzburkale strasti i počelo je da se napada pravilo o kome niko ozbiljno nije ni raspravljao, niti je bilo javne ili stručne debate. Konačno, to i liči na nas u fudbalu.

Počelo je pre gotovo 40 godina, kada je Miljan Miljanić predložio to pravilo. Ono nije imalo kontinuitet, prekidalo se na određene periode, ali niko nikada nije uradio ozbiljnu analizu šta se dobijalo, a šta se gubilo. Trenerska organizacija je ozbiljno podeljena na ovu temu, ali niko nema nijedan ozbiljan podatak ili argument ni za ni protiv.

Ako ste se ikada zapitali zašto je to tako, odgovor je zato što smo mi svetski prvaci u improvizaciji. Napravljen je ozbiljan pritisak da se to pravilo ukine, pa je pronađeno kompromisno rešenje.

Svi timovi Superlige Srbije od ove sezone moraju da počnu prvenstveni susret sa jednim mlađim od 21 godine (rođeni posle 1. januara 2000). Ovo pravilo već sada zadaje glavobolje, trenerima pre svega, jer ako izvedu bonus igrača iz igre moraju ubaciti ponovo bonus igrača. Isto pravilo biće na snazi i u Prvoj ligi Srbije, ali i srpskim ligama.

Šta su posledice bonus pravila u srpskom fudbalu?

Sa Crnom Gorom smo 2004. bili vicešampioni Evrope sa mladom reprezentacijom U-21 - Bane Ivanović, Lazović, Baša, Biševac, Neziri, Milovanović i ostali. Da li iko u Srbiji ima podatak ko je od ovih igrača igrao kao bonus?

U to vreme je u Drugoj ligi važio propis da moraju igrati tri igrača do 19 godina. Igrači iz ove selekcije koji su igrali kao bonus igrači su Bane Ivanović i Bojan Neziri.

Bio sam trener Srema iz Sremske Mitrovice, a Bane je kao igrač Srema igrao na dvojnu registraciju za Slogu iz Erdevika koja se takmičila u 5. ligi.

Mnogi treneri koji su veliki protivnici bonus pravila pravdaju to argumentima da mladi igrači ako su dobri ne treba da budu "gurani" na silu. Kažu, mlad igrač ako je dobar, koji to trener neće da ga stavi u tim. Znao je Miljan da to nije tačno!

Odgovorno tvrdim da mnogi treneri nikada ne bi stavili mladog igrača da nema tog propisa! Siguran sam u to.

Iako sam uvek važio za trenera koji voli mlade igrače nisam siguran da bi Bane tada bio vraćen u Srem da nije bilo famoznog bonus pravila.

Branislav Ivanović je rekorder po broju odigranih utakmica (105) za reprezentaciju

Znači jedan iz osporavane grupe bonus igrača je rekorder Srbije po broju odigranih utakmica i teško da će ga neko dugo stići.

Sledeći argument je reprezentacija koju je vodio Miroslav Đukić i koja je u Holandiji 2007. godine ponovila uspeh i plus se plasirala na Olimpijske igre. Ivanović, Basta, Rukavina, Babović, Janković, Krasić, Kolarov, Kačar, Rajković. Gotovo polovina njih su bili takozvani bonus igrači.

Profesionalizam je surov, ali i činjenice koje ne mogu da se negiraju. Idemo dalje.

"Ako moraju da nas zakonom nateraju da treba da igraju naša deca, onda sa nama nešto nije u redu", reče jedan od naših trenera.

"Elem, kada se sve sabere i oduzme ideja i nije tako loša, ali treba osnovati ligu mladih timova", reče jedan naš poznati i uvaženi menadžer, a mada i on zna da u takvoj ligi nema razvijanja mladih igrača. Ne može se razviti igrač bez takmičarskog naboja. Plus, za klubove u Srbiji je to skupo. Pokušavano je i ranije i nije uspelo.

Sledeći momenat je osvajanje evropske titule sa omladincima u Litvaniji. Opet sam bio tu negde i video dosta toga. Omladinsko Evropsko prvenstvo, a naši svi igrači su već bili standardni prvotimci u svojim klubovima sem Sergeja Milinković-Savića, Mijata Gaćinovića, Dejana Melega.

Mitrović, Rajković, Đurđević, Luković, Golubović, Antić, Maksimović, Veljković i ostali su doneli našoj zemlji prvo zlato u fudbalu. Kako ovo sada protumačiti kada je i pet igrača iz te generacije učestvovalo u osvajanju svetske titule 2015. godine na Novom Zelandu: Sergej Milinković, Gaćinović, Veljković, Rajković i Maksimović.

