STOP ZA VAR U SRPSKOM FUDBALU: Još uvek ništa od video-tehnologije na domaćim terenima

Novosti

08. 07. 2021. u 14:08

Interesantno je i to da je nova Sudijska komisija u međuvremenu dovela nove sudije koji nisu prošli ni osnovnu obuku i oni neće moći da sude utakmice Superlige.

СТОП ЗА ВАР У СРПСКОМ ФУДБАЛУ: Још увек ништа од видео-технологије на домаћим теренима

FOTO: N. Iljukić

Nova sezona Superlige Srbije zvanično počinje sledećeg petka (16. jul), kada će Crvena zvezda dočekati Vojvodinu na Marakani, a poznato je da će biti i istorijska s obzirom na to da će po prvi put da se koristi VAR tehnologija!

Međutim, VAR skoro sigurno nećemo gledati od samog početka s obzirom na to da nisu ispunjene određene odredbe Pravilnika o licenciranju UEFA i FIFA - saznaje Telegraf, uz napomenu da će pomenuta tehnologija najverovatnije biti u opticaju negde od 5. do 10. kola.

Ono što je potrebno kako bi bi se dobilo "zeleno svetlo" od strane UEFA i FIFA jeste to da svi stadioni budu licencirani za VAR. Odnosno na svakom stadionu u SL mora da se odigra barem po jedna utakmica sa VAR sistemom. Na Marakani su nedavno prijateljski meč igrali Grafičar i Zadrugar, čime je ispunjen uslov za najveći srpski stadion, ali je problem što su utakmice do sada odigrane samo na četiri stadiona.

Takođe, potrebno je i da sve sudije budu licencirane za rad pod VAR tehnologijom, odnosno da završe kompletnu obuku. Sudije koje su na terenu, ali i oni u VAR sobi, moraju uz sve prethodne obuke da sude i po dve utakmice sa VAR sistemom. Za sada su samo petorica sudija ispunili taj kriterijum, uključujući i njihove pomoćnike. Uz prethodno licencirane Srđana Jovanovića i jedina dva FIFA VAR sudija - Dalibora Đurđevića i Milovana Ristića.

Veoma je bitno i to da svi tehnički uslovi budu besprekorni (za njih je zadužena Arena Sport), jer ukoliko dođe i do najmanjeg problema sa vezama, VAR sistem sa centralnim sobama u Staroj Pazovi neće biti od koristi.

Interesantno je i to da je nova Sudijska komisija u međuvremenu dovela nove sudije koji nisu prošli ni osnovnu obuku i oni neće moći da sude utakmice Superlige. Mogu da budu na terenu u svojstvu četvrtog sudije, ali ukoliko se glavni povredi i oni uđu na teren VAR sistem na toj utakmici će morati da se ugasi.

Ono što je svakako zanimljivo jeste i to da je VAR projekt menadžer Milan Karadžić koji je nedavno skinut sa mesta prvog čoveka Sudijske komisije, te kašnjenje VAR na srpskim terenima donekle ide i na "dušu" čoveka koji je zadužen da sistem dobije odobrenje od UEFA i FIFA.

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)