MOŽE LI SRBIJA DO 11 MEDALJA? Naša ekspedicija u Tokiju napada rekord iz Brazila

Vaterpolisti, odbojkašice, košarkašice, Novak Đoković, basketaši, strelci, tekvondo, Ivana Španović, Jovana Preković, Nemanja Majdov, rvači.

МОЖЕ ЛИ СРБИЈА ДО 11 МЕДАЉА? Наша експедиција у Tокију напада рекорд из Бразила

Foto: EPA

Skakaće, plivaće, ubacivaće loptu u koš i prebacivaće je preko mreže, bacaće rivale po tatamiju, pucaće iz pištolja i pušaka, sve za večnu slavu i mesto u sportskoj istoriji svoje države. Srpska olimpijska ekspedicija u naredne dve nedelje juriša na medalje od strane 86 takmičara koji će se pod okriljem crveno-plavo-bele trobojke nadmetati u 15 sportova.

Predstojeće letnje Igre (od 23. jula do 8. avgusta), 31. po redu, biće drugačije od svih prethodnih, ali ne po lepim okolnostima i novitetima, već po prokletoj koroni. Borilišta će biti bez gledalaca, vreve po selu i Tokiju skoro pa i da neće biti. Svi učesnici morali su da provedu određeni period u karantinu po dolasku prestonicu Zemlje izlazećeg sunca. Sa mukama prouzrokovanim virusom sa pipcima u obliku krune, naša srpska posada se već susrela. Bračni par Vasić, veslač Miloš i košarkašica Sonja, dobili su pozitivne testove u prvoj nedelji jula, što im je u velikoj meri otežalo priprema i pohod na medalje za koje su bili u samom vrhu konkurencije.

Međutim, ni takav razvoj situacije nije poremetio poletni duh naše ekspedicije koja se zaputila u Tokio da proba da nadmaši rezultat iz Rio de Žaneira 2016, kada se na aerodrom "Nikola Tesla" u Surčinu sletelo sa osam odličja (dva zlata, četiri srebra i dve bronze), što je ujedno i rekord kada govorimo o učestvovanju pod imenom Srbija.bivšeg šampion sveta ali i sjajni Mih

U timskim disciplinama, najveći dometi očekuju se najpre od basketaša i vaterpolista, kao i od odbojkašica, dok će vladarkama košarkaške Evrope na putu ka prvom zlatu stajati moćne Amerikanke.

Što se tiče ekipe koju predvodi Dejan Savića, malo šta je ostalo nedorečeno kada su oni u pitanju. Osvojili su sve što se moglo, postali sinonim za uspeh u sportu, a kruna sjajne generacije bila je 2016. u Riju kada je osvojeno zlato koje će u naredne dve nedelje probati da se odbrani.

Za Dušana Domovića i ostale majstore ulične košarke važi slično, ali samo u vanolimpijskim okvirima, budući da će ove godine basket prvi put biti zvaničan deo letnjih Igara. Kada su u pitanju izabranica kormilara Zorana Terzića, koji je nedavno proslavio 20 godina na klupi Srbije, olimpijsko zlato je jedino za koje se čuva mesto u trofejnom kabinetu. Pre pet godina, Tijana Bošković i drugarice su došle na korak od osvajanja toliko željenog odličja, ali su ih Kineskinje zaustavile u tom pohodu, pa će ove u narednih dve nedelje u Tokiju pokušati da ponove uspeh muškaraca iz Sidneja 2000. i donesu drugo odbojkaško zlato Srbiji.

I gracije Marine Maljković se nadaju istom i pravljenju iskoraka u odnosu na Brazil kada je bronza pronašla svoje mesto oko vrata naših sjajnih devojaka. Ovenčane evropskom krunom osvojene na EP u Španiji, heroine srpskog naroda će morati da ponove izdanja iz Valensije, prikažu čak i bolja jer ih na putu do zlata, najverovatnije čeka okršaj sa suparnicama iz SAD koje su svih ovih godina pokazale da su velesila, poput kolega im iz muškog tima.

U pojedinačnim sportovima, glave ćemo okretati za lopticama koje kao iz topa ispaljuje Novak Đoković, kojem u karijeri preostalo da se popne i na taj olimpijski Mont Everet i kaže: "Osvojio sam sve". Konkurencija u tenisu ove godine znatno je slabija, otkazi su pljuštali kao letnja kiša u poslednjih mesec dana, ali značaj zlatne medalje iz Tokija ni to neće uspeti da umanji za Novaka ili možda Mišu Kecmanoviću, koji je takođe deo takmičenja u belom sportu kod muškaraca, dok su kod devojaka to Nina Stojanović i Ivana Jorović.

Očekivanja nacije su na maksimumu i kada su u pitanju strelci - Zorana Arunović, Damir Mikec i Andrea Arsović sa prstima lakim na obaraču, kao i džudisti Aleksandar Kukolj i Nemanja Majdov, bivši šampion sveta, ali i sjajni Mihail Kadžaja. Da osim što plene lepotom, da udaraju za medalju, pokazale su tekvondistkinje Milica Mandić, koja je osvojila zlato 2012. u Londonu, i Tijana Bogdanović, koja u Tokio dolazi sa srebrom iz Rija. Njima dvema u gorepomenutim kategorijama pridružuju se i Jovana Preković, jedna od najboljih karatistkinja Evrope, kao i Nina Radovanović, koja će biti prva srpska bokserka na jednim Igrama.

Da se u bazenima snalazimo kao u vodi, pokazali su vaterpolisti, a nadamo se i da će plivači, Velimir Stjepanović, Anja Crevar i ostali, koji bi vrlo lako mogli da budu naslednici Milorada Čavića i Nađe Higl.

Atletičari su takođe otišli preko pola sveta praćeni velikim očekivanjima nacije, "kraljica sportova" oduvek je bila snažan adut kada su u pitanju takmičari iz Srbije. U Ivanu Španović svi veruju, da će uspeti da nadmaši sopstveni rezultat iz Brazila kada je bila treća.

STRANCI: ZLATNI NOVAK, JOVANA I ODBOJKAŠICE

NA sajtu olympicmedalspredictions.com Srbiji se u Tokiju predviđa izjednačavanje rezultata iz Rio de Žaneira iz 2016 i osam. Tri zlata su viđena za Jovanu Preković, Novaka Đokovića i odbojkašice, srebra se predviđaju Strahinji Stefanoviću i Zoranu Arunović, dok bronzane medalje namenjene Nemanji Majdovu, Mateu Nemešu i Mihailu Kadžaji.

REKORD PET JASNINIH ODLIČJA

NAJVIŠE medalja sa Olimpijskih igara, kada su u pitanju srpski sportisti, ima Jasna Šekarić, koja je većinu tih odličja osvojila nastupajući pod zastavom Jugoslavije. Sjajna streljačica je učestvovala na čak šest letnjih Igara, iza nje je čak 12 vaterpolista sa po tri, neki će ove godine imati šansu i za četvrtu, dok treće mesto zauzimaju odbojkaši Andrija Gerić i Nikola Grbić sa dve medalje.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DULJAJ PREKINUO SPEKULACIJE! Otkrio da li je namerno dobio žuti karton pred večiti derbi