Uporedo sa ovim argumentima koji su nama sigurno doneli velike benifite na fudbalskoj mapi sveta neke zemlje su počele po ugledu na nas da donose slične propise: Kina, Rumunija, Mađarska, Rusija...

Pre nekoliko godina u najjačoj ligi Rumunije treneri su u startnoj postavi morali da koriste jednog igrača mlađeg od 21 godine, a pre dve sezone odlučeno je da se taj broj poveća na dva. U FS Rumunije smatraju da im je upravo to pravilo pomoglo da se njihova mlada reprezentacija, posle dvadeset godina, kvalifikuje za završni turnir Evropskog prvenstva i da stigne do polufinala.

Mada, dešavalo im se da jedan trener zameni bonus igrača u 25. sekundi i napravi gest o kojem se i dan-danas priča, samo da bi obesmislio pravilo lige.

U Mađarskoj je Fudbalski savez plaćao velike sume novca za domaće mlade igrače i evo ih ove godine su se plasirali na Evropsko prvenstvo. Zamislite da se to uvede kod nas, kako bi se iznenada pojavilo mnogo talentovanih mladih igrača koji zaslužuju šansu.

Kod Rusa je morao jedan mladi igrač da bude na klupi. Ništa značajno nisu dobili tim propisom.

Kinezi su uveli pravilo da jedan mora biti u igri, ali je bilo mnogo izbegavanja pravila. Igrači su menjani već na početku utakmice.

Kako god bilo, svi su se oni ugledali na Miljanovo pravilo. Ne baš isto, ali modifikovano na razne načine.

Sada smo došli do jednog igrača koji mora da počne utakmicu i da to bar ne diramo. Oni koji igraju evropske utakmice ne moraju to da poštuju. Za početak da vidimo gde su igrači koji su prošle godine bili bonus igrači.

Da li igraju ili su negde u zapećku? Ajde za početak da napravimo bazu podataka Srpskih liga i da vidimo šta je sa tim momcima. Gde završavaju i da li napreduju?

Prva liga Srbije nije još ni spomenuta, a Superliga nema takvu bazu podataka. Non-stop se ponavlja da mladi igrači treba sami da se izbore. Ja postavljam samo jedno pitanje: Da li mi puštamo svoju decu da se sami izbore, ili im ponekad i pomognemo pa taman da oni to i ne znaju.

"Pomozimo im vežbanjem do savršenstva"  česta je krilatica nas trenera. To je ipak samo pokrivalica bez pokrića.

Ako želimo da postanu ozbiljni igrači, moramo vežbati svaki dan i to ne sme nikada biti sporno. To nije nešto što se radi četiri-pet puta nedeljno. Moramo trenirati svaki dan da bi smo recimo tehniku doveli kroz praksu do savršenstva. Igrači u današnjem fudbalu moraju da kontrolišu loptu, a da bi to mogli moraju imati kvalitetan prvi kontakt sa loptom. To je u današnjem fudbalu mnogo bitno jer vam daje vremena za odluke...

Ako njima dajemo vreme za donošenje odluka, da i sebi to postavimo kao postulat.

Napravimo bazu podataka za sve lige u kojima važi bonus pravilo. Pratimo put igrača - gde idu i da li napreduju. Korigujmo propise ako konstatujemo da je još nešto potrebno za njihovo napredovanje.

Posle četiri godine napravimo ozbiljan radni seminar na kome neće biti nagađanja i floskula sa obe strane i ako se pokaže da je to dobro onda treba biti ponosan na pravilo koje smo mi uveli prvi u svetu.

Da je Nikola Tesla razmišljao na način: pa to niko u svetu nije izmislio i danas bi svet bio u mraku.

Trenutno radim u Napretku iz Kruševca i oba "bonus" igrača od prošle sezone igraju i sada kada to više nisu. Novi bonusi su došli iz Srpske lige u kojoj su igrali kao bonus igrači.

Malo smo samo zagrebali ledeni breg, ali vredi ga ispitati. Profesionalizam je nemilosrdan, ali su ovo ipak naša deca. Ako ćemo i realno, kod nas profesionalizma još uvek i nema kao u zapadnim zemljama, pa se sa njima ne možemo ni porediti. Hajde da se organizujemo, pa tek onda da vidimo da li ovo radi. Koliko samo falš stranaca je dovedeno u naš fudbal...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!