USKLAĐENI SA FIFA I UEFA: Statut FSS briše starosnu granicu

N. I.

14. 07. 2021. u 21:36

OSNOVNI pravni akt, Statut Fudbalskog saveza Srbije konačno je prepravljen i usklađen sa identičnim dokumentom UEFA i FIFA.

УСКЛАЂЕНИ СА ФИФА И УЕФА: Статут ФСС брише старосну границу

FOTO: N. Paraušić


Radna grupa na Terazijama 35 je mesecima radila na korekciji nekoliko članova najvišeg pravnog akta, koji je u poslednjih nekoliko godina grubo kršen, pa čak bio i u koliziji sa Zakonom o sportu Republike Srbije. Ostalo je još samo da ga Skupština FSS i zvanično usvoji.

Tako će ovaj dokument ponovo biti javno dostupan i po njemu će se, pre svega, ući u neometanu izbornu proceduru za predsednika, novi sastav Skupštine, kao i Izvršni odbor FSS. Zanimljivo je da je, sada već starim Statutom, bilo predviđeno da osoba sa navršenih 70 godina ne može da se kandiduje za funkciju predsednika.

Taj član je sada izbrisan, jer ga kao vid starosne diskriminacije ne prepoznaje ni krovna svetska fudbalska organizacija FIFA.

Istina, on i dalje postoji u Statutu UEFA, ali su pravnici iz Niona ostavili mogućnost čelnicima FSS da ponište prethodni član koji, tako, otvara mogućnost da se za naslednika Slaviše Kokeze kandiduju, na primer, Žarko Zečević, Dragoljub Vukadinović ili aktuelni zamenik predsednika Nenad Bjeković.

Istovremeno, novim Statutom je predviđeno da osoba koja se poslednjih godinu dana aktivno bavila politikom, ne može da bude na bilo kojoj rukovodećoj funkciji u srpskom fudbalu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024