ODBIJEN JANŠIN ZAHTEV: Bez zastave EU na otvaranju Olimpijskih igara

Tanjug

23. 07. 2021. u 11:56

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odbio je predlog potpredsednika Evropske komisije Margaritisa Šinasa i slovenačkog premijera Janeza Janše da se istakne zastava Evropske unije na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara koju bi nosio slovenački tim, piše danas portal "Politiko".

ОДБИЈЕН ЈАНШИН ЗАХТЕВ: Без заставе ЕУ на отварању Олимпијских игара

Foto: Depositphotos

Portparol MOK-a je za "Politiko" rekao da "olimpijski tim može da koristi samo jednu zastavu, jedan amblem i jednu himnu koje je usvojio njegov Nacionalni olimpijski komitet, a odobrio Izvršni odbor MOK-a".

Naglasio je da nisu dozvoljeni nikakvi izuzeci, "jer bi se u protivnom MOK suočio sa brojnim zahtevima institucija koje, kao i Evropska unija, dele vrednosti koje su srž Olimpijskih igara".

Ova vest dolazi samo nedelju dana nakon što su Šinas i Janša uputili pismo predsedniku MOK-a Tomasu Bahu u kojem se predlaže da slovenački tim, koji predstavlja naciju koja trenutno predsedava EU, na ceremoniji otvaranja nosi zastavu EU uz svoju nacionalnu zastavu.

U pismu su naveli da će time "slovenački sportisti postati ambasadori evropskog jedinstva i vrednosti koje su u temelju Unije, a koje se podudaraju sa vrednostima olimpijskog pokreta".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)