GREG POPOVIČ I NOVAK ĐOKOVIĆ SU ROĐACI: Neverovatno otkriće koje demantuje pisanje Hrvata

Novosti online

29. 07. 2021. u 11:05

Proslavljeni američki košarkaški trener Greg Popovič je srpskog porekla i po ocu i po majci! Iako se dosad u gotovo svim napisima o njegovom poreklu navodilo da mu je majka Hrvatica, istraživanjem objavljenim na portalu Poreklo nesumnjivo je utvrđeno da to nije tačno.

ГРЕГ ПОПОВИЧ И НОВАК ЂОКОВИЋ СУ РОЂАЦИ: Невероватно откриће које демантује писање Хрвата

Foto: Tanjug/AP

NJegova majka je poreklom iz Crne Gore i to iz istog plemena iz kojeg je i najbolji teniser sveta Novak Đoković!

Otkriveno je da je Gregov otac Rejmond rođen 1918. godine u braku Srbina iz Crne Gore Danila Popovića i Poljakinje Meri Prosko.

Rejmond je bio njihovo treće od ukupno šestoro dece – šest sinova. Gregov deda Danilo u SAD je stigao 1910. ili 1911. godine, a za sad nije poznato iz kog dela Crne Gore potiče.

Sa druge strane, nesumnjivo je utvrđeno da je Gregova majka iz plemena Ozrinići te da joj je devojačko prezime Mašulović. Otkriveno je i njeno ime – Doroti, tj. Dara, čime su opovrgnuti dosadašnji napisi da se Gregova majka zvala Katarina i da je iz Hrvatske.

Gregov deda po majci Miloš Mašulović stigao je u Ameriku 1914. zajedno sa bratom Petrom.  U useljeničkim dokumentima stoji im da potiču iz sela Praga kod Nikšića i da im se otac zvao Stevan. Mašulovići su u ovo selo stigli polovinom 19. veka iz Markovine u Katunskoj nahiji.

Kao što je već rečeno pripadaju plemenu Ozrinići, ogranku nazvanom Markovljani. Istom plemenu pripada i najbolji svetski teniser svih vremena Novak Đoković koji je od ogranka Dragojevića, što znači da Greg i Novak slobodno mogu da se rođakaju.

Više o poreklu Grega Popoviča i njegovim srpskim vezama možete pročitati na portalu Poreklo.

(Telegraf/Poreklo)


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)