RAZVOJ NOVE GENERACIJE NAVIJAČA: Edukacija učenika donosi dugoročno ostvariv efekat u borbi protiv huliganizma

Novosti online

30. 05. 2021. u 18:14

U sportskom centru Fudbalskog Saveza Srbije u Staroj Pazovi održana je konferencija povodom završetka projekta “Razvoj nove generacije sportskih navijača“. Projekt se sprovodi pod okriljem Erasmus+ fonda a projekat su podržali zvanično i Fudbalski Savez Srbije, Ministarstvo prosvete, nakuke i tehnološkog razvoja, kao i gradski sekretarijati grada Beograda za sport i omladinu i za obrazovanje i dečiju zaštitu.

РАЗВОЈ НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ НАВИЈАЧА: Едукација ученика доноси дугорочно остварив ефекат у борби против хулиганизма

FOTO: Privatna arhiva

Koordinator projekta je Udruženje navijača “Džentlmen“ iz Beograda a partneri na projektu su fudbalski klub Lokomotiva iz Beograda, nevladina organizacija “Asteri“ iz Grčke i nevladina organizacija “Centar za interkulturalni dijalog“ iz Severne Makedonije. Podršku realizaciji projekta pružaju i domaći stručni konsultanti, doktori nauka u svojim oblastima dr.Marija Đorić, dr. Božidar Otašević i dr. Ivan Đorđević.

Predstavnici udruženja navijača “Džentlmen“ Srđan Babić i Vladimir Mijailović predstavili su glavne aktivnosti na projektu kao i cilj projekta koji je da se kroz edukativne radionice sa učenicima osmih razreda beogradskih osnovnih škola podigne svest o uzrocima lošeg ponašanja u navijačkom svetu, da se deca edukuju o ispravnom ponašanju na stadionima i sportskim priredbama a takođe da se promovišu iskustva o dobrim praksama u navijaštvu kao i promocija navijanja za reprezentaciju svoje zemlje.

Kroz radionice sprovedene su anonimne ulazne/izlazne ankete kao i fokus grupe sa učenicima što će doprineti boljem razumevanju problematike i olakšati dalji rad institucija u sprečavanju huliganizma, nasilja i ostalih loših pojava koje prate sport u samom nastajanju, to jest kroz rad sa školskom decom. Analize anketa, zaključke i opservacije sa radionica u školama predstavio je dr. Božidar Otašević, stručnjak za oblast kriminalistike i predavač na policijskoj akademiji u Beogradu i Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Kao najzanimljiviji pokazetelji iz anketa su podatak da se 7% anketiranih učenika izjašnjava kao pripadnik navijačke grupe, a zanimljivo identičan procenat od 7% anketiranih tvrdi da radionice ovakvog tipa nisu korisne. Ono što poziva na oprez i akciju je podatak da je 78% anketiranih učeninika izjavilo da ih nikada u školi niko nije upoznao sa problemom nasilja navijačkih grupa. Takođe 83% učenika izjavilo je da su im radionice bili koristne ili veoma korisne.

Aktivnosti na projektu u Grčkoj i Severnoj Makedoniji predstavili su članovi projektnog tima Tanya Kyriakidou i Besart Šabani.

Na skupu su se obratili i predstavnik Fudbalskog Saveza Srbije Aleksandra Ćupović, predstavnik gradskog sekretarijata za sport i omladinu Vesna Zirić kao i direktor OŠ Karađorđe Obrad Drakulić. Zaključak predstavnika direktora škola je bio da obavezno treba raditi i sa mlađom decom jer je iz iskustva mogao da vidi da su učenici od 14 godina (osmi razred) već pod uticajem navijačih grupa.

Zajedniči zaključak svih učesnika skupa je da se pored preventivnih i represivnih mera na suzbijanju huliganizma i negativnih pojava u navijačkom svetu u našem regionu, prevashodno mora raditi na edukaciji učenika i mlađih generacija jer će se jedino tako ostvariti dugoročno ostvariv efekat da imamo stadione i hale oslobođene od huligana i nasilnika.

Iskazana je želja svih strana da se nastave i podrže ovakve aktivnosti i na nacionalnom nivou.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije